• Szívinfarktus - A fiatal felnőttek nincsenek tisztában a megelőzés fontosságával

    Szerző: MTI

    Az emberek döntő többsége - 80 százaléka - abban a tudatban él, hogy életmódja egészséges, ám a valóságban nem az. A fiatal felnőttek többsége azzal sincs tisztában, hogy az ifjúkori egészségtelen életmód és a későbbi szív-és érrendszeri betegségek között szoros összefüggés áll fenn.

    Egy közvélemény-kutatás során a fiatal amerikaiak általában hangot adtak annak, hogy sokáig és jó egészségben szeretnének élni, de egyharmaduk nem ismerte fel, hogy az egészséges életmód korai átvétele lényegesen befolyásolja a későbbi infarktus vagy agyi katasztrófa bekövetkezését. Ralph Sacco, az Amerikai Szív Szövetség egyik vezetője hangsúlyozza: az amerikai ifjúság többsége nem fogja fel azt a vizsgálatokkal bizonyított tényt, hogy a megfelelő életvitel 80 százalékkal csökkentheti a szélütés kockázatát.

    Hirdetés

    A Szövetség 1248 fiatal - 18-44 éves - embert kérdezett meg életmódjáról és arról, mit tudnak a szív-és érbetegségek kockázati tényezőiről. Az eredmény azt jelezte, hogy a jelentős többség szerint csak az öregedés során kell mind jobban figyelni a rizikófaktorokra. A 18-24-évesek 43 százalékának gyakorlatilag eszébe se jutott, milyen veszély a koszorúér-betegség vagy az agyvérzés.

    A szakemberek még elkeserítőbbnek tartották, hogy a 35-44 éves korosztály tagjainak 22 százaléka ugyanígy nyilatkozott, noha csaknem minden másodiknak, a vizsgálatok szerint már voltak kezdődő betegségre utaló tünetei és panaszai. A tudományos társaság hét pontban fogalmazta meg egészséges életmódra vonatkozó tanácsait: étkezés, melynek telített zsírtartalma alacsony, sok zöldség-és gyümölcs evése, mérsékelt alkoholfogyasztás, a cukros üdítőitalok kerülése, rendszeres testmozgás, megfelelő testsúly és a dohányzás teljes kiiktatása az életből. Sacco rosszkedvűen idézte azt a statisztikát, mely szerint az előző hét pontnak megfelelően jelenleg a lakosságnak csak fél százaléka él az Egyesült Államokban.

    (MTI)

    Módosítva: 2011.05.22 15:09, Megjelenés: 2011.05.22 15:09
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő szívverés veszélye

    A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék szívük működésének esetleges zavarát, s a tüneteket megfigyelve panaszukkal felkeressék a háziorvost, majd javaslata alapján a szakellátást - hangsúlyozták kardiológus szakemberek a Nemzetközi Pitvarfibrillációs Hét egyik tájékoztató eseményén.

    Mennyit aludjanak a szívbetegek?

    A szívbetegségen átesett betegeknek hetente kétszer intenzíven mozogniuk kell, megfelelő légzésszám-emelkedés eléréséig (állapotfüggő, hogy ez a mozgás hányadik percében következik be).

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Szívinfarktus és rehabilitáció

    A szívinfarktus korunk gyakori, életet veszélyeztető betegsége, mely sajnos sok aktív korú embert érint, akiknek minél hamarabb vissza kell térniük a munka világába. Az idősebb emberek minél teljesebb gyógyulása is nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy önállóan tudja-e folytatni addigi életét, vagy mások segítségére szorul.

    A szívinfarktus tünetei

    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek!

    Fiatalkori szívinfarktus

    A szívinfarktus - általában valamelyik koszorúér elzáródása következtében létrejövő szívizomelhalás - bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti vérlemezkedugó kialakulása, ritkábban a test más területén keletkezett vérrög megakadása, illetve a koszorúér átmeneti görcsös beszűkülése okozza a bajt.

    A szívroham felismerése, jelei és tünetei - Különbségek a férfiak és nők között

    Amikor valakiben felmerül a kérdés a szívroham tüneteit illetően, a legtöbben a mellkasi fájdalomra gondolnak. A tünetek megjelenési formáit számos tényező befolyásolhatja: például nem, életkor és a szívbetegség sajátosságai.

    Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

    Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.