Diagnosztikai módszerek - Terheléses EKG

Dr. Németh Ágnes
szerző: Dr. Németh Ágnes - WEBBeteg
megjelent:

Az EKG vizsgálatnak egy speciális formája a terheléses EKG, mely során EKG regisztrátumot készítenek fizikai terhelés során. A beteg vagy szoba biciklin vagy futópadon mozog és közben vizsgálják a terhelés hatására bekövetkezett változásokat.

Milyen esetekben javasolt terheléses EKG?

A terheléses EKG fő indikációja a koszorúér betegség diagnosztikája. Fizikai aktivitás hatására megnő a szív oxigénigénye, így elégtelen keringés során relatív oxigénhiány alakul ki, amit EKG eltérések formájában is lehet látni.

Másik indikációs terület a szívritmuszavarok (arrhytmia) diagnosztikája. Több ritmuszavar kialakulása szívfrekvencia függő, így csak akkor lehet diagnosztizálni, ha a terhelés alatt folyamatos EKG regisztrálás történik. A fokozott terhelés vérnyomás kiugráshoz is vezethet, ami ezzel a vizsgálattal szintén kimutatható. Mindemellett lehetőség van a szív terhelési kapacitásának megítélésére is.

Mikor nem ajánlott a terheléses EKG?

Léteznek olyan kardiológiai kórképek, amelyek esetén a terheléses vizsgálat elvégzése vagy tilos (aortarepedés, ismert szívinfarktus, szívizomgyulladás, embólia és trombózis, súlyos szívritmuszavar, szívizom- és szívbelhártya-gyulladás), vagy az orvosnak mérlegelnie kell (aortaszűkület és szívritmuszavar egyes esetei, szívizombántalom, korábbi stroke, stb.) a beteg állapotának ismeretében a kontraindikációt.
Egészségi állapotok, amikor nem ajánlott a terheléses EKG

A terheléses EKG előtt

A terheléses EKG vizsgálat nagyobb előkészületet nem igényel. Érdemes azonban kényelmes, sportos öltözetben menni, vagy a helyszínen átöltözni, hogy a ruha ne gátolja a mozgást a vizsgálat során. Az étkezés a vizsgálatot mindössze annyiban befolyásolja, hogy telt gyomorral sokkal nehezebb a biciklizés vagy a gyors séta, így érdemesebb kevesebb, de nagyobb energiatartalmú ételt fogyasztani. A rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni, kivéve, ha az orvos más utasítást nem ad.

A vizsgálat menete

A terheléses EKG vizsgálat közben a beteg félmeztelenül van, testére az EKG készítéséhez szükséges elektródokat felteszik. Karjára vérnyomásmérőt helyeznek. A vizsgálat közben folyamatosan regisztrálják a vérnyomást, a pulzusszámot és az elektronikusan elmentett EKG görbéből meghatározott időkben nyomatatnak egyet.

Terheléses EKG

A biciklizés közben megadott tartományban kell tartani a sebességet. Az ellenállást azonban fokozatosan növelik, így a tekerés egyre nehezebbé válik, így nő a szív munkája is. A vizsgálat előtt meghatároznak egy elérendő pulzusszámot, melyet a beteg életkorából számítanak ki (maximális frekvencia: 220-életkor, pl. egy 45 éves betegnek 220-45, tehát 175/perc frekvenciájú érték). A terhelés során arra törekednek, hogy minél magasabb frekvenciát érjen el a beteg, mert alacsony frekvenciánál nem informatív a vizsgálat.

A vizsgálatnak vége szakadhat, ha a beteg eléri a maximális szívfrekvenciát, kiugrik a vérnyomása, EKG eltérések lesznek, vagy ha mellkasi fájdalom jelentkezik. A vizsgálatot csak olyan helyen szabad végezni, ahol adva vannak a feltételek minden szükséges beavatkozáshoz, extrém esetben újraélesztéshez is.

A vizsgálat végeztével visszaállítják alacsonyra a bicikli ellenállását és a betegnek egy darabig még levezetésként tekerni kell a biciklit, majd nyugalomban is történik megfigyelés és vérnyomás, pulzus, EKG regisztrálás.

Lásd még A nyugalmi EKG-vizsgálatról

(WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes)

További diagnosztiakai módszerek
  • CT (computertomographia)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.