• Hatástalan a szívbetegek oktatása?

    Szerző: MTI

    Az amerikai szívgyógyászok külön oktatásban részesítették betegeiket, akiknél szerencsésen lezajlott már a szívroham vagy szívműtétjük volt.

    A szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa következtében kialakuló drámai helyzet sok beteggel végzett, legtöbbször rövid idő alatt. Valaha az infarktuseseteknek csaknem a fele végződött halállal.

    Hirdetés

    A mai, korszerű betegellátás eredményeként a végzetes következmények legfeljebb néhány százalékban okoznak szívhalált.

    Fontos a gyorsaság

    Az elzáródást követő szívizom elhalás sémás ábrázolása
    Az elzáródást követő szívizom elhalás sémás ábrázolása
    Forrás
    A rendkívüli eredményeknek azonban elengedhetetlen feltételei vannak.

    Az orvosok oldaláról szükség van a beteg megérkezése után azonnali műszeres beavatkozásokra: szívkatéteres vizsgálatra, szükség esetén a beszűkült vagy elzáródott koszorúerek kitágítására, esetleg fémhálóból készült, parányi henger, sztent beültetésére is.

    A másik oldalról alapvetően szükséges, hogy infarktusra utaló tünetek esetén a beteg mielőbb bekerüljön a speciálisan fölszerelt gyógyintézetek egyikébe.

    Az első lépés az, hogy aki igen kellemetlen, korábban még nem érzett mellkasi nyomást vagy szorítást tapasztal, illetve deréktól fölfelé igen kínzó tünet, akár a bal vállba vagy az állkapocsba sugárzó fájdalom jelenik meg nála, és az már negyedórája tart, azt addig infarktusgyanús betegként kell kezelni.

    Ez azt jelenti, hogy 15 perc eltelte után mentőt kell hívni, hogy az illető szakintézetbe kerüljön.

    Nem sokat ért a tanítás

    Az amerikai szívgyógyászok ezért külön oktatásban részesítették betegeiket, akiknél szerencsésen lezajlott már a szívroham vagy szívműtétjük volt. Azt remélték, hogy ezek az emberek hasonló tünetek esetén azonnal kérnek segítséget.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kathleen Dracup és munkatársai 3522 szívbeteggel részletesen ismertették azokat a tüneteket, amelyek esetén 15 percen belül riasztani kell a rohammentőt. Két év múlva kiderült, hogy az így fölvilágosított betegek ugyanolyan, több mint két órás késéssel telefonáltak mentőért, mint bárki más, aki segítségre szorult. 

    A tanítás egyetlen ponton volt hatásos: az oktatott betegek kétszer gyakrabban vettek be aszpirint a fájdalom kezdetén, mint a többiek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.17 09:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Most utazik? Erre figyeljen, ha szívbeteg!

    Az utazás nem tilos még szívbetegeknek sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint csupán elővigyázatosság szükséges annak, aki szívinfarktuson, stroke-on, szívműtéten esett át, a biztonság érdekében.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Elképesztő kardiológiai siker Debrecenben

    Húsz év alatt csaknem harmadára csökkent a szívinfarktusban elhunyt betegek száma - hangzott el a XXIII. Debreceni Kardiológiai Napok sajtótájékoztatóján. A Debreceni Egyetem katéteres laboratóriumában évente 6-700 akut infarktusos betegek látnak el.

    Tart az infarktustól? Így előzheti meg!

    Az infarktusnak számos rizikófaktora van, amelyeket ismerve és kezelve jelentősen csökkenthető a bekövetkezés esélye. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a legfontosabb megelőző vizsgálatokról beszélt.

    Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre! - Infarktusa után újra játszhat Szívós Márton

    A kezdődő infarktussal április elején műtött Szivós Márton, a vízilabda-válogatott világbajnok játékosa folytathatja játékos-pályafutását, így ott lehet Benedek Tibor szövetségi kapitány csapatában a júliusi, budapesti Európa-bajnokságon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.