Vészhelyzet - azonnal hívja a 104-et!

Szerző: MTI

A klinikai vizsgálatokban kiválóan teljesített az a parányi műszer, amely szívbetegek esetében azonnal jelzi akár egy lehetséges szívinfarktus bekövetkezését is - írja Matos Lajos, az MTI szakértője.

Az AngelMed Guardian elnevezésű műszer akkora, mint a szívritmuszavart kezelő pacemaker, és ahhoz hasonlóan a baloldali kulcscsont alá varrják be a bőr kis metszéssel történő megnyitásával. A szerkezet folyamatosan érzékeli viselőjének szívműködését, és ha a koszorúér elzáródására gyanús EKG változást érzékel, azonnal jelzi azt. Aki olyan beteg, hogy bármikor szívrohamot kaphat, annak az életét mentheti meg a műszer.

A korai változatban a műszer csupán hangjelzéssel figyelmeztette a beteget, de ezt lármás helyen, vagy süketség esetén a beteg nem hallotta. Az új változat vibrációval is jelzi, ha baj van. Ennek előnye, hogy a páciens mindenképp megérzi a jelzést, még akkor is, ha vastag ruhát visel.

A készülék kétféle riasztásra képes

Az egyik azonnali tennivalót jelent: a beteg késedelem nélkül hívja a rohammentőt. A másik csak olyan eltérést jelez, hogy a páciensnek 48 órán belül jelentkeznie kell kezelőorvosánál kontrollra. A műszernek van egy ceruzára emlékeztető része is, amely vörös- vagy sárga fényjelzést ad, illetve hanggal is figyelmeztethet.

Idősebb embereken vizsgálva a műszer kiválóan vizsgázott: viselői azonnal érezték a jelzést, és nagyra értékelték a többszörös figyelmeztető technikát is - írta Mary Carol Day és Christopher Young a Hospital International című szaklapban megjelent cikkében.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Többszázezer már felismert...

Hazánkban 100 000 lakosra számítva 7700 szív- és érbeteg él. Ennek a számnak közel fele koszorúér-betegség.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Vészhelyzet - Általános tennivalók

Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.