• Intelligens ágy szívbetegeknek

    Szerző: FH

    Érzékelőkkel felszerelt okos ágy vigyázhatna a szívbetegekre. Az ilyen ággyal (és a hasonló szenzoros öltözékkel) el lehetne érni, hogy kevesebb embernek legyen szüksége sürgősségi orvosi ellátásra - olvasható a BBC weboldalán. Már konkrét terv is van a szenzoros ágyak bevezetésére.

    A MyHeart programot a Philips elektronikai világcég fogja vezetni, és az Európai Unió finanszírozni. Az okos ágyakkal napokkal előbb észlelni lehetne a közeledő szívkatasztrófát, még mielőtt a helyzet életveszélyessé válna.

    Az ágyban beépített elektronikus mérleg, vérnyomásmérő, pulzusszámláló lesz, sőt szenzorok érzékelnék a légzésritmust és az alvás alatti testmozgást is.

    A beteg egy elektródákkal átszőtt mellényt is viselhet, amely komplett EKG-mérést is végezhet. Az adatokat aztán egy tenyérszámítógép, PDA elemezné, az eredményt pedig telefonon vagy széles sávú interneten elküldené a kórháznak.

    Hirdetés

    Egyes orvosok felhívják a figyelmet, hogy ma már egyre nagyobb bőségben állnak rendelkezésre mindenféle eszközök az információ gyűjtésére, tárolására és továbbítására. Az orvosok számára már régen nem az információ begyűjtése a fő probléma, hanem sokkal inkább az információ értelmezése.

    Az orvosok eljárása ma az alkalmankénti vizsgálatokból szerzett információ értelmezésén alapul. A folyamatosan érkező mérési eredményekkel viszont az a kihívás, hogy hogyan kell az adatokat értelmezni, fölösleges hamis riasztások nélkül.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.25 13:39, Megjelenés: 2008.02.25 13:39
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Alvászavar

    Alvászavar

    B. M., szakfordító

    Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

    A barátok szerepe

    A barátok szerepe

    Habis Melinda

    Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

    Billentyűhiba okozta aortaszűkület - tünetek és kezelés

    Az emberi szív az érrendszerrel együtt egy zárt rendszert alkot, melyben körben áramlik a vér, az áramlásért a szívizomzat pumpafunkciója a felelős. Az egyirányú áramlást elősegítő szelepeket hívjuk billentyűknek. A szívbillentyűk feladata, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a tüdőartériából és aortából a kamrákba, illetve a kamrákból a pitvarokba.

    Koleszterinszint-kontroll - Kinél milyen időközönként kell ellenőrizni az értékeket?

    A magas koleszterinszint köztudottan emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát az érelmeszesedési folyamatok gyorsításával. A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése ezért fontos a szövődmények lehetőség szerinti elkerüléséhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.