• Szívinfarktus: megfelelő gyógyszereket mielőbb

    Szerző: MTI

    Ha a heveny szívinfarktus miatt rohammentőt hívó beteg a lehető legkorábban, már a rosszullét helyszínén megfelelő gyógyszereket kap, a kórházi ellátás későbbi eredményei is lényegesen javíthatók.

    Ha valaki a mellkasában, vagy deréktól fölfelé bárhol nagy fájdalmat, rosszullétet érez, amilyet korábban soha nem tapasztalt, és az 15 percnél tovább tart, rohammentőt hívjon azonnal és olyan szakintézetbe jusson be mielőbb, ahol éjjel-nappal minden fölszerelés és személyzet megtalálható ahhoz, hogy kizárja a heveny szívinfarktust, vagy ha annak bekövetkeztét észleli, azonnal kezelni is tudja.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szívgyógyászok világszerte így tájékoztatják az embereket. Ezeknek a szabályoknak a betartása sokak életét mentheti meg. Azt igyekeznek mindenfelé elérni, hogy a mellkasi panasz megjelenésétől számítva minél rövidebb idő alatt, ha lehet, egy órán belül bekerüljön az infarktusra gyanús személy az őrzőszobába, ahol ilyenkor legtöbbször szívkatéteres vizsgálat történik.

    A szakorvosok így biztonságosan kizárják a koszorúér szűkületet, elzáródást, de ha a föltételezett diagnózis megfelel a valóságnak, kitágítják a koszorúeret és szükség esetén fémhálóból álló csövecskét is beültetnek a kitágított érszakaszba, ami nyitva tartja a koszorúeret és biztosítja a zavartalan véráramlást.

    Már a mentőben célszerű beadni a véralvadásgátlót

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    George Dangas és munkacsoportja 3203 szívinfarktus miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel, akik a szívroham kezdetétől 12 órán belül kerültek a kórházba. Az értágítás után valamennyi betegnek beültettek fémcsövet, szaknyelven sztentet. A kutatók azt nézték, volt-e különbség a sztent átjárhatósága szempontjából attól függően, milyen gyógyszeres előkezelés történt.

    Kiderült, hogy azok a betegek, akik már az első ellátás során, akár a mentőkocsiban véralvadásgátló heparin injekciót kaptak, ritkábban kerültek vissza a kórházba a fémcsövecske elzáródása miatt, mint azok, akiknél ilyen előkezelés nem történt.

    Hasonló előnnyel járt, ha a másik, clopidogrel hatóanyagtartalmú gyógyszert, amit ilyen beavatkozások után mindenütt kötelező szedni, szintén már a kórházba szállítás idején bevette a beteg. Fontos fölismerés: a sztent bealvadása főleg akkor következett be, ha a dohányosok az infarktus után is folytatták a cigarettázást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.05.27 17:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

    Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete.

    Nyilvános defibrillátor mentette meg egy férfi életét az osztrák parlament épületében

    Nyilvánosan használható defibrillátor mentette meg egy férfi életét, aki az osztrák parlament épületében kapott szívinfarktust szombaton késő délután.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.