Három sikeres szívátültetés Budapesten - Mindenki jól van

MTI
megjelent:

A három transzplantációt - két férfin és a kislányon - mindössze 24 óra leforgása alatt hajtották végre.

Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetője úgy fogalmazott: az eset egyediségét az adja, hogy "egyszerre érkezett három olyan potenciális donorról jelentés, akik esetében felmerült a szívek transzplantációs célú felhasználásának lehetősége, és ez meg is valósulhatott".

Új alternatíva szívátültetés helyett

Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.

Szatmári András, a GOKI Gyermekszív Központjának szakmai igazgatója beszámolt arról, hogy a 12 éves vidéki kislány hónapok óta volt a szívtranszplantációs várólistán veleszületett szívizombetegsége miatt. Pusztán idő kérdése lett volna, hogy az állapota drámai módon romoljon, de szerencséje volt, mielőtt szükségessé vált volna a műszívkezelés, megjött számára az új szív - jegyezte meg.

Most hat gyerek vár szívátültetésre, állapotuk "nem jó, de stabil". A várólistára került gyerekek közül senki nem halt meg eddig - tette hozzá. Ofner Péter sikeresnek nevezete a két évvel ezelőtt indított transzplantációs programjukat.

Mint mondta, nagyon nagy eredmény, hogy látótérbe kerültek és listán szerepelnek a szívátültetésre szoruló gyerekek. Közölte, ebben az évben öt sikeres transzplantációt végeztek orvosaik.

Kérdésekre válaszolva Mihály Sándor közölte, tudomása szerint jelenleg egy felnőtt sürgősséggel vár szívátültetésre. Elmondta azt is, hogy tárgyalások kezdődnek Csehországgal, Szlovákiával és Olaszországgal a szervcsere-együttműködésről.

A Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának képviselője más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón, így a két férfi betegről részletes információt nem adtak. A közreadott sajtóanyag szerint idén Magyarországon 22 szívátültetést hajtottak végre, összesen pedig 319 szervbeültetés valósult meg.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.