• Az első képek a szívizom szívinfarktus utáni vérzéséről

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    MRI segítségével első ízben sikerült képeket készíteni a szívizomnak szívinfarktus utáni gyulladásáról. A vérzés mértékéből megítélhető, mennyire károsodott a beteg szíve és milyen esélyei vannak a túlélésre.

    Az Imperial College London kutatóorvosai MRI (mágneses rezonancia alapú képalkotó eljárás) alkalmazásával először készítettek olyan felvételeket, amelyen a szívizomnak szívroham utáni vérzése látható. A szakemberek szerint a vérzés intenzitásából következtetni lehet rá, hogy a szívinfarktus milyen mértékben károsította a páciens szívét, és mennyi az esélye a túlélésre.

    __hirdetes__ 

    A bevérzést a piros folt jelzi
    Vérző szívizom
    (a bevérzést a piros folt jelzi)

    Az egyetem tudósai 15 olyan beteget vizsgáltak, akik szívrohamon estek át, a felvételeket pedig MRI segítségével rögzítették, mely módszer a vérben lévő vas mágneses tulajdonságát használja ki. A tanulmány a Radiology című  orvosi szalapban jelent meg.

    Azt már korábban is tudták, hogy szívroham után a betegek nagy részénél vérzés keletkezik a szívizomban, ám csak most derült fény arra, hogy a vérzés nagysága arányos a szívinfarktus súlyosságával.

    A kutatást vezető Dr. Declan O?Regan nyilatkozata szerint azoknál a betegeknél, ahol a szívroham súlyosabb volt, a szívben komolyabb vérzés indult meg, míg a vérzés intenzitása alacsonyabb maradt az enyhébb lefolyású szívinfarktusnál, így a betegnek is nagyobb az esélye a felépülésre. A módszer jelentősége abban áll, hogy segít felbecsülni az infarktust követő szövődmények kialakulását.

    Akkor beszélünk szívinfarktusról, ha a szív vérellátását biztosító egyik artéria elzáródik: a szívbe ilyenkor nem jut megfelelő mennyiségű vér, emiatt a szívizom oxigénellátása sem megfelelő. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szívinfarktuson átesett betegek terápiája során a legtöbb esetben fémcsöveket - orvosi szóval sztenteket - alkalmaznak annak érdekében, hogy az elzáródott artériában helyreállítsák a vérellátást.

    Természetesen még sok a válaszra váró kérdés. Nem tudott például, hogy a szívizom a vérzés hatására tovább károsodik-e? További kutatásokra van szükség a szívinfarktusos betegek minél jobb kezelése és ellátása érdekében.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Sciencedaily)
    Legutóbb frissült: 2009.01.22 10:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

    Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    A szívizomgyulladás okozói, tünetei és kezelése

    A szívizomgyulladás (myocarditis) bármely életkorban előfordulhat, de alapvetően ritka betegség: körülbelül 1-10 főt érinthet évente 100 000 ember közül. Dr. Molnár Dóra kardiológus szakorvos írása.

    Polimerrel regenerálódhat a szívizom

    Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.