Szív-érrendszer - Betegségek megértése: tünet cikkek

Szív-érrendszer - Betegségek megértése: tünet cikkek

A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2022-06-11 15:33

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2022-06-11 15:33

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

Aterotrombózis - Mit okozhat az érelmeszesedés?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-06-11 13:03

Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.

Időzített bomba a testben - Az aorta aneurysma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2022-06-10 17:03

A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot aneurizmának (orvosi nyelven aneurysmának) nevezik. Ilyen elváltozás leggyakrabban az aortának nevezett nagy verőér hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, de ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben, esetleg a nyaki erekben vagy a szívet ellátó koszorúerekben, valamint az agyi ereken is.

A szívritmuszavar diagnózisa

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-06-07 13:33

A szívritmuszavar diagnózisához elengedhetetlen, hogy az EKG akkor készüljön, amikor a ritmuszavar fennáll, tehát csak időszakosan jelentkező ritmuszavar igazolásáig hosszú idő telhet el. A szívritmuszavarok diagnózisának felállításához orvosa vizsgálhatja a hajlamosító betegségeket, illetve folyamatos monitorozást javasolhat az arrhythmiák kimutatására.

Szívaneurizma - okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka
2022-06-01 14:33

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt alakul ki. Aneurizma leggyakrabban, kb. 80 százalékban a szervezet legnagyobb artériáján, az aortán alakul ki. Ritkábban, többnyire szívinfarktus szövődményeként előfordulhat magában a szívben is aneurizma („szívaneurizma”) kialakulása.

Mit nevezünk mitralis prolapsusnak?

WEBBeteg - Dr. Nagy Gabriella
2022-05-31 22:03

A mitralis prolapsus egy kötőszöveti rendellenesség, tehát a billentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése, mely születéstől fennáll.

Öt fontos kérdés a trombózisról

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő
2022-05-20 20:03

Hol alakulhat ki trombózis? Miért fontos ennek a betegségnek a kezelése? Olvasóinktól érkeztek a kérdések. A válaszokat prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája adja meg.

A cardiomyopathia (szívizom-elfajulás, szívizombántalom)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
2022-05-03 16:03

Az úgynevezett cardiomyopathiák (kardiomiopátia) a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában is károsodik, vagyis a szív összehúzódásának ereje csökken, így a szív nem képes kellő mennyiségű vér keringetésére.

Subclavian steal szindróma - Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke-tól?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2022-05-01 04:03

Az idegenül csengő, magyarra csak nehézkesen fordítható orvosi kifejezés egy olyan jelenséget takar, amikor is az arteria subclaviaként elnevezett, a mellkasfal, a kar, a nyaki régiók és közvetve az agy vérellátásáért felelős ér egy szakasza beszűkül vagy elzáródik, leggyakrabban érelmeszesedés következtében.

Az aorta ér betegségei

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2022-04-27 13:03

A szív bal kamrájából az aortabillentyű után induló fő verőeret nevezzük aortának. Ez egy nagyon fontos és méretében is jelentős ér: ez az egy ér szállítja egy szakaszon a percenként mintegy 5 liter vért a bal kamrából a test távoli sejtjei felé.