• Szívinfarktus fiatal korban

    Szerző: WEBBeteg

    A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte, így hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak. Ezek közül sok esetben a szívinfarktus áll a háttérben, mely a leggyakrabban az 50-es, 60-as korosztály tagjait érinti, ám napjainkban ijesztő mértékben emelkedik a fiatalabb életkorban, akár 40 év alatt bekövetkező szívkoszorúér-katasztrófák száma. Mi lehet ennek az oka? Hogyan előzhető meg? Többek közt ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszokat találni.

    Az infarktusról röviden

    A szívinfarktus tünetei


    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek! A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. A szívinfarktus tünetei>>

    Az érszűkületek elméletileg bármilyen érszakaszt érinthetnek. Magát a szűkületet az érfalra lerakódó meszes plakkok okozzák, melyekhez vérlemezkék tapadhatnak vérrögöt alkotva. A folyamat kialakulásában jelentős szerepe van a magas koleszterin- és vérzsírszintnek.

    Ha az érszűkület azokban az erekben alakul ki, melyek a szív vérellátásáért felelősek (szívkoszorúerek), könnyen kialakulhat a szívinfarktus. A folyamat sokáig tünetmentes, nagyfokú szűkület esetén azonban terhelésre már tünetek (legtipikusabb a mellkasi szorító fájdalom, ami kisugározhat a bal karba, állkapocsba, lapockatájékra) jelentkeznek, ezt nevezzük anginának. Teljes elzáródás esetén – infarktus – nyugalomban is kialakulnak a jellegzetes tünetek, ilyenkor a szívizomzat egy része oxigénellátottság nélkül marad.

    Hirdetés

    Az érszűkület kialakulásának folyamata sokszor igen lassú, akár évtizedek telhetnek el a kezdet és egy tünet jelentkezése között. Statisztikák szerint azonban ez – feltehetően a napjainkban létező, a fiatalok számára egyre könnyebben hozzáférhető káros tényezők miatt – egyre gyakrabban kezdődik korai életszakaszban. Egyes publikációk szerint akár már 20 éves kor körül megjelenhet az erek falában az a lerakódás, ami később az ér elzáródásához vezethet.

    Kockázati tényezők fiatal korban

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?


    A szívhalál sokszor bevezető tünetek nélkül, hirtelen eszméletvesztés formájában jelentkezik azonban nagy tévedés lenne azt állítani, hogy nem előzhetjük meg.-figyelmeztet szakértőnk. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?>>

    A szív- és érrendszeri megbetegedések egy részénél megfigyelhető a „családi öröklődés”, a genetikai hajlam szerepe. Ezekben az esetekben általában az anyagcsere-folyamatokban jelentkezik eltérés a normálishoz képest (pl. familiáris hiperlipidaemia, vagy magas homocystein- és fibrinogénszint), melyek elősegítik az érfalon a meszes plakk kialakulását, vagy csökkentik az érfal rugalmasságát. Az öröklődő hajlamosító tényezőkön javítani nem lehet, ilyenkor viszont kiemelkedően fontos a megelőzés szerepe: mindazon kockázati tényezők minimalizálása, melyek tovább ronthatják a már kialakult érszűkületet.

    Sok esetben krónikus betegségek talaján jöhetnek létre a szív- és érrendszeri megbetegedések: ilyen többek között a köszvény, a cukorbetegség, vagy akár a magas vérnyomás.

    Lényegesek az ún. külső tényezők, melyeknek nagy része odafigyeléssel akár teljesen kiiktatható életünkből. Fiatalok körében – dacára a számtalan kampánynak – még mindig divatos a dohányzás és az alkohol gyakori fogyasztása. Sokan fogyasztanak naponta energiaitalt, melynek közismert szívritmuszavart okozó hatása. A gyorsételek, a hihetetlenül kevés testmozgás, a szinte folyamatos ülő életmód (iskola, tanulás, internet), a stressz: mind-mind elősegítik az érszűkületek kialakulását.

    Törvényszerű, hogy ha ezek a károsító tényezők már igen fiatal korban (tizenévesen) fennállnak, akkor korábban elkezdődik az érrendszer károsodása is, amely – még ha évek alatt is – de még így is fiatalon vezethet szívkoszorúér-betegséghez, sőt, infarktushoz is.

    Gyermekorvosok és szülők figyelmébe

    Éppen ezért már gyermekkorban el kell kezdeni oktatni azokat a fiatalokat, akiknél fennáll a korai szívinfarktus kialakulásának kockázata. Különös tekintettel a genetikai hajlamosító tényezőkkel rendelkező, a cukorbeteg és az elhízott gyermekekre, illetve azokra, akiknek magas a koleszterinszintjük vagy a vérnyomásuk.

    Az energiaitalok szív- és érrendszeri kokázatai


    Emeli a vérnyomást, fölgyorsítja a szívműködést, szívritmus- és alvászavarokat okoz a nagy hatóanyag tartalmú energiaitalok fogyasztása - mutatták ki vizsgálatukban lengyel kutatók. Az energiaitalok szív- és érrendszeri kokázatai>>

    (WEBBeteg)

     

    Módosítva: 2014.05.17 20:11, Megjelenés: 2014.05.17 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Depresszió

    Depresszió

    Dr. Zsuga Judit

    A genetikai hajlam és a környezeti hatások együtt vezetnek kialakulásához.

    A zaj hatása

    A zaj hatása

    B. V., újságíró

    Mekkora zaj ártalmas? Hogyan védekezhetünk a zajártalmak ellen?

    Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

    A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke.

    Előre jelezhetik a szívinfarktust

    Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa.

    Ismerje fel időben! - A szívinfarktus korai jelei

    Szívinfarktus esetén minden pillanat számít! Ha a legcsekélyebb gyanú is felmerül, azonnal hívjon mentőt! A szívinfarktus tünetei az egyes embereknél nagyon különbözőek lehetnek, akár hiányozhatnak is. Van azonban néhány tipikus jel, ami megelőzi a rohamot. Melyek ezek?

    Második infarktus - megelőzhető?

    Elképzelni is nehéz azt, milyen érzés, amikor valakinek szívinfarktusa van: ezt tényleg csak azok tudják, akik át is élték. Ők viszont nagyon sokan vannak. És előfordulnak közöttük olyanok, akik nem is egyszer élik át ezeket a borzalmas, életveszélyes perceket-órákat. Merthogy a szívinfarktus egyszeri lezajlása nem mentesít egy újabb infarktustól. Mi ennek az oka? Hogyan lehet elkerülni?

    Szívinfarktus - A fiatalokat is veszélyezteti!

    A szív- és érrendszeri megbetegedések – így a szívinfarktus is – manapság már nem csak a középkorú, illetve az idősebb korosztály betegsége, a fiatalabbak körében is előfordul növekvő gyakorisággal.

    Merkely ezt is megúszta!

    Vízbe vetette magát, s rögtön három gólt is lőtt a Teva-Vasas csapatának Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem kardiológus professzora egy jó ügy érdekében, az infarktus megelőzésért ázott bőrig. A sportos orvos a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.

    Gyermekek tanítása - az infarktus korai megelőzése

    60 kilós, 9 éves kisfiú ül a számítógép előtt. Jobb kezében egy doboz kóla, bal kezével éppen a chipszes zacskóba nyúl egy újabb falatért. Ugye sokaknak ismerős a kép? Sajnos, igen. Ebben az egy mondatban fellelhető a szív- és érrendszeri megbetegedések számos rizikófaktora, melyek így már kora gyermekkorban elkezdik kifejteni hatásukat, hogy a folyamat néhány éven belül súlyos, akár életveszélyes végkifejletbe torkolljon.

    Mi történik pontosan, amikor szívinfarktusa van valakinek?

    A szívünk folyamatosan dolgozó, speciális szerkezetű izomsejtekkel rendelkező szerv, átlagosan percenként 60-80 összehúzódással és elernyedéssel biztosítja a szervezet működéséhez szükséges vérellátást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.