Szívbetegek gyógyszerszedése

Szerző: MTI

Évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem veszi be azokat a gyógyszereket, amelyekre szüksége van - állapították meg brit szakemberek húsz korábbi vizsgálat adatait összevetve.

David Wald és munkatársai az American Journal of Medicine legújabb számában közzétett tanulmányukban csaknem 400 ezer ember gyógyszerszedési szokásait elemezték részletesen. A követési idő legalább egy év volt és ellenőrizték, hogy az adagolási mennyiséget mindig felíratták-e a vizsgálati alanyok kezelőorvosukkal, illetve kiváltották-e a receptet a megfelelő időben.

Átlagosan a betegek 57 százaléka rendszeresen felíratta a gyógyszert kezelőorvosával. A vizsgálat hét olyan készítmény beszedésének pontosságára vonatkozott, amelyek élethossziglan történő bevétele a nemzetközi gyógyítási irányelvek szerint feltétlenül szükséges volt.

Szerepeltek ezek között a kis adagú aszpirin tabletták, a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét leszorító sztatinok és különféle vérnyomáscsökkentők. A gyógyszerszedés pontosságában nagy volt a különbség: 30 és 80 százalék között minden arány előfordult, de sajnálatosan ritka volt a gyógyszereit mindig megbízhatóan bevevők száma.

Jelentős a kezelőorvos szerepe

A munkacsoport nem talált lényeges eltérést az egyes gyógyszercsoportokra vonatkozó adatokat illetően. Olyan kapcsolat természetesen volt, hogy betegek kihagyták a tabletta bevételét, ha a gyógyszernek tulajdonítható kellemetlen mellékhatást tapasztaltak, de ez a cikk szerzőinek véleménye szerint nem volt túlságosan gyakori.

A szerkesztőség felkérésére David Blackburn kanadai professzor kommentálta az eredményeket. A szakember úgy látja, hogy a gyógyszerszedés megbízhatósága nagyrészt attól függ, hogyan kapja kézbe a beteg a receptet, milyen mértékben hangsúlyozza orvosa az időben történő gyógyszerbevétel jelentőségét a betegség megelőzése, illetve romlásának fokozódása szempontjából.

Mind az orvosnak, mind a betegnek tudnia kell, milyen fontos a pontos gyógyszerbevétel, a terápiahűség - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

A mozgás maga az élet, infarktus...

Bár hazánk a világ élvonalába tartozik a szívbetegek ellátása és rehabilitációja terén, sokan még mindig veszélyesnek tartják a szívinfarktus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.