• Polimerrel regenerálódhat a szívizom

    Szerző: WEBBeteg/Spiegel Online

    Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

    Szerencsés, aki túlél egy (vagy akár több) szívinfarktust (a nőknél felismerni is nehéz), ám minél nagyobb területű szívizomszövet sérül, a szív annál kevésbé képes ellátni a feladatát, a keringés fentartását. Legrosszabb esetben a szövet annyira károsodik, hogy a betegnek új szívre lesz szüksége, ez pedig a jelenlegi szervfelajánlásokat, várólistákat tekintve igen problémás.

    Hirdetés
    Polimerrel regenerálódhat infarktus után a szívizom
    Harmonikaszerkezet: nagy lehetőségek
    a gyógyszerfejlesztésben.

    A Nature Materials című tudományos folyóiratban amerikai kutatók (George Engelmayr, Lisa Freed és kollégáik a Massachussets állambeli Harvard-MIT Egészségtudományi és Technológiai divíziójának munkatársai) arról számoltak be, hogy sikerült olyan sejtvázat előállítani, mellyel a sérült szívizomszövetet regenerálhatják.

    A kutatóknak polimerből olyan vázat fejlesztettek ki, mely kevesebb, mint egy hét alatt beépül a szervezetbe. 500 mikrométer nagyságú polimer lézerrel történő levágásával állt elő a harmonikaszerkezet. Ennek a váznak a sejtfalába kétnapos patkányok szívizomsejtét fecskendezték be, majd ezt a támasztószövetet tápoldatba helyezve egy hétig hagyták növekedni. Ezzel az orvosok egyik álma vált valóra: testazonos, célnak megfelelően alakítható őssejtekből sérült, elhalt szervet "újjáéleszteni".

    Elvileg az ilyen szövetvázban nincs semmi új, már voltak sikeres kísérletek porc(szövet) növesztésére, tenyésztésére. Mindeddig azonban nem sikerült megoldani azt, hogy a szívizomba beültetendő sejtek összehangoltan és kellő erővel húzódjanak össze. Most viszont a szakembereknek sikerült kiküszöbölni a problémát: feszültség alá helyezve a polimer sejtjei egy irányban, egyesült erővel húzódtak össze.

    A kutatók szerint az eljárást egyelőre csak a gyógyszerkutatásben alkalmazzák majd, a kilinkai gyógyászatban még korai lenne. A mesterségesen létrehozott szívizmokon az új szívgyógyszereket lehetne tesztelni.

    (WEBBeteg, forrás: Spiegel Online)

    Módosítva: 2008.11.05 17:20, Megjelenés: 2008.11.05 17:20
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Az E-vitamin segít megelőzni a szívizmok leépülését az infarktus után?

    Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásában, ennél lényegesen több jó hatása is van. Elsősorban azért, mert erős antioxidáns.

    Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

    A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

    A szívizom-elfajulások

    Az úgynevezett cardiomyopathiák a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában károsodik, oka lehet örökletes, de kialakulhat valamilyen külső tényező, alkohol, méreg, fertőzés, koszorúér-betegség következtében is.

    "Áramütés miatt vagyok rosszul?" - Az orvos válaszol

    "Egy áramütött, orvosilag nem kezelt betegen kimutatható-e későbbi vizsgálatokkal az áramütés által okozott esetleges károsodást?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Az első képek a szívizom szívinfarktus utáni vérzéséről

    MRI segítségével első ízben sikerült képeket készíteni a szívizomnak szívinfarktus utáni gyulladásáról. A vérzés mértékéből megítélhető, mennyire károsodott a beteg szíve és milyen esélyei vannak a túlélésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.