Órák alatt kiszűrhető a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

MTI
megjelent:

Egy öröklődő génhiba fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet. Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

Mindig szörnyű dráma, ha egy fiatal, egészségesnek tartott sportoló egyik pillanatról a másikra életét veszti edzés közben vagy a sportpályán.

Kutatók szerint a váratlan, hirtelen szívhalál eseteinek egy része genetikai vizsgálatokkal korán fölismerhető, ezért spanyol szívgyógyászok ezzel kapcsolatban nagyszabású tudományos programba kezdtek.

Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább

A Banco Bilbao Vizcaya Argentaria alapítvány olyan műszert adományozott Madridban a San Carlos kórház kardiológiai osztályának, mellyel folyamatosan végezhetik a legjobban veszélyeztetett élsportolók genetikai vizsgálatát.

A legújabb génleolvasó műszerrel Spanyolország több kutatóhelyén dolgoznak, de ez az egyetlen készülék, mellyel kizárólag a sportolók hirtelen szívhalálára hajlamosító géneltéréseket keresik.

A bank alapítványa a kórházzal szerződést kötött a nemzetközileg is fontos orvostudományi vizsgálatokra.

Két óra alatt megtalálható a hirtelen szívhalálra hajlamosító gén

A génleolvasó a hét valamennyi munkanapján a kórházban elemzi a sportolók génjeit és óránként 16 vizsgálati anyagot tud kiértékelni. Október elejéig 65 férfi és 20 nő génjeit sikerült leolvasni.

Hirtelen szívhalál
hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A hirtelen szívhalálról

A műszer két óra alatt megtalálja azokat a géneket, amelyek az egyik életveszélyes szívritmuszavar, a Brugada-tünetcsoport megjelenésére hajlamosítanak. Korábban ehhez 25 órai folyamatos munkára volt szükség.

Pedro és Josep Brugada spanyol kardiológusok 1992-ben ismertették megfigyeléseiket.

Ők fedezték fel azt az öröklődő génhibát, mely fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet.

Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

Brugada-szindróma - sok hirtelen szívhalál megelőzhető lenne

Azóta világszerte sok vizsgálat foglalkozott ezzel az életveszélyes helyzettel.

A Brugada-szindróma Ázsiában a leggyakoribb. Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken vagy Japánban ilyen esetek halmozottan fordulnak elő, mivel ez bizonyos családokban többeket érint.

Ha az ilyen, genetikai okokból, nagy kockázattal megszülető fiatalokat a most elindított technikával időben sikerül megtalálni, sok hirtelen szívhalál eset megelőzhető.

A kis beavatkozás útján, a szívbe bevezethető defibrillátor ritmusszabályozókkal a kamrafibrillációra hajlamos emberek életét a modern, tudományos orvoslás megmentheti.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.