Szívünk egészségének megőrzése bölcsebb, mint a betegséggel való küzdelem

Szerző: Diamond Agency

Ingyenes egészségügyi szűrésekkel, tanácsadással és szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Millenárison, Budapesten. A Szívünk Napja nevű rendezvényen a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, hitelesen, megalapozottan és közérthetően.

Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Az egyik legnagyobb rizikófaktor a magas vérnyomás, amely mintegy 2.5 millió embert érint Magyarországon, egymillióan cukorbetegek, ugyanakkor a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért, amely megfelelő odafigyeléssel megelőzhető.

Az egészséges életmód szerepe a megelőzésben

A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket - ebben az évben a jelmondat: “Élj a szíved szerint”. A szlogen is jelzi, hogy a kardiológusok ebben az esztendőben világszerte kitüntetett figyelmet szentelnek az egészséges életmód hangsúlyozására.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?

A Szívünk Napja rendezvény további célja, hogy felhívják a figyelmet a szív egészségének megőrzésére: Magyarországon ugyanis az emberek 52 százaléka valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg, amely mintegy nyolcvan százaléka megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne. Nem kell más hozzá, mint felhagyni az egészségtelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal.

A Szívünk Napja rendezvény programja

A rendezvényen vasárnap délelőtt tíz órától vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel várják az egészségükért aggódókat, akiket számos megszívlelendő tanáccsal is ellátnak a szakemberek.

Ezen kívül a látogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik szeretnének egészségesebben táplálkozni és a számukra megfelelő sportot keresik. A szervezők véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

A nagyszínpadon interaktív szakmai előadások hallhatóak, felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk szívünk egészségére. Fókuszba kerül a nők, a sportolók egészsége, az egészséges életmód jelentősége, valamint a rizikófaktorok karbantartása. Lesznek aerobic- és fitneszórák, lehet gyalogolni, lehet pihenni - szívünk naponta átlagosan 84 ezret ver, így ráfér egy kis pihenés.

A résztvevők személyesen találkozhatnak Béres Alexandrával, Rubint Rékával, Schobert Norbival. Közismert személyiségek mondják el, hogy van-e kardiológiai érintettségük, illetve mit tesznek saját és családjuk egészségének megőrzése érdekében. Az eseményen több közismert személyiség is képviselteti magát, többek között Király Viktor, akinek szívhez szóló slágereit hallgathatják meg az érdeklődők, ugyanakkor a ByTheWay és Tolvai Reni is színpadra lép. Buday Péter sztárszakács egészséges ételeket fog elkészíteni és megosztja a nagyérdeművel, hogy sikerült megszabadulnia jó néhány kilótól. A házigazda Dobó Kata és Dénes Tamás lesznek.

A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, akiknek rajzversenyt hirdettek „Te hogyan védenéd a szíved egészségét?” címmel, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint kétezer diák fogott ceruzát, hogy rajzba öntse, neki mit jelent az egészség. Az apróságok színes interaktív programok mellett különböző játékokban is összemérhették a tudásukat. Ugyanakkor a kedvenc plüssfiguráikat gyógyíthatják meg a Teddy Maci kórház doktoraival együtt. A szórakoztatásukról a Bóbita, az Alma zenekar és Szeleburdi Meseszínház valamint a Salátabár a vitamindús popcsapat fog gondoskodni.

A rendezvényen ismét útnak indul a „Tekerj a Szívedért” mozgalom, amikor a zeneszóra, rendőri felvezetéssel lehetőség van ara, hogy körbetekerjék a vállalkozó szellemű „biciklisták” Budapestet.

A rendezvény ingyenes, nem kell hozzá beutaló és nem kell órákat várni arra, hogy sorra kerüljenek, aki él a szűrővizsgálat adta lehetősséggel, az készhez kapja a mért értékeit tartalmazó kis füzetet, amelyet elvihet háziorvosához.

Biztosan nem fognak csalódnak azok, akik szánnak egy kis időt arra, hogy törődjenek magukkal és kilátogassanak vasárnap a Millenárisra, ahol kivétel nélkül mindannyian szó szerint szívesen látott vendégek lesznek.

A Szív Világszövetség 2000-ben, a sydney-i olimpián hirdette meg először a Szív Világnapját. Az eseménysorozatot olyan ismert személyek támogatják világszerte, mint a focista Ronaldo, Bill Clinton volt amerikai elnök, vagy a teniszbajnok Roger Federer.

További információt olvashatnak a rendezvény hivatalos honlapján és Facebook-oldalán!

(Diamond Agency)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A szív- és érrendszeri betegségek...

A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az...

A szívelégtelenség típusai

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel, a szív teljesítménye nem...

Hideg lábak: mi az oka és mit tehet...

Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

A szív és érrendszeri betegségek...

A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz...

A délutáni alvás csökkenti a...

A délutáni alvás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Régóta ismert tény, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek. Az emberi...

Szív- és érrendszeri...

A halálozási statisztikák első helyén továbbra is a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. Annak ellenére, hogy már életmódunk számos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.