• Csökkent az infarktusok száma - Miért?

    Szerző: MTI

    Az utóbbi évtizedben a heveny szívinfarktusos esetek Kaliforniában lényegesen ritkábban fordultak elő, és a szívroham okozta halálozás is csökkent.

    Az igen biztató eredményeket a mind hatékonyabb megelőzési és kezelési módszereknek tulajdonítják a kutatók, akiknek cikkét a New England of Medicine közölte.e.

    A legtöbb ember ma már az egész világon szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az Egyesült Államokban évente egymilliónál több állampolgár fejezi be életét emiatt, ennek 68 százaléka koszorúér-betegség, szívinfarktus következménye.

    Hirdetés

    Szisztolés és diasztolés érték
    Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben a vérnyomás értékekről>>
    Robert W. Yeh és munkatársai Kalifornia legnagyobb egészségbiztosítójának adatait dolgozták fel. A Kaiser Permanente hárommilliónál több amerikai egészségügyi ellátásáról gondoskodik. A munkacsoport valamennyi, 1999 és 2008 között szívinfarktus miatt kezelt betegnek a kórlapját értékelte. öltételezték, hogy mivel időközben a műszeres vizsgálatok, a diagnosztikus eljárások mind korszerűbbé, érzékenyebbé váltak, egy évtized alatt jelentősen több infarktust ismerhettek fel akaliforniai kórházakban, mint a korábbi időszakban. Ezt még az is tovább valószínűsítette, hogy a koszorúér-betegség két, fontos kockázati tényezőjének, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a gyakorisága is növekedett.

     A vérnyomásértékek osztályozása
    Kategória
    Szisztolés nyomás (Hgmm)
     Diasztolés nyomás (Hgmm)
    Optimális vérnyomás
    < 120
    < 80
    Normális vérnyomás
    120-129
    80-84
    Emelkedett-normális vérnyomás
    130-139
    85-89
    Kóros vérnyomás - hipertónia
    140 <
    90 <
    I. fokozat (enyhe hipertónia)
    140-159
    90-99
    II. fokozat (középsúlyos)
    160-179
    100-109
    III. fokozat (súlyos hipertónia)
    > = 180
    > = 110
    Izolált diasztolés hipertónia
    < 140
    > 89
    Izolált szisztolés hipertónia
    > = 140
    < 90

    Csökkent az infarktusok száma - Miért?

     Optimális vérnyomáskalkulátor
    A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?
    Optimális vérnyomáskalkulátor>>
    Ebben az időszakban szívinfarktus miatt 18 691 beteg került kórházba.

    A vizsgálati időszak első évében tényleg nőtt az infarktusos betegek száma, majd 2000-től meglepő fordulat következett.

    Az infarktus gyakorisága csökkenni kezdett, és a következő esztendőkben 24 százalékkal kevesebb lett a szívroham.

    A betegek kezelési eredményei is ezzel párhuzamosan javultak: az infarktus utáni hónapban bekövetkező halálozás ugyancsak jelentősen csökkent.

     Vérnyomásmérés
    A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?>>
    Ezt a kutatók a mind hatásosabb, korszerűbb kezelési módszereknek tulajdonították. Véleményük szerint a kevesebb szívroham pedig a szív- és érbetegségek megelőzésével foglalkozó beavatkozásoknak köszönhető. A dohányzás megtiltása a hivatalokban, éttermekben, minden nyilvános helyen, a magas vérnyomás és a cukorbetegség korábbinál hatásosabb kezelése, az emelkedett vérkoleszterin megfelelő csökkentése, a kedvezőbb életmód terjesztése igen eredményesnek bizonyult.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2010.06.11 12:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Hat meglepő dolog, mely szívinfarktushoz vezet

    Ha az ember közlekedési dugóba ragadt, a szívinfarktus kockázata megháromszorozódik, olyannyira megnő a vérnyomás. Ha Ön vagy valamely ismerőse szívproblémákkal küzd, biztosan érdekli, melyek azok a mindennapjainkban is jelen lévő dolgok, melyek meglepő módon növelik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

    Tart az infarktustól? Így előzheti meg!

    Az infarktusnak számos rizikófaktora van, amelyeket ismerve és kezelve jelentősen csökkenthető a bekövetkezés esélye. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a legfontosabb megelőző vizsgálatokról beszélt.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Szívroham után: rehabilitáció, az újabb roham megelőzése és gondozás

    A heveny szívinfarktus életveszélyes állapot, melynek túlélését követően rendszerint a beteg addigi életmódjának gyökeres megváltoztatására van szükség. A szívrohamot követően a legfőbb cél, hogy a beteg ismét alkalmassá váljon a lehető legjobb fizikai aktivitásra, és a képzettségének megfelelő munka folytatására. Ezen cél elérésére csak orvosilag irányított komplex rehabilitációs program keretében nyílhat lehetőség.

    Tesztelje tudását a szívinfarktusról!

    Nem csak a szívinfarktus felismerése és mielőbbi kezelése lehet életmentő, hanem az is, ha tudjuk, milyen életmódbeli változtatásokra van szükség infarktus után. Tesztelje, hogy helyesek-e az ismeretei!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.