• Érelmeszesedés - Egyszerű megelőzés

        Szerző: MTI

        A kutatásban azt vizsgálták, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

        Sikeresen gátolja a friss narancslé az egészségtelen, zsíros, cukros ételek okozta érkárosodást. A biztató laboratóriumi vizsgálatok eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

        Hirdetés

        Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verőerek belső falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad előre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika első helyét.

        Paresh Dandona és munkacsoportja már évek óta a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit tanulmányozza. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

          Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?


        Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
        Atherothrombotikus betegségről akkor beszélhetünk, ha a meszes ér falában levő plakk bereped, és a felszínén thrombus alakul ki. A tünetek attól függnek, hogy a szervezet mely területét látja el a beszűkült vagy elzáródott ér. Az aterotrombózis legjellegzetesebb megjelenési formái az alábbiak:

        Hogyan befolyásolja az egészségtelen étel az érelmeszesedés folyamatát?

         

         Mennyi az optimális vérnyomásom?
        A vérnyomás-kalkulátor megmutatja, hogy mennyi az ön optimális vérnyomás értéke.
        Nézzük a táblázatot! >>

        Érthető, hogy azzal is foglalkoztak: van-e valami egyszerű, egészséges beavatkozás, mely megakadályozza ezt a kóros folyamatot. Nem valami vadonatúj gyógyszert választottak erre a célra, hanem igen egyszerű italt: a vizsgálati alanyok narancslevet kaptak az erősen zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ételhez. Egészséges felnőtt önkénteseket toboroztak vizsgálathoz. Mindegyik vizsgálati csoportban tíz résztvevő volt. Valamennyien elfogyasztották ugyanazt a 900 kilokalóriának megfelelő, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt.

        Volt ebben reszelt burgonyából készült röszti, benne kolbásszal, de tojás és tészta is. A vizsgálati alanyok egyik alkalommal ehhez vizet ittak, másik étkezéshez 300 kilokalóriányi cukros vizet, harmadik esetben pedig ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő narancslét - ez általában három pohár narancslé volt.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az egészséges felnőttektől a lakoma előtt egy órával, illetve öt órával később vettek vért különböző laboratóriumi vizsgálatokra.

        Jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak a zsíros és sok szénhidrátot tartalmazó ennivalóhoz. Ezzel szemben a három pohárnyi narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat a nehéz koszt megevése után.

        Azoknak a kóros, sokmagvú sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.

        (MTI)

        Módosítva: 2010.04.05 21:47, Megjelenés: 2010.04.05 21:47
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Hematológia

        Hematológia

        Dr. Soltész Annamária

        Esszenciális trombocitémiában a vérlemezkeszám nagyon megnő. Tünetek és kezelés.

        Bioritmus

        Bioritmus

        Dr. Kónya Judit

        A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása lehet, szívbetegséghez is vezethet.

        Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

        A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

        Értágítás és érműtét

        Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

        Miért magas a koleszterinszintem?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

        A koszorúér-meszesedés kialakulásának okai

        Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronariasclerosis és az ebből eredő szívizominfarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

        Aterotrombózis - Mit okozhat az érelmeszesedés?

        Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.

        Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

        A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA