• A nehezen oltható erdőtüzek egészségügyi hatásai

    Szerző: MTI

    Rövid- és közepes távon is kedvezőtlen az egészségre az erdőtűz a környéken lakók számára egy amerikai munkacsoport szerint.

    A kutatócsoport három éve Észak-Karolinában föllobbanó erdőtűznek a környezetben lakók egészségére gyakorolt hatását tanulmányozta, és amelynek eredményeit az Environmental Health Perspectives közölte.

    Hirdetés

    Észak-Karolinában 2008. június 1-jén villám csapott be egy tőzeges területen fekvő erdőbe. A kialakuló erdőtüzet két hét múlva sikerült eloltani. A kutatók műholdképek segítségével határozták meg a füsttel legsűrűbben borított területeket.

    Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala bízta meg őket azzal, hogy mérjék fel: a tőzeges füst a leginkább érintett vidéken milyen mértékben növelte meg a tüdőpanaszok és szívelégtelenség miatt kórházi őrzőszobai felvételre kerülő betegek számát. Az adatokat a legközelebbi füstmentes tájak kórházainak betegfelvételi forgalmával hasonlították össze.

    Megnövekedett a szívbetegségek, asztmás rohamok száma

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ana Rappold és munkacsoportja a betegfelvételi statisztikákból kiemelte a szívinfarktus, szívelégtelenség, szívritmuszavar, illetve allergiás asztmaroham miatt kórházba kerülők adatait.

    Miközben a füsttől nem sújtott államokban sem a tüdőgyógyászati, sem a szívpanaszok miatt kezelésre szoruló betegek száma nem különbözött a más hónapokban észlelt adatoktól, az igen lassan oltható, tőzeges tűz környezetében 37 százalékkal több szívbeteget kellett sürgősséggel a kórházba felvenni. Az asztmás rohamok és egyéb légzőszervi betegségek miatt 66 százalékkal többen igényeltek sürgős kórházi ellátást.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy meglepő módon ebben az időszakban nem volt gyakoribb a szívinfarktus vagy a kórházi kezelést igénylő ritmuszavar. Mindez nem csökkenti az erdőtüzek megelőzésének fontosságát, mert a tapasztalt szív- és tüdőgyógyászati károsodás az érintett területen így is rendkívüli mértékű volt.

    A légszennyeződés


    A fosszilis tüzelőanyagok - szén, olaj, benzin - elégetése során keletkező, finom szemcseméretű égéstermék a legveszélyesebb: bizonyítékok támasztják alá, hogy az az ipari és közlekedési szennyeződés szélütést és szívrohamot okoz.>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.07.22 12:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szívroham: hamarosan előre jelezhető?

    Évekkel előre képes jelezni a halálos szívroham kockázatát egy speciális diagnosztikai módszer, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki német és amerikai kollégáikkal együttműködve.

    A koleszterinszint-emelkedés a menopauza tünete lehet

    A menopauza jól érzékelhető testi és lelki tünetei mellett néhány láthatatlan tünettel is számolniuk kell a változókorba lépő vagy már változókorban járó nőknek. A hormonális hatások változása miatt ugyanis ebben az időszakban fokozottabban megemelkedhet a koleszterinszint.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Megnyitotta kapuit az első vidéki kardiovaszkuláris túraösvény

    Felfestették a szívet formázó túrajelzéseket és helyükre kerültek az utolsó információs táblák is: elkészült hazánk legújabb kardiovaszkuláris túraösvénye a Miskolc melletti Csanyik-völgyben. A gyógyulásra, egészségük megőrzésére vágyók számára kialakított útvonalon már az avatás napján sokan sétáltak végig.

    Felére csökkent a szívinfarktus miatti halálozások száma

    Tíz éve született a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter létrehozásának ötlete, négy éve pedig már törvényi kötelezvények alapján működik. A regiszter egy minőségbiztosítási rendszer, amely valós adatokat szolgáltat az ellátásról, és alkalmas arra, hogy azok elemzésével folyamatosan javítható legyen a betegek kezelése.

    Csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatt elhunytak száma

    A modern diagnosztikai berendezéseknek köszönhetően tovább javítható a statisztika - mondta a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.