Szívünk Napja - A család egészsége áll az idei rendezvény középpontjában

Szerző: MTI

A gyerekek és a nők egészségmegőrzése, valamint a család egészsége áll az idei Szívünk Napja elnevezésű rendezvény középpontjában, amelyet az idén vasárnap a szív világnapján rendeznek a Városligetben - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) az MTI-vel.

Az MKT és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében ingyenes egészségügyi szűrésekkel és tanácsadással várják majd az érdeklődőket.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest Magyarországon az emberek jóval többen dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások mintegy 80 százalékáért, ráadásul az utóbbi években háromszorosára nőtt az elhízott gyermekek száma és egyre gyakoribbak körükben az olyan - korábban a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Az újraélesztés

Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. Az újraélesztés ABC-je.

A nők közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamilyen rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária vagy az AIDS következtében együttesen. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mert a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal és odafigyeléssel mintegy 80 százalékban megelőzhetőek lennének.

Városligeti programok

A Városligetbe vasárnap kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik.

A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékosan mutatják be a gyermekeknek az elsősegélynyújtás világát. Szórakoztató programok sora is várja az együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A reggel 10 órától kezdődő ingyenes programokat emlékkoncert zárja, amellyel méltó emléket szeretnének állítani Cipőnek, a Republic együttes nemrég elhunyt énekesének.

A Szív Világszövetség 1998-ban alakult. Legismertebb kezdeményezésük a Szív Világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. A kezdeményezéshez Magyarország 2001-ben csatlakozott.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos...

A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt...

Diabétesz és szívbetegség

Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt...

Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem...

A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez...

Hogyan csökkenthető a magas...

A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz...

A magas vérnyomás és a...

A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.