A születési súly előrejelezheti a felnőttkori szívproblémákat

Szerző: Független Hírügynökség

A felnőttkori érrendszeri betegségek előjelét már néhány éves korban látni lehet azoknál a fiúknál, akik kis súllyal születtek - fedezték fel brit tudósok. A kis súllyal született nyolc éves fiúknak nagyobb az érellenállásuk, ami évtizedekkel később vérnyomásproblémákhoz vezethet.

A Southamptoni Egyetem kutatóinak tanulmánya a European Heart Journal című orvosi folyóiratban jelent meg, és ismertetőt lehet belőle olvasni a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes honlapján.

A kis születési súly és felnőttkori szívproblémák vagy diabétesz összefüggéseiről már korábban más tanulmányok is megjelentek.

A southamptoni kutatók 140, nyolc-kilenc éves kisgyereket vizsgáltak meg, akik semmilyen szívbetegség tünetét sem mutatták. A szívproblémák általában csak későbbi életkorban jelennek meg.

A tudósok azt vizsgálták, hogy hogyan változik a gyerekek érellenállása stressz hatására. Az erek ellenállása befolyásolja a vér áramlását. A kisgyerekeknél nyilvános szerepléssel és direkt nehéz számtanpélda megoldásával stresszt idéztek elő, hogy emelkedjen a pulzusuk, majd mérték az érellenállásukat.

A gyerekek mind normális súllyal születtek, de azoknál a fiúknál, akiknek a súlya születéskor a normális alsó határához volt közelebb, nagyobb volt az érellenállásuk, mint a többieknek.

A lányoknál nem tapasztalták ugyanezt a jelenséget. A kis és nagy születési súlyú fiúknál szembeötlően nagyobb volt az érellenállásbeli eltérés félórával a teszt után. Ez arra utal, hogy valamilyen más különbség is van, amely befolyásolja stressz után a normális szint helyreállását.

A kutatók meglepőnek minősítették a nemek szerinti különbséget. Úgy gondolják, ez segíthet megmagyarázni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miért jelentkeznek eltérő életkorban a férfiaknál és a nőknél.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Szívprobléma a negyvenesek romló...

Ha elmúlt 40, és azt veszi észre, hogy korábbi edzésteljesítménye csökken, esetleg a lépcsőzés meríti ki jobban, mint korábban, vagy mellkasi...

Veleszületett szívhibák

A szívfejlődési rendellenességek a gyerekek 8 ezrelékében fordulnak elő. Ezek nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.