• A szívelégtelenség ambulanciák javítanának a halálozási arányon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Körülbelül 200-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben Magyarországon. Legsúlyosabb esetben a betegek fele egy éven belül meghal, de az enyhébb eseteknél is csak a betegek 50 százaléka éli túl a 4 évet.

    Speciális, kifejezetten ezt a betegséget kezelő ambulancia működik a fővárosi Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). A részleg vezetője, Nyolcas Noémi főorvos szerint minden egyetemi központban és megyei kórházban létre kellene hozni egy ilyen ambulanciát, ahol komplex gyógyszeres és eszközös kezelést kaphatnának a betegek.

    Hirdetés

    A Magyar Kardiológusok Társasága már második alkalommal szervezte meg Hajdúszoboszlón azt a kétnapos tanácskozást, melynek központi témája a szívelégtelenség diagnosztikájának és terápiájának aktuális kérdései. A rendezvény szombaton ér véget. A társaság idén májustól minden évben szeretné megrendezni a Nemzetközi Szívelégtelenség napját is, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a betegség megelőzésére és a folyamatos gondozás fontosságára.

    Több ambulanciára lenne szükség

     Mikor forduljunk orvoshoz?
    Forduljon orvosához, ha szívelégtelenségre utaló tüneteket észlel! Más szív- és tüdőbetegségek szintén okozhatnak a szívelégtelenségre utaló tüneteket. Lehet, hogy akkor döbben rá, hogy Önnek valójában szívelégtelensége van, ha be kell mennie az ügyeletre a fokozódó panaszok miatt. 
    Ha Önnek már ismert a szívelégtelensége, akkor a tünetek súlyosbodása vagy újabb tünetek kialakulása azt jelenti, hogy betegsége romlott, vagy nem reagál a kezelésre. Ilyen esetekben azonnal forduljon orvosához!
    >>Bővebben a szívelégtelenségről
    Nyolcas Noémi szerint sokat javítana a tragikus halálozási arányon, ha országszerte működnének szívelégtelenség ambulanciák. Ezek a részlegek szigorúan megszabott időközönként rendelnék vissza a kórházi kezelés után a szívelégtelenségben szenvedő betegeket, pontosan beállítva gyógyszereiket.

    A betegeknek 2-3 hetente, majd 3 havonta, végül fél évente-évente kellene visszajárniuk az ambulanciára, ahol pontosan nyomon lehetne kísérni állapotukat és megszabni az ehhez szükséges gyógymódot - tette hozzá.

    A szívelégtelenség tünetei: fáradékonyság, fulladás, ödéma, súlyosabb esetben vérellátási zavar, a vese és az agy működési zavara. A betegség okai: magas vérnyomás, szívizomelhalás, szívbillentyű betegségek, szívfejlődési hibák, szívizombetegségek.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2010.01.24 00:05, Megjelenés: 2010.01.24 00:05
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    A koronavírus miatt tapasztal éjszakai erős szívdobogást?

    A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, sokan akár éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek. Dr. Vaskó Péter a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy mik lehetnek a jelei annak, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust.

    A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

    Szívelégtelenség - Okok és típusok

    A szívelégtelenség kialakulhat gyorsan egy szívinfarktus után, de fokozatosan, lassan is magas vérnyomás vagy koszorúér-betegség talaján, és egy kóros szívbillentyű is vezethet a betegség kialakulásához.

    Élet szívelégtelenséggel

    Gyakran a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegek arra panaszkodnak, hogy fáradtan ébrednek, mivel éjszaka vízszintesen feküdve nehezükre esik a légzés, illetve gyakran fel kell éjszaka kelniük, hogy a gyógyszerek miatt keletkezett nagyobb mennyiségű vizeletet kiürítsék.

    Szívelégtelenség esetén is hatásosak az omega-3-zsírsavak

    Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is átdolgoznak a kardiológiai fórumok.

    Élet szívelégtelenséggel II.

    A szívelégtelenség kezeléséhez folyamatos párbeszédre van szükség Ön és orvosa között. Legyen őszinte, amikor nem tartja be az orvos utasításait az étrend, az életmód és a gyógyszerek terén, hiszen az őszinteség az Ön érdekeit szolgálják.

    Szívelégtelenségben elhunyt a válogatott kosaras

    Életének 22. évében elhunyt Morgen Ferdinánd, az élvonalbeli Atomerőmű SE kosárlabdázója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.