• Egyre több Mellkasi Fájdalom Központ Európában

    Szerző: MTI

    Az Egyesült Államokban már több évtizedes gyakorlatot követve Európában is egyre több Mellkasi Fájdalom Központot alakítanak ki, Németországban év végére kétszáz ilyen vizsgáló-gyógyító egység működhet.

    A halálozási statisztikák első helyén világszerte a szív- és érrendszeri betegségek állnak: különösen a szívinfarktus jelent veszélyt, ez a leggyakoribb halálozási ok, amely jellegzetes esetben erős mellkasi fájdalommal jár.
     

    Hirdetés

    Amerikai mintát követve

    A gyors diagnózis és korszerű kezelés céljából az Egyesült Államokban szerveztek először olyan - néhány betegággyal, de nagy tudású szakszemélyzettel és műszerezettséggel rendelkező - egységeket, ahol az ilyen betegeket éjjel-nappal azonnal a legmagasabb szinten tudják ellátni.

    Mellkasi Fájdalom Központot először 30 éve rendeztek be Baltimore egyik kórházában, de az igen jó eredmények és a költségkímélő kezelés sikere révén a gyakorlat hamar elterjedt. Az Egyesült Államok területén manapság már mintegy kétezer ilyen kezelőhely működik.

    Németországban az amerikai példa láttán 2001-ben nyitották az első ilyen központot Frankfurtban. Most Thomas Münzel vezetésével egy bizottság szervezi a további német intézményeket - a terv részleteit a European Heart Journal közölte.

    Németország területén 250 ilyen Mellkasi Fájdalom Központot kívánnak nyitni. Év végére várhatóan 200 ilyen vizsgáló-gyógyító egység működhet már. A német rendszerben ezek a legkülönbözőbb gyógyintézetekben találhatók, legalább négy betegággyal rendelkeznek és az év minden napjának minden percében teljes kapacitással fogadnak minden beteget, aki mellkasi fájdalom miatt, szívroham gyanújával kerül kórházba.
     

    Jó felszereltség, azonnali ellátás

    A betegeknél mód van a folyamatos EKG-vizsgálatra, laboratóriumi ellenőrzésre és szívkatéteres beavatkozásra. Az ultrahang alkalmazásának lehetősége is követelmény. Alapvető feltétel a gyorsaság: a mellkasi panasszal beérkező beteg azonnal teljes értékű ellátásban részesül.

    Ez rendkívül fontos feltétel, mert vizsgálatok szerint a 70 percen belül, korszerűen kezelt betegek halálozása két százalék alatt van, míg a panaszok kezdetétől számított hat óra múltán kórházba kerülő infarktusos betegeknél a halálozás négyszeresére nő.  

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Németországon kívül Európa más országában is nagy az érdeklődés az ilyen központok iránt. Svájc és Ausztria jelezte, hogy csatlakozik a német szívgyógyászok képzési és vizsgáztatási rendszeréhez, Nagy-Britanniában is átadtak már néhány Mellkasi Fájdalom Központot, de távoli országok, például Brazília is kialakított már ilyen intézményt.

    Az eddigi eredmények mindenütt a gyógyítás jobb és költséghatékonyabb eredményeiről tanúskodnak.

    (MTI)

    Módosítva: 2012.04.29 19:41, Megjelenés: 2012.04.29 19:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Hasmenés ellen

    Hasmenés ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A hasmenésnek számtalan oka lehet. Ne hagyja figyelmen kívül, van megoldás! (x)

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    A gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja?

    A késői vacsora és a reggeli kihagyása rontja a szívroham utáni felépülés esélyét

    A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom esélyét a szívinfarktuson átesett embereknél a kórház elhagyását követő 30 napban - állapították meg a szakemberek a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban.

    Az önkényes gyógyszerelhagyás veszélyei

    Életem végéig gyógyszert kell szednem?, Én nem szeretem a gyógyszereket!, Félek a mellékhatásoktól! - Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel számtalanszor fordulnak hozzám a páciensek.

    Ne késlekedj, válaszd a szíved! - ma van a Szív Világnapja

    Immár 14. alkalommal rendezik meg a Szív Világnapját, melyet minden év szeptember utolsó vasárnapján tartanak. Ezen a napon a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságára, és az egészséges életmód népszerűsítése mellett a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.