Hirtelen szívhalál - mennyire eredményes az újraélesztés?

MTI
megjelent:

A hirtelen szívhalál miatt végzett újraélesztés nem lett eredményesebb az amerikai gyógyintézetekbe az elmúlt 15 évben, sőt az utóbbi esztendőkben kevesebb beteget sikerült a drámai esemény után hazaengedni, mint az előző évtizedben.

A lehangoló adatokat a világ első számú orvostudományi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte. A hirtelen szívhalál világszerte az érdeklődés homlokterébe került.

Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább

Ma mindenütt ez a halál leggyakoribb oka, de a figyelem felkeltésében még nagyobb szerepet játszott, hogy sok közismert élsportoló, híres popsztár is így végezte életét: elég, ha Michael Jackson tragédiájára gondolunk.

Elméletileg a kórházakban bekövetkező ilyen események megoldásának feltételei sokkal jobbak, mint ha valaki az utcán esik össze.

A most ismertetett, gondos és tényszerű vizsgálat azonban lesújtó eredményekkel járt.

Hirtelen szívhalál
A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
A hirtelen szívhalálról

William Ehlenbach és munkacsoportja az 1992 és 2005 közötti időszakban összegyűjtötte a 65 évesnél idősebb amerikai állampolgárokra vonatkozó biztosítási adatokból azokat, amelyek az amerikai kórházakban bekövetkező hirtelen szívhalál eseteit ismertették.

A vizsgált 13 évben az amerikai intézetekben 433 985 idős beteget kellett újraéleszteni. Minden ezer kórházi fölvételből három esetben fordult elő hirtelen szívhalál.

A drámai helyzet gyakrabban következett be a színes bőrű betegek között, mint a fehér bőrűek csoportjában.

Az újraélesztettek csak 18,3 százalékát tudták megmenteni

Az újraélesztetteknek 18,3 százalékát sikerült a kezelés után élve hazabocsátani.

A kórházak vezetőit főleg az döbbentette meg, hogy az életmentést szolgáló beavatkozás eredményei az utóbbi években inkább romlottak, mintsem javultak. Feltételezésük szerint ennek hátterében az állhat, hogy a jelenleg kórházban ápoltak idősebbek és betegebbek, mint a múlt század vége felé.

Az afroamerikaiak nem csak gyakrabban szorultak újraélesztésre, hanem túlélési esélyeik is 26 százalékkal rosszabbnak bizonyultak, mint a fehéreké. A kutatók itt is arra gondoltak, hogy ezeknek a fekete bőrű idős embereknek jóval több súlyos, kísérő betegségük volt, mint a kórházba fölvett fehér bőrűeknek.

A kórházon kívüli újraélesztések eredményessége ugyanakkor jelentősen javult az utóbbi években bevezetett korszerű újraélesztési technikának köszönhetően.

A kutatók szerint jó lenne, ha ezeket a tapasztalatokat a gyógyító intézetek személyzete is átvenné.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.