Kardiológiai napok huszadszor

Szerző: Debreceni Egyetem

Felére csökkent az elmúlt húsz évben az akut infarktusban elhunytak száma, ami elsősorban a katétertechnika fejlődésének köszönhető.

Nagyon sokat változott az elmúlt két évtizedben a kardiológia. Húsz évvel ezelőtt még nem álltak rendelkezésre olyan kezelési módok és technikai eszközök, amelyek ma már természetesek. Az akut infarktus kezelésében a leglátványosabb a fejlődés: az 1990-es években még évente 15 ezer beteg veszítette életét, hiszen nem voltak olyan katéteres laborok, ahol az elzáródott eret azonnal meg lehetett nyitni nagy mellkasi operáció nélkül.

Ma már országszerte, 100-150 kilométeres körzetben mindenhol elérhető egy-egy ilyen speciális labor, így az akut infarktusban elhunytak száma felére csökkent – tájékoztatott Czuriga István kardiológus professzor a közelgő XX. Debreceni Kardiológiai Napok kapcsán.

A ritmuszavarok diagnosztikája és terápiája is javult, hiszen a jól felszerelt elektrofiziológiai laboratóriumokban ma már egyszerűen elvégezhetők a pacemaker-beültetések és az ablációs műtétek.

A szívsebészetben nagy előrelépést jelentett a műbillentyű beültetése katéteren keresztül. Ennek főként az idős betegeknél van különös jelentősége, hiszen náluk kockázatos lehet egy mellkasműtét. A magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a szívelégtelenség kezelésére is számos új gyógyszert fejlesztettek – sorolta az elmúlt két évtized mérföldköveit a szakember.

Édes István és Czuriga István kardiológus professzorok 1996-ban négyszáz résztvevővel indították útjára a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát. Idén közel ezren gyűlnek össze, hogy megismerjék az aktualitásokat, új szakmai irányelveket, illetve áttekintsék az elmúlt két évtized hazai és nemzetközi kardiológiai vonatkozásait. A konferenciának március 4-7. között a Kölcsey Központ ad helyet.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A szívritmus-szabályozó (pacemaker)

Ahhoz, hogy szívünk elláthassa testünkben feladatát, szükséges, hogy összehúzódó képessége és a benne levő billentyűk működése tökéletes...

Miokardiális izomhíd - Akár...

A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

A szívinfarktus és a hirtelen...

A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.