Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező pácienseknek mihamarabb életmódot kell váltani, alacsony zsírtartalmú ételeket kell fogyasztani, le kell mondani a dohányzásról, és sokat kell mozogni, hogy ezzel is csökkentsék a bejutó zsírok mennyiségét, valamint hogy elégessék a felesleget.

A koleszterin téma cikkei

7/1 Koleszterin: összekoleszterin, HDL, LDL
7/2 Miért magas a koleszterinszintem?
7/3 A koleszterinszint mérése
7/4 Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?
7/5 Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?
7/6 A magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése
7/7 A koleszterin csökkentése: diéta, életmód

A legtöbb magas vérzsír- és koleszterinszinttel rendelkező páciens túlsúlyos is, hiszen a felesleges zsír felhalmozódik a szervezetükben. Nekik a súlycsökkentés az elsőként ajánlott terápia. Sok betegnek azonban a diéta és a mozgás ellenére sem csökken kellő mértékben a vérzsírszintje (vagy nem hajlandó a diétát betartani), ekkor a kezelőorvos gyógyszerekhez folyamodik.

Ma az elsőként választott szerek az úgynevezett sztatinok (szimvasztatin, lovasztatin, pravasztatin, atorvasztatin, stb.), melyek meggátolják a májban a koleszterin képződését. A máj felveszi a vérből a koleszterint, hogy csökkentse annak hiányát, a vér koleszterinszintje így csökken. Mivel ezek a készítmények a táplálékkal felvett telített zsírsavakból képződő koleszterin felszívódására nincsenek hatással, így csak diétás étrend mellett alkalmazhatók.

A sztatinok hatásmechanizmusa

A sztatinok biztonságos gyógyszerek, kevés mellékhatásuk leginkább a hatásukból, a koleszterin előállításának gátlásából adódik. Mivel ez a hatás nemcsak a májban, hanem az izmokban is érvényesül, ezért izomfájdalom, izomgörcsök, ritkán izomgyulladás léphet fel az esetek kis részében (0,1%). Az izomkárosodás közben felszabaduló nagy mennyiségű fehérje viszont a vesét is károsítja, de ez már csak nagyon ritkán kialakuló súlyos esetekben fordul elő.

Bővebben A koleszterinszint csökkentése sztatinokkal

WEBBeteg Gyógyszerkereső

Használja a WEBBeteg gyógyszerkereső alkalmazását, és tudjon meg a készítményről minden lényeges információt!
Koleszterincsökkentő gyógyszerek listája

Egyéb koleszterincsökkentők

Léteznek epesavkötő gyanták (kolesztiramin, kolesztipol), melyek a bélbe kiválasztott epesavakat kötik meg, így azok nem tudnak visszaszívódni. Az epesavak koleszterinből képződnek, és az elveszett mennyiség pótlására termelt epesavak miatt csökken a vér koleszterinszintje. Csak a bélben hatnak és nem szívódnak fel, így központi mellékhatásaik nincsenek, csak gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak. Káros tulajdonságuk, hogy sok más gyógyszert megkötnek, így azokat vagy a gyanta bevétele előtt 1-2 órával vagy utána 4 órával kell alkalmazni, hogy ne csökkenjen a felszívódó mennyiség.

A koleszterin felszívódását is meg lehet akadályozni az ezetimibbel. Az ezetimib nagyon hatékonyan kombinálható sztatinokkal, együttes alkalmazásukkor kevesebb mellékhatás kialakulásával kell számolni.

A fibrátok hatásáról

A következő gyógyszercsoport a fibrátok csoportja (bezafibrát, fenofibrát, gemfibrozil), melyek nem a koleszterin, hanem a zsírszintet csökkentik a vérben, fokozva azok lebomlását. Az esetek körülbelül 5 százalékban gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhatnak, valamint sztatinokkal együtt szedve növelik az izomkárosodás mértékét. Az epe összetételét megváltoztatják és emiatt kövek is képződhetnek, vagyis aki epekőképződésre hajlamos, az figyelmeztesse erről kezelőorvosát.

Az apicimox hatóanyagú gyógyszerek nagyon hatékonyan csökkenti a koleszterin és a zsírszintet is, azonban kellemetlen mellékhatásai miatt ritkán alkalmazzák. Az apicimox gyakran okoz melegségérzést, hőhullámot, verejtékezést, ezenkívül szívdobogásérzés, szédülés és kiütések is előfordulhatnak.

Természetes vérzsírszintcsökkentő hatóanyagok

A gyakran emlegetett omega-3-zsírsavak a zsíranyagcserébe beavatkozva hatékonyan csökkentik a vér zsírszintjét, ezen túlmenően hatásuk van a véralvadásra (kissé megnyújtják a vérzési időt) és a vérnyomásra is.

A hatásfok életmódváltással fokozható a leginkább

A fent említett összes készítményre jellemző, hogy csak életmódváltás, diétázás mellett kellően hatékonyak, valamint az összes koleszterinszintet csökkentő gyógyszer kis valószínűséggel, de okozhat izombántalmat vagy májkárosodást, ezt szem előtt kell tartani alkalmazásukkor.

A koleszterin és a zsírok szintjének emelkedése és az érfalra való kirakódásuk nem jár tünetekkel, nem fáj, nem észlelhető, csak alapos kivizsgálással. Ha azonban már megtörténik a baj, bekövetkezik egy szívinfarktus vagy stroke, akkor már nehezebb kezelni a problémát. Ezért célszerű rendszeresen kivizsgálásra járni és magas vérzsírszint esetén zsírcsökkentő gyógyszereket szedni, hiába érezzük magunkat egészségesnek.

Bővebben A magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése

Bővebben A koleszterin csökkentése: diéta, életmód

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.