• Órák alatt kiszűrhető a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

    Szerző: MTI

    Egy öröklődő génhiba fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet. Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

    Mindig szörnyű dráma, ha egy fiatal, egészségesnek tartott sportoló egyik pillanatról a másikra életét veszti edzés közben vagy a sportpályán.

    Hirdetés

    Kutatók szerint a váratlan, hirtelen szívhalál eseteinek egy része genetikai vizsgálatokkal korán fölismerhető, ezért spanyol szívgyógyászok ezzel kapcsolatban nagyszabású tudományos programba kezdtek.

     Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább>>
    A Banco Bilbao Vizcaya Argentaria alapítvány olyan műszert adományozott Madridban a San Carlos kórház kardiológiai osztályának, mellyel folyamatosan végezhetik a legjobban veszélyeztetett élsportolók genetikai vizsgálatát.

    A legújabb génleolvasó műszerrel Spanyolország több kutatóhelyén dolgoznak, de ez az egyetlen készülék, mellyel kizárólag a sportolók hirtelen szívhalálára hajlamosító géneltéréseket keresik.

    A bank alapítványa a kórházzal szerződést kötött a nemzetközileg is fontos orvostudományi vizsgálatokra.

    Két óra alatt megtalálható a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

    A génleolvasó a hét valamennyi munkanapján a kórházban elemzi a sportolók génjeit és óránként 16 vizsgálati anyagot tud kiértékelni. Október elejéig 65 férfi és 20 nő génjeit sikerült leolvasni.

     Hirtelen szívhalál
    hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról >>
    A műszer két óra alatt megtalálja azokat a géneket, amelyek az egyik életveszélyes szívritmuszavar, a Brugada-tünetcsoport megjelenésére hajlamosítanak. Korábban ehhez 25 órai folyamatos munkára volt szükség.

    Pedro és Josep Brugada spanyol kardiológusok 1992-ben ismertették megfigyeléseiket.

    Ők fedezték fel azt az öröklődő génhibát, mely fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet.

    Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

    Brugada-szindróma - sok hirtelen szívhalál megelőzhető lenne

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azóta világszerte sok vizsgálat foglalkozott ezzel az életveszélyes helyzettel.

    A Brugada-szindróma Ázsiában a leggyakoribb. Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken vagy Japánban ilyen esetek halmozottan fordulnak elő, mivel ez bizonyos családokban többeket érint.

    Ha az ilyen, genetikai okokból, nagy kockázattal megszülető fiatalokat a most elindított technikával időben sikerül megtalálni, sok hirtelen szívhalál eset megelőzhető.

    A kis beavatkozás útján, a szívbe bevezethető defibrillátor ritmusszabályozókkal a kamrafibrillációra hajlamos emberek életét a modern, tudományos orvoslás megmentheti.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.29 11:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Részletesen a fizioterápiáról

    A fizioterápia az orvostudomány olyan kezelési ága, amely fizikai energiákkal való gyógyítást jelent. Használjuk a fizioterápiát, mint tágabb fogalmat, ami az összes, természetben is létező energiák orvosi célú felhasználását jelöli, valamint a szűkebb, pusztán fizikai energiákat használó fizikoterápia fogalmát.

    A gyermekkori elhízás genetikai okait kutatják

    A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika obezitás centrumában az év eleje óta tartó kutatómunka célja a túlsúllyal szembeni hatékonyabb fellépés– mondta Dr. Szabó András.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Hogy előzhetjük meg a méh- és darázscsípést?

    Mivel a nyaranta gyakran felbukkanó darazsak és méhek csípése bizonyos esetekben nemcsak fájdalmat, hanem allergiás reakciót is kiválthat, fontos, hogy tudjuk, miként előzhetjük meg a csípéseket. Íme, néhány praktikus tanács.

    A méhnyakrák megelőzésében fontos a szűrés

    A méhnyakrákszűrés fontosságát hangsúlyozta az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában, hozzátéve, hogy ha a betegséget időben észreveszik, akkor az jó eséllyel gyógyítható.

    Javítsuk a statisztikát! Tanuljunk meg életet menteni!

    A hirtelen szívhalál nem küld táviratot. Nem üzen előre. Tényleg véletlenül érkezik. Sajnos sokkal több honfitársunkhoz, mint ahogyan az a világ statisztikái szerint megszokott. És még mindig nem tudunk elég sokan életet menteni. A nemrég indult TEVAgy a Hős! kampány célkitűzése, hogy Magyarországon is minél többen merjenek újraéleszteni, és ne veszítsünk el évente egy kisvárosnyi embert ebben a kórképben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.