Az Omega3 pozitív hatását vitatja egy friss tanulmány

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Omega-3 zsírsavas ételkiegészítőknek semmiféle jótékony hatásuk sincs a szívrohamos páciensek számára - állapította meg egy friss német tanulmány. Ez nagy meglepetés, mert homlokegyenest ellenkezik a korábbi kutatások eredményével.

A német tanulmány szerint nincs lényeges különbség a szívrohamok, agyvérzések, hirtelen szívleállások vagy más okokból történt halálozások számában akkor, ha a beteg a ma elfogadott optimális kezelést kapja magában vagy Omega-3 zsírsavval kiegészítve. A megállapítást az Amerikai Szívgyógyász Kollégiumnak (egy non profit orvosszervezetnek) a szombat óta folyó floridai értekezletén jelentették be hétfőn.

Korábbi tanulmányok szerint pedig az Omega-3 kivonatok meghosszabbítják a szívrohamos páciensek életét. A német kutatók szerint azonban azok a tanulmányok akkor készültek, amikor a szívbetegségek kezelése még nem volt olyan korszerű, mint ma.

Nincs kiemelkedő hatása

"Mi azonban nem tapasztaltuk az Omega-3 kedvező hatását. Azoknál a pácienseknél, akik az optimális orvosi kezelést kapják, nagyon alacsony a szívesemények száma, és ezt a számot az Omega-3 már nem csökkenti tovább" - jelentette ki Jochen Senges, a Heidelbergi Egyetem ludwigshafeni szívközpontjának kardiológus professzora.

A német kísérlet 104 német kórház 3827 páciensére terjedt ki. A betegeknek 3-14 nappal a szívroham után egy évi kezelést írtak elő nagy tisztaságú Omega-3 zsírsavval. Véletlenszerűen volt eldöntve, hogy melyik beteg kap Omega-3 zsírsavat, és melyik placebót.

"Helytelen volna azt mondanunk, hogy az Omega-3 zsírsavaknak nincs hatásuk, de az orvosi kezelés beállítása után mi nem tapasztaltunk semmilyen pótlólagos előnyös hatást " - jelentette ki Senges.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.