• A születési súly előrejelezheti a felnőttkori szívproblémákat

    Szerző: Független Hírügynökség

    A felnőttkori érrendszeri betegségek előjelét már néhány éves korban látni lehet azoknál a fiúknál, akik kis súllyal születtek - fedezték fel brit tudósok. A kis súllyal született nyolc éves fiúknak nagyobb az érellenállásuk, ami évtizedekkel később vérnyomásproblémákhoz vezethet.

    A Southamptoni Egyetem kutatóinak tanulmánya a European Heart Journal című orvosi folyóiratban jelent meg, és ismertetőt lehet belőle olvasni a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes honlapján.

    A kis születési súly és felnőttkori szívproblémák vagy diabétesz összefüggéseiről már korábban más tanulmányok is megjelentek.

    Hirdetés

    A southamptoni kutatók 140, nyolc-kilenc éves kisgyereket vizsgáltak meg, akik semmilyen szívbetegség tünetét sem mutatták. A szívproblémák általában csak későbbi életkorban jelennek meg.

    A tudósok azt vizsgálták, hogy hogyan változik a gyerekek érellenállása stressz hatására. Az erek ellenállása befolyásolja a vér áramlását. A kisgyerekeknél nyilvános szerepléssel és direkt nehéz számtanpélda megoldásával stresszt idéztek elő, hogy emelkedjen a pulzusuk, majd mérték az érellenállásukat.

    A gyerekek mind normális súllyal születtek, de azoknál a fiúknál, akiknek a súlya születéskor a normális alsó határához volt közelebb, nagyobb volt az érellenállásuk, mint a többieknek.

    A lányoknál nem tapasztalták ugyanezt a jelenséget. A kis és nagy születési súlyú fiúknál szembeötlően nagyobb volt az érellenállásbeli eltérés félórával a teszt után. Ez arra utal, hogy valamilyen más különbség is van, amely befolyásolja stressz után a normális szint helyreállását.

    A kutatók meglepőnek minősítették a nemek szerinti különbséget. Úgy gondolják, ez segíthet megmagyarázni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miért jelentkeznek eltérő életkorban a férfiaknál és a nőknél.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.24 22:27, Megjelenés: 2008.07.24 22:27
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    A koronavírus miatt tapasztal éjszakai erős szívdobogást?

    A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, sokan akár éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek. Dr. Vaskó Péter a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy mik lehetnek a jelei annak, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust.

    Így működik a távkonzultáció a kardiológiában

    Az egészségügyben működő távkonzultáció a válsághelyzet előtt leginkább a kényelmet, a gyorsaságot szolgálta, a koronavírus-járvány idején azonban a biztonság egyik legfontosabb eszköze lehet.

    Szívprobléma a negyvenesek romló teljesítménye mögött?

    Ha elmúlt 40, és azt veszi észre, hogy korábbi edzésteljesítménye csökken, esetleg a lépcsőzés meríti ki jobban, mint korábban, vagy mellkasi szorítást érez, elképzelhető, hogy szívproblémák állnak a háttérben. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa a figyelmeztető tünetekre és a kivizsgálás lépéseire hívta fel a figyelmet.

    Veleszületett szívhibák

    A szívfejlődési rendellenességek a gyerekek 8 ezrelékében fordulnak elő. Ezek nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.