Szívbetegek gyógyszerszedése

MTI
megjelent:

Évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem veszi be azokat a gyógyszereket, amelyekre szüksége van - állapították meg brit szakemberek húsz korábbi vizsgálat adatait összevetve.

David Wald és munkatársai az American Journal of Medicine legújabb számában közzétett tanulmányukban csaknem 400 ezer ember gyógyszerszedési szokásait elemezték részletesen. A követési idő legalább egy év volt és ellenőrizték, hogy az adagolási mennyiséget mindig felíratták-e a vizsgálati alanyok kezelőorvosukkal, illetve kiváltották-e a receptet a megfelelő időben.

Átlagosan a betegek 57 százaléka rendszeresen felíratta a gyógyszert kezelőorvosával. A vizsgálat hét olyan készítmény beszedésének pontosságára vonatkozott, amelyek élethossziglan történő bevétele a nemzetközi gyógyítási irányelvek szerint feltétlenül szükséges volt.

Szerepeltek ezek között a kis adagú aszpirin tabletták, a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét leszorító sztatinok és különféle vérnyomáscsökkentők. A gyógyszerszedés pontosságában nagy volt a különbség: 30 és 80 százalék között minden arány előfordult, de sajnálatosan ritka volt a gyógyszereit mindig megbízhatóan bevevők száma.

Jelentős a kezelőorvos szerepe

A munkacsoport nem talált lényeges eltérést az egyes gyógyszercsoportokra vonatkozó adatokat illetően. Olyan kapcsolat természetesen volt, hogy betegek kihagyták a tabletta bevételét, ha a gyógyszernek tulajdonítható kellemetlen mellékhatást tapasztaltak, de ez a cikk szerzőinek véleménye szerint nem volt túlságosan gyakori.

A szerkesztőség felkérésére David Blackburn kanadai professzor kommentálta az eredményeket. A szakember úgy látja, hogy a gyógyszerszedés megbízhatósága nagyrészt attól függ, hogyan kapja kézbe a beteg a receptet, milyen mértékben hangsúlyozza orvosa az időben történő gyógyszerbevétel jelentőségét a betegség megelőzése, illetve romlásának fokozódása szempontjából.

Mind az orvosnak, mind a betegnek tudnia kell, milyen fontos a pontos gyógyszerbevétel, a terápiahűség - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

A penészgomba
A penészgomba

Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.