• Egyre több Mellkasi Fájdalom Központ Európában

    Szerző: MTI

    Az Egyesült Államokban már több évtizedes gyakorlatot követve Európában is egyre több Mellkasi Fájdalom Központot alakítanak ki, Németországban év végére kétszáz ilyen vizsgáló-gyógyító egység működhet.

    A halálozási statisztikák első helyén világszerte a szív- és érrendszeri betegségek állnak: különösen a szívinfarktus jelent veszélyt, ez a leggyakoribb halálozási ok, amely jellegzetes esetben erős mellkasi fájdalommal jár.
     

    Hirdetés

    Amerikai mintát követve

    A gyors diagnózis és korszerű kezelés céljából az Egyesült Államokban szerveztek először olyan - néhány betegággyal, de nagy tudású szakszemélyzettel és műszerezettséggel rendelkező - egységeket, ahol az ilyen betegeket éjjel-nappal azonnal a legmagasabb szinten tudják ellátni.

    Mellkasi Fájdalom Központot először 30 éve rendeztek be Baltimore egyik kórházában, de az igen jó eredmények és a költségkímélő kezelés sikere révén a gyakorlat hamar elterjedt. Az Egyesült Államok területén manapság már mintegy kétezer ilyen kezelőhely működik.

    Németországban az amerikai példa láttán 2001-ben nyitották az első ilyen központot Frankfurtban. Most Thomas Münzel vezetésével egy bizottság szervezi a további német intézményeket - a terv részleteit a European Heart Journal közölte.

    Németország területén 250 ilyen Mellkasi Fájdalom Központot kívánnak nyitni. Év végére várhatóan 200 ilyen vizsgáló-gyógyító egység működhet már. A német rendszerben ezek a legkülönbözőbb gyógyintézetekben találhatók, legalább négy betegággyal rendelkeznek és az év minden napjának minden percében teljes kapacitással fogadnak minden beteget, aki mellkasi fájdalom miatt, szívroham gyanújával kerül kórházba.
     

    Jó felszereltség, azonnali ellátás

    A betegeknél mód van a folyamatos EKG-vizsgálatra, laboratóriumi ellenőrzésre és szívkatéteres beavatkozásra. Az ultrahang alkalmazásának lehetősége is követelmény. Alapvető feltétel a gyorsaság: a mellkasi panasszal beérkező beteg azonnal teljes értékű ellátásban részesül.

    Ez rendkívül fontos feltétel, mert vizsgálatok szerint a 70 percen belül, korszerűen kezelt betegek halálozása két százalék alatt van, míg a panaszok kezdetétől számított hat óra múltán kórházba kerülő infarktusos betegeknél a halálozás négyszeresére nő.  

    Németországon kívül Európa más országában is nagy az érdeklődés az ilyen központok iránt. Svájc és Ausztria jelezte, hogy csatlakozik a német szívgyógyászok képzési és vizsgáztatási rendszeréhez, Nagy-Britanniában is átadtak már néhány Mellkasi Fájdalom Központot, de távoli országok, például Brazília is kialakított már ilyen intézményt.

    Az eddigi eredmények mindenütt a gyógyítás jobb és költséghatékonyabb eredményeiről tanúskodnak.

    (MTI)

    Módosítva: 2012.04.29 19:41, Megjelenés: 2012.04.29 19:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Ne késlekedj, válaszd a szíved! - ma van a Szív Világnapja

    Immár 14. alkalommal rendezik meg a Szív Világnapját, melyet minden év szeptember utolsó vasárnapján tartanak. Ezen a napon a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságára, és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.