• A szívelégtelenség ambulanciák javítanának a halálozási arányon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Körülbelül 200-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben Magyarországon. Legsúlyosabb esetben a betegek fele egy éven belül meghal, de az enyhébb eseteknél is csak a betegek 50 százaléka éli túl a 4 évet.

    Speciális, kifejezetten ezt a betegséget kezelő ambulancia működik a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). A részleg vezetője, Nyolcas Noémi főorvos szerint minden egyetemi központban és megyei kórházban létre kellene hozni egy ilyen ambulanciát, ahol komplex gyógyszeres és eszközös kezelést kaphatnának a betegek.

    Hirdetés

    A Magyar Kardiológusok Társasága már második alkalommal szervezte meg Hajdúszoboszlón azt a kétnapos tanácskozást, melynek központi témája a szívelégtelenség diagnosztikájának és terápiájának aktuális kérdései. A rendezvény szombaton ér véget. A társaság idén májustól minden évben szeretné megrendezni a Nemzetközi Szívelégtelenség napját is, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a betegség megelőzésére és a folyamatos gondozás fontosságára.

    Több ambulanciára lenne szükség

     Mikor forduljunk orvoshoz?
    Forduljon orvosához, ha szívelégtelenségre utaló tüneteket észlel! Más szív- és tüdőbetegségek szintén okozhatnak a szívelégtelenségre utaló tüneteket. Lehet, hogy akkor döbben rá, hogy Önnek valójában szívelégtelensége van, ha be kell mennie az ügyeletre a fokozódó panaszok miatt. 
    Ha Önnek már ismert a szívelégtelensége, akkor a tünetek súlyosbodása vagy újabb tünetek kialakulása azt jelenti, hogy betegsége romlott, vagy nem reagál a kezelésre. Ilyen esetekben azonnal forduljon orvosához!
    >>Bővebben a szívelégtelenségről
    Nyolcas Noémi szerint sokat javítana a tragikus halálozási arányon, ha országszerte működnének szívelégtelenség ambulanciák. Ezek a részlegek szigorúan megszabott időközönként rendelnék vissza a kórházi kezelés után a szívelégtelenségben szenvedő betegeket, pontosan beállítva gyógyszereiket.

    A betegeknek 2-3 hetente, majd 3 havonta, végül fél évente-évente kellene visszajárniuk az ambulanciára, ahol pontosan nyomon lehetne kísérni állapotukat és megszabni az ehhez szükséges gyógymódot - tette hozzá.

    A szívelégtelenség tünetei: fáradékonyság, fulladás, ödéma, súlyosabb esetben vérellátási zavar, a vese és az agy működési zavara. A betegség okai: magas vérnyomás, szívizomelhalás, szívbillentyű betegségek, szívfejlődési hibák, szívizombetegségek.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2010.01.24 00:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Köhög? Szívbetegség is állhat a hátterében!

    Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek differenciáldiagnosztikai szempontból nagyon fontos figyelmet szentelni.

    Ödéma - Mi okozhatja?

    Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Dagad a lába? Van megoldás! - Ez állhat a hátterében

    A vizes, dagadt, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, így mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózisért. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája az egyik lehetséges okra, a szívelégtelenségre és az ödéma kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?

    A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi kezeléssel jelentősen javíthatók az életkilátások.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.