Egyre több a fiatal szívbeteg

Független Hírügynökség
megjelent:

A becslések szerint a világon évente csaknem 17 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében - hangzott el a Magyar Kardiológusok Társaságának hétvégi nemzetközi kongresszusán, Balatonfüreden.

Európában Magyarország vezeti a halálozási statisztikát. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. A kardiológus szakma szerint a betegek között egyre több a fiatal.

Az Európai Unióban több nőt öl meg a szív-és érbetegség, mint férfit, utóbbiak 43 százaléka hal meg koszorúér-betegségben. Magyarországon rosszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 százalékát szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 százalékban felelősek a halálozásért.

Megelőzve Angliát, Franciaországot

A heveny szívinfarktus korszerű és gyors ellátása terén Magyarország jól áll, a nemzetközi adatok szerint hazánk 50 országot vizsgálva a 6.-7. helyet foglalja el a szívroham szakszerű és gyors kezelésében, megelőzve Angliát, illetve Franciaországot. A szívinfarktus ellátásában országosan 16 jól felszerelt szívkatéteres centrum működik, ahol a betegek a nap 24 órájában juthatnak a legkorszerűbb sürgősségi ellátáshoz.

Idén csaknem 1700 kardiológus látogatott el a balatonfüredi kongresszusra.

Szív- és érrendszeri teszt
A teszt kitöltésével megtudhatja, hogy mivel és mennyire terheli szívét és érrendszerét. Szív-érrendszer egészsége teszt

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.