Polimerrel regenerálódhat a szívizom

WEBBeteg
megjelent:

Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

Szerencsés, aki túlél egy (vagy akár több) szívinfarktust (a nőknél felismerni is nehéz), ám minél nagyobb területű szívizomszövet sérül, a szív annál kevésbé képes ellátni a feladatát, a keringés fentartását. Legrosszabb esetben a szövet annyira károsodik, hogy a betegnek új szívre lesz szüksége, ez pedig a jelenlegi szervfelajánlásokat, várólistákat tekintve igen problémás.

A Nature Materials című tudományos folyóiratban amerikai kutatók (George Engelmayr, Lisa Freed és kollégáik a Massachussets állambeli Harvard-MIT Egészségtudományi és Technológiai divíziójának munkatársai) arról számoltak be, hogy sikerült olyan sejtvázat előállítani, mellyel a sérült szívizomszövetet regenerálhatják.

A kutatóknak polimerből olyan vázat fejlesztettek ki, mely kevesebb, mint egy hét alatt beépül a szervezetbe. 500 mikrométer nagyságú polimer lézerrel történő levágásával állt elő a harmonikaszerkezet. Ennek a váznak a sejtfalába kétnapos patkányok szívizomsejtét fecskendezték be, majd ezt a támasztószövetet tápoldatba helyezve egy hétig hagyták növekedni. Ezzel az orvosok egyik álma vált valóra: testazonos, célnak megfelelően alakítható őssejtekből sérült, elhalt szervet "újjáéleszteni".

Elvileg az ilyen szövetvázban nincs semmi új, már voltak sikeres kísérletek porc(szövet) növesztésére, tenyésztésére. Mindeddig azonban nem sikerült megoldani azt, hogy a szívizomba beültetendő sejtek összehangoltan és kellő erővel húzódjanak össze. Most viszont a szakembereknek sikerült kiküszöbölni a problémát: feszültség alá helyezve a polimer sejtjei egy irányban, egyesült erővel húzódtak össze.

A kutatók szerint az eljárást egyelőre csak a gyógyszerkutatásben alkalmazzák majd, a kilinkai gyógyászatban még korai lenne. A mesterségesen létrehozott szívizmokon az új szívgyógyszereket lehetne tesztelni.

(WEBBeteg, forrás: Spiegel Online)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.