Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2020-11-03 14:35

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

Újabb szívőssejtet találtak

Független Hírügynökség
2008-06-23 15:58

Bostoni kutatók újabb őssejteket fedeztek fel, amelyek képesek szívizomsejteké alakulni. Ezek az őssejtek a szívburok belső felszínén találhatók, és idővel talán fel lehet őket használni a károsodott szívszövetek regenerálására.

Nő a szívproblémák, a rákos betegségek száma

Független Hírügynökség
2008-05-20 16:10

A következő húsz évben emelkedni fog a közúti balesetek, a rákos betegségek és a szívproblémák miatti halálesetek száma, miközben a fejlődő világ népessége nagyobb jómódban él majd, és hosszabb életre számíthat.

Hazatérhetett a kórházból az egyéves Zsófi

FH
2008-04-27 10:18

Hazatérhetett a kórházból az egyéves Zsófi, aki egy hónapja kapott új szívet. Ő az eddigi legfiatalabb szívátültetésen átesett kisbaba. Születése után 4-5 hónappal derült ki, hogy súlyos beteg, szívének bal kamrája gyengébb volt a kelleténél.

Menstruációs vér a szívizom megfoltozására

FH
2008-04-24 11:09

Japán kutatók felfedezték, hogy a nők menstruációs véréből kitenyészthető egy olyan sejtfajta, amely hasonlóan viselkedik, mint az őssejtek, és képes átalakulni izomsejtté.

Védtelen szívritmus-szabályozók

FH
2008-04-01 01:00

A szívritmus-szabályozók és más hasonló eszközök védtelenek az esetleges hackertámadásokkal szemben, hívják fel a figyelmet amerikai kutatók. Laboratóriumi kísérletben bizonyították, hogy a pacemakerből távolról ki lehet csalni a beteg személyes adatait, és át lehet programozni a készüléket.

A stressz felel a szívrohamokért

FH
2008-03-31 09:12

A stressz és az izgalom a szívérrendszeri megbetegedések fő okozója - derült ki egy amerikai kutatásból. Az amerikai kardiológusok éves konferenciáján közzétett felmérés szerint a stresszmentes életmód akár 60 százalékkal is csökkentheti a szívroham és a stroke esélyét.

Veszélyben a szívbetegek családtagjai?

Medipress
2008-03-18 09:23

Egy súlyosan szívbeteg családtag ellátása és ápolása növelheti a kardiológiai betegségek kialakulásának esélyét - közölték az Amerikai Kardiológiai Társaság szóvivői az intézmény 48. éves konferenciáján.

Milyen véralvadásgátló a legjobb?

FH
2008-03-06 09:58

Amerikai tudósok találtak egy gént, amelynek módosulása alapján megjósolható, hogy egy páciens hogyan fog reagálni a szívroham és a trombózis kezelésére használt véralvadásgátlókra.

Intelligens ágy szívbetegeknek

FH
2008-02-25 13:39

Érzékelőkkel felszerelt okos ágy vigyázhatna a szívbetegekre. Az ilyen ággyal (és a hasonló szenzoros öltözékkel) el lehetne érni, hogy kevesebb embernek legyen szüksége sürgősségi orvosi ellátásra - olvasható a BBC weboldalán. Már konkrét terv is van a szenzoros ágyak bevezetésére.