• Az Omega3 pozitív hatását vitatja egy friss tanulmány

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Omega-3 zsírsavas ételkiegészítőknek semmiféle jótékony hatásuk sincs a szívrohamos páciensek számára - állapította meg egy friss német tanulmány. Ez nagy meglepetés, mert homlokegyenest ellenkezik a korábbi kutatások eredményével.

    A német tanulmány szerint nincs lényeges különbség a szívrohamok, agyvérzések, hirtelen szívleállások vagy más okokból történt halálozások számában akkor, ha a beteg a ma elfogadott optimális kezelést kapja magában vagy Omega-3 zsírsavval kiegészítve. A megállapítást az Amerikai Szívgyógyász Kollégiumnak (egy non profit orvosszervezetnek) a szombat óta folyó floridai értekezletén jelentették be hétfőn.

    Hirdetés

    Korábbi tanulmányok szerint pedig az Omega-3 kivonatok meghosszabbítják a szívrohamos páciensek életét. A német kutatók szerint azonban azok a tanulmányok akkor készültek, amikor a szívbetegségek kezelése még nem volt olyan korszerű, mint ma.

    Nincs kiemelkedő hatása

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Mi azonban nem tapasztaltuk az Omega-3 kedvező hatását. Azoknál a pácienseknél, akik az optimális orvosi kezelést kapják, nagyon alacsony a szívesemények száma, és ezt a számot az Omega-3 már nem csökkenti tovább" - jelentette ki Jochen Senges, a Heidelbergi Egyetem ludwigshafeni szívközpontjának kardiológus professzora.

    A német kísérlet 104 német kórház 3827 páciensére terjedt ki. A betegeknek 3-14 nappal a szívroham után egy évi kezelést írtak elő nagy tisztaságú Omega-3 zsírsavval. Véletlenszerűen volt eldöntve, hogy melyik beteg kap Omega-3 zsírsavat, és melyik placebót.

    "Helytelen volna azt mondanunk, hogy az Omega-3 zsírsavaknak nincs hatásuk, de az orvosi kezelés beállítása után mi nem tapasztaltunk semmilyen pótlólagos előnyös hatást " - jelentette ki Senges.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.03.31 20:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

    Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket, csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel.

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

    Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

    A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

    Halat enni nem csak karácsonykor érdemes

    Általában rántva vagy levesnek, s leggyakrabban akkor is csak karácsonykor kerül az asztalra édesvízi hal. Pedig ezek a pikkelyes jószágok nem csak finomak, hanem bármely más húsnál egészségesebbek, nincs olyan korosztály vagy betegség, amely mellett ne volna ajánlott a fogyasztása.

    Szívproblémák az ünnepek alatt

    A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben, és hogyan tartsuk egészségesen a szívünket?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.