Intelligens ágy szívbetegeknek

Szerző: FH

Érzékelőkkel felszerelt okos ágy vigyázhatna a szívbetegekre. Az ilyen ággyal (és a hasonló szenzoros öltözékkel) el lehetne érni, hogy kevesebb embernek legyen szüksége sürgősségi orvosi ellátásra - olvasható a BBC weboldalán. Már konkrét terv is van a szenzoros ágyak bevezetésére.

A MyHeart programot a Philips elektronikai világcég fogja vezetni, és az Európai Unió finanszírozni. Az okos ágyakkal napokkal előbb észlelni lehetne a közeledő szívkatasztrófát, még mielőtt a helyzet életveszélyessé válna.

Az ágyban beépített elektronikus mérleg, vérnyomásmérő, pulzusszámláló lesz, sőt szenzorok érzékelnék a légzésritmust és az alvás alatti testmozgást is.

A beteg egy elektródákkal átszőtt mellényt is viselhet, amely komplett EKG-mérést is végezhet. Az adatokat aztán egy tenyérszámítógép, PDA elemezné, az eredményt pedig telefonon vagy széles sávú interneten elküldené a kórháznak.

Egyes orvosok felhívják a figyelmet, hogy ma már egyre nagyobb bőségben állnak rendelkezésre mindenféle eszközök az információ gyűjtésére, tárolására és továbbítására. Az orvosok számára már régen nem az információ begyűjtése a fő probléma, hanem sokkal inkább az információ értelmezése.

Az orvosok eljárása ma az alkalmankénti vizsgálatokból szerzett információ értelmezésén alapul. A folyamatosan érkező mérési eredményekkel viszont az a kihívás, hogy hogyan kell az adatokat értelmezni, fölösleges hamis riasztások nélkül.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.