• Tégy fogadalmat szíved egészsége érdekében

    Szerző: diamondagency.hu

    Mindennapra egy üzenet. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén is megrendezi a Szívünk Napja elnevezésű rendezvényt a Szív Világnapján, szeptember 29-én 10 órától a Városligetben Az idei rendezvény házigazdája Détár Enikő és Rékasi Károly.

    Az immár hagyományosnak mondható Szívünk Napja rendezvény középpontjában ebben az évben a gyerekek és a nők  egészségmegőrzése, a család egészsége áll.  A Társaság hangsúlyozni kívánja, hogy csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt, éppen ezért már gyermekkorban oda kell figyelni a táplálkozásra, a mindennapi mozgásra.

    Hirdetés

    Gyermekkori szívbetegségek


    A gyermekkori szívbetegségek egy része lehet veleszületett, de ismertek más betegségek szövődményeként kialakuló szívbetegségek is.

    A gyermekkori szívbetegségeket két csoportra oszthatjuk, a veleszületett és az úgynevezett „szerzett” szívbetegségekre, azaz a gyermek élete során kialakuló betegségekre. Gyermekkori szívbetegségek>>

    Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. 2,5 millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért. Nem beszélve arról, hogy hazánkban az utóbbi években megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott. Ugyanakkor egyre gyakoribbak az olyan - korábban a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Néhány szülő nem gondolja végig, hogy a gyermeknek adott egészségtelen nassolnivalókkal olyan folyamatokat indíthatnak el, amelyek felnőtt korban komoly következményekkel járhatnak, és akár szív- és érrendszeri betegséghez is vezethetnek.

    A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei


    A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei>>

    A szervezők ingyenes egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket.  A szakemberek az értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson, hogyha bármelyik eredménye nem ideális. A szervezők véleménye szerint ugyanis most az egyik legfontosabb, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

    A kilátogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik.

    A Teddy Maci Kórház orvostanhallgatói játékos formában varázsolják a gyermekek elé az elsősegélynyújtás világát. Ugyanakkor két sztárszakács Jenei Tamás és Hunyaddobrai Csaba gondoskodnak arról, hogy kicsik és nagyok megismerjék az egészséges táplálkozás fortélyait.

    Természetesen szórakoztató programok egész sora is várja a Szívünk Napján együtt mozogni és szórakozni vágyó felnőtteket és gyermekeket. A rendezvényre kilátogatók jó kedvéről többek között salsa, capoeira, aerobic és thai chi bemutatók, Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei, Katus Attila, Vastag Tamás, Cserpes Laura valamint Tóth-György Viktória Karolína sztárfellépők gondoskodnak. Emellett mindenki találkozhat a Barátok Közt sorozat közismert szereplőivel is.

    Szívinfarktus fiatal korban


    A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte, így hazánkban is a vezető halálokok közé tartoznak. Ezek közül sok esetben a szívinfarktus áll a háttérben, mely a leggyakrabban az 50-es, 60-as korosztály tagjait érinti, ám napjainkban ijesztő mértékben emelkedik a fiatalabb életkorban, akár 40 év alatt bekövetkező szívkoszorúér-katasztrófák száma. Mi lehet ennek az oka? Hogyan előzhető meg? Többek közt ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszokat találni. Szívinfarktus fiatal korban>>

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A reggel 10 órától kezdődő ingyenes programok sorát egy emlék koncert zárja, amellyel méltó emléket szeretnénk állítani „Cipőnek” az ideje korán elhunyt énekesnek, aki éveken keresztül üde színfoltja volt a Szívünk Napjának.

    A rendezvényen bárki fogadalmat tehet a szíve egészségéért. Az érdeklődők megígérhetik, hogy ezentúl mindennap 30 dkg gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanak, minden nap sétálnak fél órát, búcsút mondanak a dohányzásnak, de megfogadhatják azt is, hogy évenként élnek a szűrővizsgálat adta lehetősséggel és megpróbálnak  kevésbé stresszes életet élni.

    Ha tudni szeretnék, hogy mekkora az ön szív- és érrendszeri kockázata, látogasson ki szeptember 29-én a Városligetbe, a Szívünk Napjára!

    A jövő hét hétfőtől a Szívünk Napjáig a Magyar Kardiológusok Társasága a médián keresztül egy-egy üzenet kíván megfogalmazni mindazok számára, akiknek fontos a szíve egészsége.

    További információért látogasson el weboldalunkra vagy facebook oldalunkra:

    www.facebook.com/szivunknapja

    A Szív Világszövetségről – Word Heart Federation


    1998-ban alakult, az 1946-ban alapított Nemzetközi Kardiológiai Társaság – International Society of Cardiology – tagjaiból. Legismertebb kezdeményezésük a Szív Világnapja, amelyet a sydneyi olimpián hirdettek meg, és 2000 óta minden év szeptember hónap utolsó vasárnapján számos országban megrendezik. 2001-ben már 77 ország csatlakozott – köztük hazánk is – és szervezte meg saját rendezvényét.

    (diamondagency.hu)

     

    Legutóbb frissült: 2013.09.23 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Köhög? Szívbetegség is állhat a hátterében!

    Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek differenciáldiagnosztikai szempontból nagyon fontos figyelmet szentelni.

    A holiday heart szindróma

    Az régóta köztudott, hogy a hosszan tartó alkoholizálás számos egészségügyi problémát okoz, illetve az egyszeri italozás egyes hatásai is széles körben ismertek, például a részegség. A közelmúltban derült fény az alkoholfogyasztás másik heveny hatására, amely a szívet érinti.

    A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

    A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

    Szívünk egészségének megőrzése bölcsebb, mint a betegséggel való küzdelem

    Ingyenes egészségügyi szűrésekkel, tanácsadással és szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Millenárison, Budapesten. A Szívünk Napja nevű rendezvényen a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, hitelesen, megalapozottan és közérthetően.

    Szívünk Napja - A család egészsége áll az idei rendezvény középpontjában

    A gyerekek és a nők egészségmegőrzése, valamint a család egészsége áll az idei Szívünk Napja elnevezésű rendezvény középpontjában, amelyet az idén vasárnap a szív világnapján rendeznek a Városligetben - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) az MTI-vel.

    Élj és mozogj a szívedért

    A szív világnapján, számos országban igyekeznek fölhívni a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés fontosságára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások