Rekord született a Szívünk Napján

WEBBeteg
megjelent:

Több mint húszezer látogató, több mint tízezer szűrés, 140 véradás ez az idei év mérlege a fővárosi Szívünk Napja rendezvénynek, amelyet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezett.

Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, pedig a szakemberek véleménye szerint a szív és érrendszeri megbetegedések mintegy nyolcvan százaléka megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

Éppen ezért a Szívünk Napja szervezői nagyon fontosnak tartják a megelőzést, a kockázati tényezők felismerését és karbantartását, valamint a munkahely egészségmegőrző szerepét.

A Városligetben vasárnap délelőtt tíz órától este hat óráig ingyenes vércukor, koleszterin, has körfogat- és vérnyomásméréssel várták az egészségükért aggódókat, akiket számos megszívlelendő tanáccsal is elláttak a szakemberek. Sokan itt szembesültek azzal, hogy komoly veszélyben van az egészségük és valamit tenniük kell, mert egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha nem változtatnak az életmódjukon.

Magas vérnyomás: a résztvevők negyedének magas

A vizsgálatok előzetes elemzése során kiderült, hogy a szűréseken részvevők közel 25 százaléka magas vérnyomásban szenved, azaz meghaladta a 140/90 célértéket, ugyanakkor 15 százalékuknál mértek magas koleszterinszintet, a cukorérték mintegy 6 százalékuknál volt magasabb a megengedett értéknél, nem beszélve a túlsúlyról. A meglévő adatok további elemzése során fény derült arra, hogy bizony elég nagy százalékban mértek kimagasló, extrém értékeket, amely már azonnali orvosi kezelést igényel.

A látogatók a rendezvény helyszínén megismerhették az újraélesztés technikáját, hallhatnak magáról a megelőzésről is. A résztvevő szakemberek segítettek azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra legalkalmasabb sportolási lehetőséget keresik.

A nagy színpadon interaktív szakmai előadásokat hallgathattak meg, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk magunkra, szívünk egészségére. Fókuszba került a nők, a sportolók egészsége, a munkahelyi egészségmegőrzés szerepe, valamint a kardiológiai rehabilitáció is.

A rendezvény egyik legszívbemarkolóbb színfoltja volt, amikor is több száz, piros trikóba öltözött gyerek és felnőtt fogta meg egymás kezét és szívalakot formázva hívták fel a figyelmet arra, hogy törődjünk többet a szívünkkel, ha nem megy egyedül, akkor közösen sikerülhet.

Egyre több az érdeklődő

A szomorú statisztikai adatok azt bizonyítja, hogy szükség van az ilyen egészségnapokra, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük az egészségükre, szívesen vesznek részt ilyen és hasonló rendezvényeken.

A meghívott hírességek sem mentek el csak úgy az egészséges életmód mellett. Németh Lajos meteorológus gyaloglóversennyel buzdította az embereket az egészségesebb életre, míg a népszerű aerobikos is megmozgatta a látogatókat.

Ugyanakkor sztárok is kampányoltak az egészség mellett, akik szintén bekapcsolódtak a vizsgálatokba, ezzel is példát mutatva.

A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, akiknek rajversenyt hirdettek "Te hogyan védenéd a szíved?"címmel, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az,hogy több mint ötezren ragadtak ceruzát,hogy rajzba öntsék, nekik mit jelent az egészség. Ezen kívül színes interaktív programok mellett különböző játékokban mérhették össze a tudásukat. A bátrabbak felszállhattak a hőlégballonra és megcsodálhatták a rendezvényt a "felhők" közül.

Tehát nem csalódtak azok, akik szántak egy kis időt arra, hogy törődjenek magukkal és kilátogattak vasárnap a Városligetbe, ahol kivétel nélkül mindannyian szó szerint szívesen látott vendégek voltak.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.