Saját szívsejtjeivel gyógyítanak egy infarktusos beteget

MTI
megjelent:

Saját szívéből kivett, majd szövettenyészetben szaporított sejteket kapott egy szívinfarktuson átesett beteg, a sejtekből várhatóan olyan izomsejtek keletkeznek, amelyek pótolják az infarktus következtében elhalt szívizomzatot.

Az amerikai Cedars-Sinai Medical Center kutatói először alkalmazták ezt az eljárást, és további 24 beteg kapja meg ezt a különleges kezelést, melynek eredményeiről a tervek szerint a jövő év végén hangzik el az első beszámoló.

A szívinfarktus tünetei
Régen a szívinfarktus többször volt halálos kimenetelű, mint napjainkban. Noha a tünetek jobb felismerésének és a kezelés javulásának köszönhetően a szívinfarktust elszenvedők többsége túléli a heveny fázist, szívinfarktus után hosszabb időre rosszabb életminőséggel és a szív eredetű elhalálozás fokozott kockázatával kell számolni. A szívinfarktus tünetei

Eduardo Marban, a világhírű amerikai klinika igazgatója dolgozta ki ezt a módszert, melynek első, emberen történő alkalmazására a hatóságok megadták az engedélyt. A cél az, hogy sikerüljön megoldást találni a szívroham során elhalt szívizomzat helyettesítésére. Az első beteg, aki ebben a kezelésben részesült, 39-éves korában kapott olyan nagykiterjedésű infarktust, melynek következtében a szívpumpa teljesítménye jelentősen romlott.

A beavatkozás első lépése az igen részletes vizsgálatok sora. Az orvosok a legkorszerűbb technikával fölmérik az elhalt izomszövet hegesedésének pontos helyét és kiterjedését. Ennek része az is, hogy az egyik visszéren keresztül fölvezetik a szívkatétert és a legjobbnak talált területről fél mazsolányi szövetdarabot is kivesznek a szívből.

A második lépés különleges laboratóriumban történik. A kiemelt szövetből olyan törzssejteket különítenek el, melyek a szövettenyészetben elszaporodnak és majd a szívbe visszajuttatva izomsejtekké alakulnak.

Átlagosan négy hétre van szükség ahhoz, hogy a gyorsan szaporodó sejtekből 10-25 millió legyen, mert ennyire van szükség a sikeres beavatkozáshoz. A harmadik lépés során, ismét szívkatéteren keresztül ezt a sejttenyészetet bejuttatják a koszorúerekbe.

A kutatócsoport vezetője szerint ez a módszer logikus továbblépés attól a korábbi próbálkozástól, melyben az ilyen szívbetegeket a csontvelőből kivett törzssejtekkel kezelték. A csontvelőből kiemelt sejtekkel az elmúlt nyolc évben, becslések szerint csaknem félezer szívbeteg állapotát igyekeztek javítani.

A csontvelő sejtek azonban nem alakulnak át törvényszerűen szívizomsejtekké. Az új módszer azért jelent előrelépést, mert a szívből kivett törzssejtek programozása olyan, hogy osztódás során szívizomszövetet képeznek, ezért pótolni tudják az infarktus következtében elhalt szívizmot.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.