Csökkent az infarktusok száma - Miért?

MTI
megjelent:

Az utóbbi évtizedben a heveny szívinfarktusos esetek Kaliforniában lényegesen ritkábban fordultak elő, és a szívroham okozta halálozás is csökkent.

Az igen biztató eredményeket a mind hatékonyabb megelőzési és kezelési módszereknek tulajdonítják a kutatók, akiknek cikkét a New England of Medicine közölte.e.

A legtöbb ember ma már az egész világon szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az Egyesült Államokban évente egymilliónál több állampolgár fejezi be életét emiatt, ennek 68 százaléka koszorúér-betegség, szívinfarktus következménye.

Szisztolés és diasztolés érték
Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás). Bővebben a vérnyomásértékekről

Robert W. Yeh és munkatársai Kalifornia legnagyobb egészségbiztosítójának adatait dolgozták fel. A Kaiser Permanente hárommilliónál több amerikai egészségügyi ellátásáról gondoskodik. A munkacsoport valamennyi, 1999 és 2008 között szívinfarktus miatt kezelt betegnek a kórlapját értékelte. öltételezték, hogy mivel időközben a műszeres vizsgálatok, a diagnosztikus eljárások mind korszerűbbé, érzékenyebbé váltak, egy évtized alatt jelentősen több infarktust ismerhettek fel akaliforniai kórházakban, mint a korábbi időszakban. Ezt még az is tovább valószínűsítette, hogy a koszorúér-betegség két, fontos kockázati tényezőjének, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a gyakorisága is növekedett.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

Csökkent az infarktusok száma - Miért?

Optimális vérnyomáskalkulátor
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?
Optimális vérnyomáskalkulátor

Ebben az időszakban szívinfarktus miatt 18 691 beteg került kórházba.

A vizsgálati időszak első évében tényleg nőtt az infarktusos betegek száma, majd 2000-től meglepő fordulat következett.

Az infarktus gyakorisága csökkenni kezdett, és a következő esztendőkben 24 százalékkal kevesebb lett a szívroham.

A betegek kezelési eredményei is ezzel párhuzamosan javultak: az infarktus utáni hónapban bekövetkező halálozás ugyancsak jelentősen csökkent.

Vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

Ezt a kutatók a mind hatásosabb, korszerűbb kezelési módszereknek tulajdonították. Véleményük szerint a kevesebb szívroham pedig a szív- és érbetegségek megelőzésével foglalkozó beavatkozásoknak köszönhető. A dohányzás megtiltása a hivatalokban, éttermekben, minden nyilvános helyen, a magas vérnyomás és a cukorbetegség korábbinál hatásosabb kezelése, az emelkedett vérkoleszterin megfelelő csökkentése, a kedvezőbb életmód terjesztése igen eredményesnek bizonyult.

(MTI)

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

Napallergia
Napallergia

Milyen tünetei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.