• Érelmeszesedés - Nem is gondolná, mennyire veszélyes!

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    Az endotél a legújabb időkben került az érdeklődés középpontjába, amit az is mutat, hogy még nincs rá magyar szó. Az endotél egyrétegű hám, mely az ereket béleli. A vér sehol sem szivároghat, ezért az endotél sejteket rendkívül erős molekuláris kapcsolatok zárják össze.

    Sejtjeink tápanyag- és oxigénfelvétele, a felesleges szén-dioxid leadása és még számos élettani folyamat ugyancsak az endotél sejteken keresztül történik. A vér tőzsdéjén ezek a sejtek a bukmékerek, akik közvetítésével a javak kereskedelme zajlik.

    Az érelmeszesedés

    Szív- és érrendszeri betegségek - Ön mennyire veszélyeztetett?

    Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét! A válaszokból kiderülhet, hogy Ön mennyire veszélyeztetett! Töltse ki Szív- és érrendszeri tesztünket!

    Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) az endotél betegsége. Minden, a vérben kóros mennyiségben felhalmozódó anyag elsősorban az endotélt károsítja. Ez igaz a dohányfüstből felszívódó méreganyagokra éppúgy, mint a normálisan is jelen lévő, de magas szint esetén kártékony szőlőcukorra és koleszterinre. Krónikus gyulladás is károsíthatja az endotélt, sőt egyes egysejtű kórokozók is okozhatnak érelmeszesedést. Mindez évek, évtizedek alatt alakul ki, a káros ártalom megszűnése pedig javíthatja a kilátásokat. Mivel a szervezet bámulatos szívóssággal képes a károsító hatások kompenzálására, az érelmeszesedés csak előrehaladott esetben okoz panaszt. Éppen azért az ateroszklerózis két legfontosabb jellemzője: alattomos, de megelőzhető.

    Hirdetés

    Az érelmeszesedés akut és krónikus szövődményei

    A szívinfarktus felismerése

    A szívinfarktus tipikus tünetei jól ismertek, azonban néha nem könnyű felismerni, mivel a tünetek mértéke nagy egyéni különbségeket mutat. A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben vagy a moziban láthatjuk.
    A szívinfarktus tünetei

    A betegség során az endotél sejtjeinek anyagcseréje károsodik, zsír és egyéb anyagok halmozódnak fel bennük. A megváltozott sejtstruktúrát az immunrendszer sejtjei idegenként ismerik fel, ezért helyi gyulladás (észrevehetetlen, mikroszkopikus méretben) jön létre. A megtámadott sejtek elpusztulnak, helyükön meszes szövettömeg marad vissza. Az erek belső falának felszíne szabálytalanná, sérülékennyé válik, ami tovább fokozza a helyi gyulladás kialakulásának valószínűségét. A folyamat előrehaladásával az erek szűkülnek, ami rontja a vérkeringést, szerveinknek fokozatosan egyre kevesebb oxigénnel és tápanyaggal kell beérniük. Ezen az úton tehát krónikus károsodás alakul ki. Előfordul azonban az is, hogy a sérült érfal mentén vérrög képződik.

    Az endotél megváltozott felszíne, a szabálytalan meszes plakkok mellett kialakult örvények, áramláslassulások miatt a véralvadási rendszer „azt hiszi”, hogy sérülés történt, vérzésveszély áll fenn. Márpedig, ha az alvadás megindul, percek, órák alatt teljes érelzáródás jöhet létre. Ha ez mégsem történik meg, fennáll a lehetősége annak is, hogy az érfal mellett képződő vérrög elszabadul, és az érpálya egy távoli pontján egy kisebb eret zár el (embólia).

    Mennyi az optimális vérnyomásom?

    A vérnyomás-kalkulátor megmutatja, hogy mennyi az ön optimális vérnyomás értéke.
    Nézzük a táblázatot!

    Látható, hogy az akut és a krónikus folyamatok egyaránt csökkent vérellátáshoz, szakszóval ischaemiához vezetnek. (Jellemző példa az orvosi szakzsargon zavarosságára a szó kiejtése. Görög eredetű lévén iszkémiának kellene mondanunk, ám az „sch” betűkapcsolat a teljesen logikátlanul németes isémia használatára csábítja a magyar beszélők egy részét.) A krónikus vérellátási zavar többek között szívelégtelenséghez, veseelégtelenséghez, vaszkuláris enkefalopátiához vezethet, amíg az akut elzáródás jellegzetes példája a szívinfarktus és a stroke.

    Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?

    Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
    Atherothrombotikus betegségről akkor beszélhetünk, ha a meszes ér falában levő plakk bereped, és a felszínén thrombus alakul ki. A tünetek attól függnek, hogy a szervezet mely területét látja el a beszűkült vagy elzáródott ér. Az aterotrombózis legjellegzetesebb megjelenési formái az alábbiak:

    • Szívinfarktus, enyhébb esetben a mellkasi fájdalom a koszorúserek szűkülete miatt.

    Részletesen a szívinfarktusról

    • Stroke, enyhébb esetben átmeneti agyi keringészavar a nyaki vagy az agyi erek szűkülete miatt.

    Részletesen a stroke-ról

    • A perifériás artériás betegség, ami a végtagi erek érintettsége miatt alakul ki.

    Részletesen a perifériás artériás betegségről

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mit tehet az érelmeszesedés ellen?

    Közismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek népbetegségként terjednek az egész világon, és sajnos Magyarország ezen belül is az „élbolyba” tartozik. Az sem újság, hogy felelős magatartással a megbetegedések gyakoriságát a töredékére lehetne visszaszorítani. A legfontosabb teendőket mindössze négy pontban foglalhatjuk össze:

    • A dohányzás teljes elhagyása.
    • Normális testsúly elérése és megtartása.
    • Normális vérnyomás, vércukorszint, vérzsírszint elérése és megtartása.
    • Napi rendszerességgel végzett testmozgás.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült: 2017.04.08 21:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

    A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Ezért alakul ki a köszvény

    A köszvény gyakran a nagyujjon kezdődik. Vörössé, duzzadttá válik és nagyon fájdalmas. Főleg a férfiakat érinti, és bármely korban jelentkezhet. A nőket inkább csak a menopauza után.

    Vakságot okozhat a koleszterinrög a szemben? - Az orvos válaszol

    A férjem járt a szemészeten és egy kicsit megijedtünk. A leletében az szerepel, hogy a szemében apró koleszterinrög látható. Igaz, hogy megvakulhat? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

    Tavaszi fáradtság vagy kortizolhiány?

    A tavasz kezdetén sokan panaszkodnak enyhe depresszióra, fáradtságra. Azonban, ha a probléma tartósan fennáll, érdemes kortizolhiányra is gyanakodni, mely napjainkban egyre több embert érint.

    Nem csak magas vérnyomás - hypertonia szindróma!

    Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája bemutatja az összefüggéseket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.