Intelligens ágy szívbetegeknek

Szerző: FH

Érzékelőkkel felszerelt okos ágy vigyázhatna a szívbetegekre. Az ilyen ággyal (és a hasonló szenzoros öltözékkel) el lehetne érni, hogy kevesebb embernek legyen szüksége sürgősségi orvosi ellátásra - olvasható a BBC weboldalán. Már konkrét terv is van a szenzoros ágyak bevezetésére.

A MyHeart programot a Philips elektronikai világcég fogja vezetni, és az Európai Unió finanszírozni. Az okos ágyakkal napokkal előbb észlelni lehetne a közeledő szívkatasztrófát, még mielőtt a helyzet életveszélyessé válna.

Az ágyban beépített elektronikus mérleg, vérnyomásmérő, pulzusszámláló lesz, sőt szenzorok érzékelnék a légzésritmust és az alvás alatti testmozgást is.

A beteg egy elektródákkal átszőtt mellényt is viselhet, amely komplett EKG-mérést is végezhet. Az adatokat aztán egy tenyérszámítógép, PDA elemezné, az eredményt pedig telefonon vagy széles sávú interneten elküldené a kórháznak.

Egyes orvosok felhívják a figyelmet, hogy ma már egyre nagyobb bőségben állnak rendelkezésre mindenféle eszközök az információ gyűjtésére, tárolására és továbbítására. Az orvosok számára már régen nem az információ begyűjtése a fő probléma, hanem sokkal inkább az információ értelmezése.

Az orvosok eljárása ma az alkalmankénti vizsgálatokból szerzett információ értelmezésén alapul. A folyamatosan érkező mérési eredményekkel viszont az a kihívás, hogy hogyan kell az adatokat értelmezni, fölösleges hamis riasztások nélkül.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

A mozgás maga az élet, infarktus...

Bár hazánk a világ élvonalába tartozik a szívbetegek ellátása és rehabilitációja terén, sokan még mindig veszélyesnek tartják a szívinfarktus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.