Szív-érrendszer - Panaszok cikkek

Szív-érrendszer - Panaszok cikkek

A nitrát típusú értágítók

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2020-08-09 04:06

A nitrát típusú értágítók olyan gyógyszerhatóanyagok, melyek gyorsan és hatékonyan tágítják az ereket, különösen a szívet ellátó koszorúereket, ezáltal javítják a szívműködés hatásfokát, mikor az a túlterheltség miatt nem jut elegendő oxigénhez.

A holiday heart szindróma

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2020-07-25 04:33

Az régóta köztudott, hogy a hosszan tartó alkoholizálás számos egészségügyi problémát okoz, illetve az egyszeri italozás egyes hatásai is széles körben ismertek, például a részegség. A közelmúltban derült fény az alkoholfogyasztás másik heveny hatására, amely a szívet érinti.

COVID-19: Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2020-04-24 13:03

A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

Erős szívdobogásérzés: Mitől lehet?

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
2020-02-16 19:03

Az éjszakai alvásból felébresztő szívdobogásérzés, a napközbeni erős kalapálás - amikor majd kiugrik az ember szíve a mellkasából - szívritmuszavarra utal. Ilyenkor gyakori, hogy a nyakban, a fülben is érezhető a szívdobogás.

Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő szívverés veszélye

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2019-12-10 20:35

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék szívük működésének esetleges zavarát, s a tüneteket megfigyelve panaszukkal felkeressék a háziorvost, majd javaslata alapján a szakellátást - hangsúlyozták kardiológus szakemberek a Nemzetközi Pitvarfibrillációs Hét egyik tájékoztató eseményén.

Hirtelen kiugró vagy lassan magasra emelkedő pulzus? Ez lehet az oka

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
2019-09-18 16:04

Meglehetősen ijesztő jelenség, ha hirtelen erős szívdobogást érzünk, de arra is fel kell figyelnünk, ha lassan, fokozatosan emelkedik magasba a pulzusunk. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az indokokat és a kivizsgálási lehetőségeket vette számba.

Mellkasi fájdalom - Hosszabb vagy rövidebb 20 percnél?

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
2019-04-29 09:33

Iszkémiás szívbetegségek néven foglalhatók össze azok a kórállapotok, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása (iszkémiája) játszik szerepet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakembere a legfontosabb tünetről, a mellkasi fájdalomról beszélt.

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
2018-08-27 09:41

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

Ingadozó vérnyomás - Mikor forduljon vele orvoshoz?

Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
2018-08-14 20:58

A vérnyomást számtalan tényező befolyásolja, többek között a mozgás, a stressz, sőt, még az időjárás is, ezért a vérnyomás bizonyos mértékű ingadozása természetes folyamat. De hogy mikortól számít kórosnak, azt dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista válaszolja meg.

Szívdobogásérzés: Mikor forduljon orvoshoz?

Springmed - Dr. Kullmann Tamás
2017-09-27 13:11

Egészséges ember a saját szívverését nem érzékeli. Előfordul azonban, hogy egy-egy ütés korábban vagy később érkezik. Mit jelent, ha mégis érzékeli a szívverését, amely hevesebb a megszokottnál?