• Szívbetegségek - Hatékony, de drága vizsgálati módszerek

    Szerző: MTI

    Ha valaki deréktól fölfelé a testében bárhol hirtelen különös érzést, fájdalmat vagy nyomást tapasztal legalább 15 percen át, célszerű azonnal rohammentőt hívni, mert ezek a tünetek mindaddig kezdődő infarktusra utalnak, amíg ezt a műszeres vizsgálat ki nem zárja.

    A mai szívgyógyászat bámulatosan eredményes, ebben pedig komoly szerepe van a mind bonyolultabb és költségesebb vizsgálati módszereknek is. A koszorúereket láthatóvá tevő komputeres tomográfia költséghatékonyságát az Amerikai Szívgyógyász Kollégium szakfolyóirata ismerteti.

    Hirdetés

    Ha valaki deréktól fölfelé a testében bárhol hirtelen különös érzést, fájdalmat vagy nyomást tapasztal legalább 15 percen át, célszerű azonnal rohammentőt hívni, mert ezek a tünetek mindaddig kezdődő infarktusra utalnak, amíg ezt a műszeres vizsgálat ki nem zárja. Ezt a szabályt követik az amerikai és ausztrál egészségügyi szakemberek.

      Szívkatéterezés

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?
    A szívkatéterezés>>

    Amikor a rohammentő a beteget a lehető leggyorsabban egy speciálisan fölszerelt szívgyógyászati osztályra szállítja, ott azonnal elvégzik az ilyenkor szükséges beavatkozásokat.

    A beteg vizsgálata, a különleges laboratóriumi meghatározások, az EKG elvégzése után a korszerű eljárás gyakran a szívkatéterezés, mely megmutatja az érelzáródást vagy a szűkületet.
    A legújabb vizsgálati módszer a koszorúérrendszer komputeres tomográfiája (CT).

    Ez voltaképp különleges röntgenvizsgálat, amely láthatóvá teszi a koszorúerekben lévő zsíros-meszes lerakódásokat. Így az esetek nagy részében a diagnózis gyorsan tisztázható. Azt, hogy ez a technika egy adott beteg esetében alkalmazható-e, csak a szakorvos döntheti el. A másik, elhanyagolhatónak nem tekinthető szempont, hogy ilyen műszer még a leggazdagabb országokban is csak kevés helyen érhető el.

    Megéri-e a drága vizsgálat?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    James Goldstein és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy megéri-e a dollárban is milliós befektetést jelentő műszer beszerzése szívgyógyászati vizsgálatok céljából, a szívtáji fájdalom miatt beszállított betegek további sorsának eldöntésére. Hétszáz, szívroham miatt kórházba kerülő beteget, véletlenszerű kiválasztással két csoportra osztottak.

    Az egyik csoport tagjainál CT érvizsgálatot végeztek, a másik csoportba sorsoltaknál a jelenlegi szabályok szerinti diagnosztikus eljárást követték. Az eredmények értékelése egyértelműen azt mutatta, hogy a komputeres tomográfia 82 százalékban tudta kizárni a súlyos koszorúér-szűkületet.

    A drága technika előnye, hogy fele időre rövidítette a diagnózis felállításának időtartamát, és ezzel a költségek is számottevően csökkentek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.11 04:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szívburokgyulladás

    A szívet egy zsák veszi körül, ez a zsák a pericardium vagy más néven szívburok, amely két rétegből áll. Ennek a két rétegnek a gyulladása a szívburokgyulladás (pericarditis). Legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom, amit azonban annak jellege alapján el lehet különíteni az infarktus okozta fájdalomtól.

    Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

    A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre! - Infarktusa után újra játszhat Szívós Márton

    A kezdődő infarktussal április elején műtött Szivós Márton, a vízilabda-válogatott világbajnok játékosa folytathatja játékos-pályafutását, így ott lehet Benedek Tibor szövetségi kapitány csapatában a júliusi, budapesti Európa-bajnokságon.

    Nem mindegy, hogy ki végzi a szívkatéteres kezelést?

    A szívkatéter lehetővé teszi, hogy a szűkületbe bevezetett ballon segítségével az eret ismét kitágítsák, sőt szükség esetén ide olyan, fémhálóból készült csövecskét is elhelyezzenek, amely továbbra is nyitva tartja az eret, ezzel biztosítva a zavartalan véráramlást.

    Férfi és női infarktus: van különbség?

    Kanadai kutatók szerint csak mítosz, hogy a nők másképpen érzik meg az infarktus tüneteit, mint a férfiak. Vizsgálatuk nagy feltűnést keltő eredményeit a Kanadai Szívgyógyászok Kongresszusán ismertették.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások