Polimerrel regenerálódhat a szívizom

Szerző: WEBBeteg/Spiegel Online

Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

Szerencsés, aki túlél egy (vagy akár több) szívinfarktust (a nőknél felismerni is nehéz), ám minél nagyobb területű szívizomszövet sérül, a szív annál kevésbé képes ellátni a feladatát, a keringés fentartását. Legrosszabb esetben a szövet annyira károsodik, hogy a betegnek új szívre lesz szüksége, ez pedig a jelenlegi szervfelajánlásokat, várólistákat tekintve igen problémás.

Polimerrel regenerálódhat infarktus után a szívizom
Harmonikaszerkezet: nagy lehetőségek
a gyógyszerfejlesztésben.

A Nature Materials című tudományos folyóiratban amerikai kutatók (George Engelmayr, Lisa Freed és kollégáik a Massachussets állambeli Harvard-MIT Egészségtudományi és Technológiai divíziójának munkatársai) arról számoltak be, hogy sikerült olyan sejtvázat előállítani, mellyel a sérült szívizomszövetet regenerálhatják.

A kutatóknak polimerből olyan vázat fejlesztettek ki, mely kevesebb, mint egy hét alatt beépül a szervezetbe. 500 mikrométer nagyságú polimer lézerrel történő levágásával állt elő a harmonikaszerkezet. Ennek a váznak a sejtfalába kétnapos patkányok szívizomsejtét fecskendezték be, majd ezt a támasztószövetet tápoldatba helyezve egy hétig hagyták növekedni. Ezzel az orvosok egyik álma vált valóra: testazonos, célnak megfelelően alakítható őssejtekből sérült, elhalt szervet "újjáéleszteni".

Elvileg az ilyen szövetvázban nincs semmi új, már voltak sikeres kísérletek porc(szövet) növesztésére, tenyésztésére. Mindeddig azonban nem sikerült megoldani azt, hogy a szívizomba beültetendő sejtek összehangoltan és kellő erővel húzódjanak össze. Most viszont a szakembereknek sikerült kiküszöbölni a problémát: feszültség alá helyezve a polimer sejtjei egy irányban, egyesült erővel húzódtak össze.

A kutatók szerint az eljárást egyelőre csak a gyógyszerkutatásben alkalmazzák majd, a kilinkai gyógyászatban még korai lenne. A mesterségesen létrehozott szívizmokon az új szívgyógyszereket lehetne tesztelni.

(WEBBeteg, forrás: Spiegel Online)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

27 százalékkal nő az infarktus...

Veszélyeket is rejt az a gondolat, hogy sokan a 60 év fölötti életszakaszt és különösen a nyugdíjas éveket kizárólag a pihenés időszakának...

Az E-vitamin segít megelőzni a...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásban, ennél lényegesen több jó hatása...

"Áramütés miatt vagyok rosszul?"...

"Egy áramütött, orvosilag nem kezelt betegen kimutatható-e későbbi vizsgálatokkal az áramütés által okozott esetleges károsodást?" - Válogatás a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.