Szívbetegségek - Hatékony, de drága vizsgálati módszerek

MTI
megjelent:

Ha valaki deréktól fölfelé a testében bárhol hirtelen különös érzést, fájdalmat vagy nyomást tapasztal legalább 15 percen át, célszerű azonnal rohammentőt hívni, mert ezek a tünetek mindaddig kezdődő infarktusra utalnak, amíg ezt a műszeres vizsgálat ki nem zárja.

A mai szívgyógyászat bámulatosan eredményes, ebben pedig komoly szerepe van a mind bonyolultabb és költségesebb vizsgálati módszereknek is. A koszorúereket láthatóvá tevő komputeres tomográfia költséghatékonyságát az Amerikai Szívgyógyász Kollégium szakfolyóirata ismerteti.

Ha valaki deréktól fölfelé a testében bárhol hirtelen különös érzést, fájdalmat vagy nyomást tapasztal legalább 15 percen át, célszerű azonnal rohammentőt hívni, mert ezek a tünetek mindaddig kezdődő infarktusra utalnak, amíg ezt a műszeres vizsgálat ki nem zárja. Ezt a szabályt követik az amerikai és ausztrál egészségügyi szakemberek.

Szívkatéterezés

A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
A szívkatéterezés

Amikor a rohammentő a beteget a lehető leggyorsabban egy speciálisan fölszerelt szívgyógyászati osztályra szállítja, ott azonnal elvégzik az ilyenkor szükséges beavatkozásokat.

A beteg vizsgálata, a különleges laboratóriumi meghatározások, az EKG elvégzése után a korszerű eljárás gyakran a szívkatéterezés, mely megmutatja az érelzáródást vagy a szűkületet.
A legújabb vizsgálati módszer a koszorúérrendszer komputeres tomográfiája (CT).

Ez voltaképp különleges röntgenvizsgálat, amely láthatóvá teszi a koszorúerekben lévő zsíros-meszes lerakódásokat. Így az esetek nagy részében a diagnózis gyorsan tisztázható. Azt, hogy ez a technika egy adott beteg esetében alkalmazható-e, csak a szakorvos döntheti el. A másik, elhanyagolhatónak nem tekinthető szempont, hogy ilyen műszer még a leggazdagabb országokban is csak kevés helyen érhető el.

Megéri-e a drága vizsgálat?

James Goldstein és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy megéri-e a dollárban is milliós befektetést jelentő műszer beszerzése szívgyógyászati vizsgálatok céljából, a szívtáji fájdalom miatt beszállított betegek további sorsának eldöntésére. Hétszáz, szívroham miatt kórházba kerülő beteget, véletlenszerű kiválasztással két csoportra osztottak.

Az egyik csoport tagjainál CT érvizsgálatot végeztek, a másik csoportba sorsoltaknál a jelenlegi szabályok szerinti diagnosztikus eljárást követték. Az eredmények értékelése egyértelműen azt mutatta, hogy a komputeres tomográfia 82 százalékban tudta kizárni a súlyos koszorúér-szűkületet.

A drága technika előnye, hogy fele időre rövidítette a diagnózis felállításának időtartamát, és ezzel a költségek is számottevően csökkentek.

(MTI)

Cikkajánló

EKG
Az EKG-vizsgálat (elektrokardiográfia) során a szív elektromos feszültségváltozását, a szívritmust regisztrálják, így hozzájárul a szívinfarktus és szívritmuszavarok diagnosztizálásához. A vizsgálat nem igényel komolyabb előkészületet, a beteg számára nem jár fájdalommal, ezért az egyik legáltalánosabb kardiológiai vizsgálatnak számít.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.