• Intelligens ágy szívbetegeknek

    Szerző: FH

    Érzékelőkkel felszerelt okos ágy vigyázhatna a szívbetegekre. Az ilyen ággyal (és a hasonló szenzoros öltözékkel) el lehetne érni, hogy kevesebb embernek legyen szüksége sürgősségi orvosi ellátásra - olvasható a BBC weboldalán. Már konkrét terv is van a szenzoros ágyak bevezetésére.

    A MyHeart programot a Philips elektronikai világcég fogja vezetni, és az Európai Unió finanszírozni. Az okos ágyakkal napokkal előbb észlelni lehetne a közeledő szívkatasztrófát, még mielőtt a helyzet életveszélyessé válna.

    Az ágyban beépített elektronikus mérleg, vérnyomásmérő, pulzusszámláló lesz, sőt szenzorok érzékelnék a légzésritmust és az alvás alatti testmozgást is.

    A beteg egy elektródákkal átszőtt mellényt is viselhet, amely komplett EKG-mérést is végezhet. Az adatokat aztán egy tenyérszámítógép, PDA elemezné, az eredményt pedig telefonon vagy széles sávú interneten elküldené a kórháznak.

    Hirdetés

    Egyes orvosok felhívják a figyelmet, hogy ma már egyre nagyobb bőségben állnak rendelkezésre mindenféle eszközök az információ gyűjtésére, tárolására és továbbítására. Az orvosok számára már régen nem az információ begyűjtése a fő probléma, hanem sokkal inkább az információ értelmezése.

    Az orvosok eljárása ma az alkalmankénti vizsgálatokból szerzett információ értelmezésén alapul. A folyamatosan érkező mérési eredményekkel viszont az a kihívás, hogy hogyan kell az adatokat értelmezni, fölösleges hamis riasztások nélkül.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.25 13:39, Megjelenés: 2008.02.25 13:39
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.