Fiatalkori szívinfarktus

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

A szívinfarktus okai fiatalkorban

A fiatalkorban kialakuló infarktus hátterében gyakran genetikai hajlam, véralvadási probléma is felfedezhető a klasszikus érfalkárosodás mellett, esetleg helyett. Sajnos az egészségtelen életmód (dohányzás, mozgásszegény életvitel, elhízás, nem megfelelő táplálkozás, jelentős stressz), a korán kialakuló magas vérnyomás és cukorbetegség egyaránt növelik az érfalkárosodás esélyét.

Külön meg kell említeni nők esetében a hormonális rendszer változása (akár természetes okokból, akár gyógyszerszedés miatt) következtében kialakuló véralvadási zavar szerepét - különösen, ha ez egyéb rizikótényezőkkel is társul. Bizonyos kábítószerek használata is növeli a szívroham kialakulásának a kockázatát. A fiatalok esetében ritkán még érfejlődési rendellenesség is állhat a vérellátási zavar hátterében.

Ez a cikk is érdekelheti Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

Tünetek

Változó erősségű, nyakba, állkapocsba, vállba, karba sugárzó mellkasi fájdalom, légszomj, verejtékezés, hányinger, hányás, fáradékonyság, gyengeség, heves ritmuszavar, eszméletvesztés esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni. Súlyos tünetek esetén ki kell hívni a mentőt!

A szívinfarktus felismerése

A bizonytalan fájdalmak, a fiatalabb életkor, a gyakori viszonylagos jóllét miatt kisebb eséllyel merül fel ez a súlyos betegség az első vizsgálatkor, de a panaszok miatt kötelezően elvégzendő fizikális vizsgálat, EKG már megfelelő irányba tereli az ellátó személyzet gondolatait. Az EKG-görbe azonban egyes esetekben nem elegendő a diagnózis felállításához, vérvételre, szívultrahangos vizsgálatra is szükség lehet a további teendők megállapításához.

Ellátás

Az életkor a szívinfarktus szakszerű ellátását nem befolyásolja. Magyarországon bárkinek lehetősége van időben eljutni egy szívkatéteres centrumba, ahol a szükséges terápiát megkaphatja. A mellkasi fájdalom kezdetétől versenyfutás zajlik az idővel a szívizom megmentése érdekében. A szívkatéterezés és koszorúér-tágítás során lehetőség van a vérellátás helyreállítására, amely minél hamarabb következik be, annál kisebb mennyiségű izom károsodik. Az ellátás során természetesen a sugárterhelés elkerülésére az ivarszervek védelmére gondot fordítanak.

Hogyan lehet megelőzni a szívinfarktust fiatalkorban?

A rizikót növelő, módosítható tényezőket lehetőség szerint meg kell szüntetni, vagy ha ez nem lehetséges, akkor minimalizálni kell. A dohányzás természetesen mindenképpen kerülendő, de hormonális fogamzásgátlás esetén semmiképpen se dohányozzon egy nő!

Már gyermekkorban el kell kezdeni oktatni azokat a fiatalokat, akiknél fennáll a korai szívinfarktus kialakulásának kockázata. Különös tekintettel a genetikai hajlamosító tényezőkkel rendelkező, a cukorbeteg és az elhízott gyermekekre, illetve azokra, akiknek magas a koleszterinszintjük vagy a vérnyomásuk.

Élet a szívinfarktus után

Egészséges életmód kialakítása elsődleges és elengedhetetlen, ebben a heveny szakaszt követő rehabilitáció során segítséget kap a beteg. Gyógyszerek szedésére, rendszeres orvosi ellenőrzésre élethossziglan szükség van, sokszor ennek elfogadása nehézséget jelent. A család támogatása mellett néha pszichológusra is szükség lehet. A kiváltó okot is keresni kell, emiatt néhány vizsgálatot el kell végezni a kórházi kezelés után. A fizikai terhelés mértékét, a családalapítással kapcsolatos lehetőségeket mindig egyénileg a kezelőorvossal lehet és kell megbeszélni, aki a kórlefolyás ismeretében tud megfelelő tanácsot adni.

Tovább

Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.