• Koszorúér-tágítás robottal

    Szerző: MTI

    Nemsokára a friss infarktus miatt a szívkatéteres laboratóriumba szállított beteg koszorúerét robot segít kitágítani, a szakorvos pedig a vezérlőpultban ülve végzi a beavatkozást.

    Az első nyolc, robot közreműködésével végrehajtott koszorúér-tágítás kiválóan sikerült és jövőre indul ezzel a technikával, több szakintézetben a PRECISE vizsgálat a módszer rendszeres, mindennapos használatának kidolgozására.

    Hirdetés

    Évtizedekkel ezelőtt a heveny szívinfarktus kezelése a szükséges gyógyszerek adásán kívül azt jelentette, hogy hetekig kellett az ágyban feküdni, szinte mozdulatlanul, hogy a beteg szívet kíméljék. Ma az infarktus miatt szakintézetbe kerülő betegnél azonnal szívkatéterezés történik. Ha elzáródás, vagy jelentős koszorúér-szűkület van, az eret a katéter végén lévő ballon fölfújásával kitágítják, és szükség esetén fémhálóból készült hengerrel belülről kitámasztják a szűkült érszakaszt, hogy továbbra is nyitva maradjon. A beteg ebből manapság csak egyetlen tűszúrást érez a csuklóján és csupán annyi röntgensugárnak van kitéve, amennyi saját vizsgálatához szükséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok viszont, akik naponta jónéhány ilyen beavatkozást végeznek, összeadódó sugárterhelésnek vannak kitéve és jelentős súlyt cipelnek órákon át. A vizsgálatban részt vevő személyzet nehéz ólommellényt köteles viselni a sugárzás veszélye ellen, miközben bonyolult munkát végez a laboratóriumban. Sokan panaszkodnak ízületi fájdalomra, szorulnak ortopéd kezelésre és voltak olyanok is, akiket súlyos gerinckárosodás miatt le kellett százalékolni. Az új, a műtőasztal szélére erősített robotkart a doktor a sugárzás ellen védő, ólomfalú szobából irányítja.

    Az eszközöket a képernyő érintésével a szakorvos mozgatja és a szívkatéter bevezetése, majd kihúzása biztonságosabbnak bizonyult a robot segítségével, mint emberi kéz közvetlen irányításával. A koszorúér-tágítás folyamatában a műtőszemélyzet sugárterhelése 97 százalékkal csökkent a távirányítás eredményeként. Az első tapasztalatok szerint az új módszernek további, nem várt előnye az is, hogy a vizsgálathoz kevesebb röntgenkontrasztanyag befecskendezésére volt szükség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.10.07 12:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.