Újabb öt óbudai közintézményben alakítottak ki életmentő pontot

MTI
megjelent:

Újabb öt óbudai közintézményben alakított ki életmentő pontot a kerületi önkormányzat, és a városrész közterület-felügyeletének egyik járőrautóját is hordozható defibrillátorral látták el.

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?
A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni? Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?

Az önkormányzat pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy 2011-es kormányzati pályázaton három, az újraélesztéshez használt félautomata defibrillátort nyertek. A kerület a kezdeményezést továbbgondolva öt újabb életmentő pontot létesített, februárban pedig a kerületi rendőrség térfigyelő járőrautóját szereltette fel egy hordozható készülékkel, hogy a mentő kiérkezése előtt kéznél legyen a segítség.

A közlemény a mentőszolgálat adatait idézve ismertette: Magyarországon évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás miatt; ez napi 70 esetet, 20 percenként egy-egy ember elvesztését jelenti.

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?
Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon. Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?

A III. kerületi rendőrségtől tudják, hogy a járőrök gyakran elsőként érnek ki a balesetekhez vagy az utcán kell segítséget nyújtaniuk a készülékkel. Ebből kiindulva döntött úgy Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere, hogy hordozható berendezést szerez be a közterület-felügyelete járőreinek is.

Noha a defibrillátor használata laikusok számára is könnyű, az életmentő pontokon és a járőrautóban is olyanok segítenek az esetleges rosszulléteknél, akik újraélesztési tanfolyamot végeztek.

Óbuda-Békásmegyeren kerületben nyolc életmentő pont van: az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény Kiskorona utcai épületében, a Szérűskert Nyugdíjasházban, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban, a polgármesteri hivatalban, az Aquincum Általános Iskolában, az Óbudai Kulturális Központban, valamint annak Békásmegyeri Közösségi Házában, továbbá a Harrer Pál utcai okmányirodában.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.