• Visszaprogramozott őssejtekkel javították ki egerek károsodott szívét

    Szerző: MTI

    Először sikerült egerek szívében részlegesen kijavítani a szívinfarktus által okozott károkat újraprogramozott felnőtt őssejteket beültetésével - közölték amerikai kutatók a Circulation című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.

    Ez volt az első tanulmány, amelyben egerek szívbetegségének gyógyítására felhasználták a közönséges felnőtt sejtek visszaprogramozásával nyert pluripotens őssejteket (angol megnevezésének rövidítése alapján iPS-eket). Ezek a sejtek az embrionális őssejtekhez nagyon hasonlóan viselkednek, sokat tudnak és etikai kifogások sem merülnek fel eredetükkel szemben.

    Hirdetés

    A vizsgálatokat a Minnesota állambeli Rochesterben működő Mayo Klinikán végezték Timothy Nelson vezetésével. Az őssejtkezelés célja, hogy majdan a páciens saját sejtjeiből lehessen pótolni a szívroham következtében elpusztult sejteket, ezáltal újra egészségesen működő szívet kaphat az illető szervátültetés nélkül is. Ebben az esetben a kilökődés veszélye sem merül fel, hiszen saját sejtekből alakulnak ki a szív új sejtjei.

    A Mayo Klinika kutatói kötőszöveti sejteket késztettek átalakulásra, így azok embrionális őssejthez hasonló, újraprogramozott állapotba kerültek. Az így előkészített iPS-sejteket bejuttatták az egerek sérült szívizmába, ahol a pluripotens, sokféle átalakulásra képessé vált sejtek szívizomsejtekké fejlődtek.

    Más területen is előrelépést jelenthet

    A visszaprogramozással nyert őssejtek a regeneráló orvoslás számos területén ígérnek előrelépést: a szív, a máj, a szem, az agy és az idegrendszer elpusztult sejtjei helyébe léphetnek. Hosszabb távon gyógyíthatóvá tehetnek olyan betegségeket, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy az 1-es típusú diabétesz anélkül, hogy embrionális őssejteket kellene felhasználni.

    A felnőtt sejtek újraprogramozási módszerét, az iPS-technikát 2007-ben dolgozták ki a tudósok, ez nyitotta meg az utat a mostani eredmény előtt is. Az iPS-sejtek emberi kipróbálását még nem engedélyezték, vélhetően évek telnek el, mire bármilyen humán orvosi kezelés igénybe veheti őket.

    (MTI)

     

    pmy \ krp

    Módosítva: 2009.07.22 09:20, Megjelenés: 2009.07.22 09:20
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet tároltatni?

    "Nemsokára kisbabám születik és tanácstalan vagyok. Levetessük-e a köldökzsinórvért? Milyen esetekben nyújthat segítséget az őssejt? Fel lehet használni az őssejtet a vérrákon kívül más problémánál is?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Érdemes köldökzsinór vérből nyert őssejtet tároltatni? - Az orvos válaszol

    Megéri-e köldökzsinór vért levenni, mivel igen drága? Ténylegesen az őssejt kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása mi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tárolják a fukusimai munkavállalók vérét

    Tárolják a fukusimai munkavállalók vérét, ha későbbi rendkívüli sugárterhelés miatt őssejtre lenne szükségük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.