Az érfal sérülését gyógyíthatja az új szer

Szerző: MTI

A megkeményedett artériák érelzáródáshoz, végül szívrohamhoz vezethetnek, ezért a sérült érszakaszok kijavítása életmentő.

Több rétegű nanorészecskét, becenevén nanobogáncsot fejlesztettek ki amerikai kutatók, amely a páciens érrendszerében közvetlenül a sérülés helyére szállítja a hatóanyagot - adta hírül kedden az EurekAlert című online tudományos portál (www.eurekalert.org).

Ön hajlamos az érbetegségekre?
Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit! TESZT>>
Az Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard kutatói egyesítették a nanotechnológia és a személyre szabott orvoslás elvét.

Tanulmányukat, amelyben leírják az új "érgyógyító" nanoeszközt, az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) legfrissebb számában jelentették meg.

A nanorészecskékhez olyan fehérjemolekulákat kapcsoltak, amelyek az érfal sérült részéhez kötődnek, rögzítik az eszközt, amelyből így éppen ott szabadul fel a gyógyszer, ahol igazán szükség van rá.

Az érfal sérülését gyógyíthatja

Tesztelje magát!
 • Testtömegindex (BMI) kalkulátor
 • Depresszió teszt
 • Energiaszükséglet
 • Stressz teszt
 • Az artéria sérült részein válik hozzáférhetővé az érfal alapmembránja, az alkalmazott fehérje itt kötődik hozzá. A rögzült nanobogáncsból ezután akár 12 napot át áramlik ki a hatóanyag. A megkeményedett artériák érelzáródáshoz, végül

  zívrohamhoz vezethetnek, ezért a sérült érszakaszok kijavítása életmentő. Jelenleg apró ballonokkal tágítják ki a beszűkült eret, majd úgynevezett sztenttel támasztják ki, hogy a vér áramlása előtt megszűnjön az akadály.

  A most közzétett tanulmányban egy sejtosztódást gátló anyagot juttattak az érfalhoz, amely megelőzi a hegszövet felszaporodását, ezáltal az artéria elzáródását. A 60 nanométeres részecske három rétegből áll: a belső magban van a gyógyító hatóanyag és egy PLA jelű polimerlánc, a középső rétegben szójalecitin, a külső burkot pedig a PEG jelű polimer alkotja.

  A gyógyszer csak akkor kerül a szervezetbe, amikor egy kémiai folyamat, az úgynevezett észterhidrolízis során kiszabadul a PLA polimerláncából.

  A nanobogáncsot egyelőre patkánykísérletekben tesztelik, humán alkalmazása még távol van, ám a jövőben minden olyan betegségnél alkalmazható lehet, amely az érfal sérülésével jár.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Forradalmasíthatja a szív- és...

  Forradalmasíthatja a szív- és érgyógyászatot, valamint az onkológiai diagnosztikát az az új CT-készülék, melyet a világon elsők között...

  Mi történjen, amikor a szívbeteg...

  A gyermekkori szívbetegségek egyik része veleszületett, másik részük szerzett. A veleszületett szívbetegségek még magzati korban alakulnak ki. A...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.