2000-ből csupán 1 amerikai szíve egészséges

MTI
megjelent:

Csupán egyetlen személyt találtak a szíve szempontjából ideálisan egészségesnek, amikor az Amerikai Szív Szövetség által meghatározott hét feltétel alapján csaknem kétezer amerikai felnőttet megvizsgáltak - adja hírül a Circulation márciusi száma.

Claudia Bambs chilei orvosnő két éve dolgozik a Pittsburghi Egyetemen, és munkacsoportjával 1933 amerikait vizsgált meg szívük egészsége szempontjából. A világ egyik legtekintélyesebb szívgyógyász társasága, az American Heart Association hét pontban fogalmazta meg, hogy szívgyógyászatilag milyen szempontoknak kell megfelelni.

A kutatók által megvizsgált, átlagosan 59 éves amerikaiak közül csak egy volt, aki valamennyi szempontnak tökéletesen megfelelt. A munkacsoport által vizsgált csoport 44 százaléka afro-amerikai volt és 66 százalék volt nő.

A vizsgálatba bevontak kiválasztási szempontjai

Az első négy szempont között volt, hogy az illető ne dohányozzon, ne legyen túlsúlyos vagy kövér, vagyis testtömeg indexe 25 BMI alatt legyen, sokat mozogjon és naponta három- vagy még több alkalommal egyen gyümölcsöt, zöldséget.

Ezekhez a feltételekhez három mérési adat csatlakozott: kezelés nélkül tökéletesen normál legyen a vérkoleszterin és vércukor értéke, és ugyancsak gyógyszerszedés nélkül a vérnyomása ne legyen több 120/80 Hgmm értéknél.

Öt feltételnek a teljes közösségből 10 százaléknál kevesebb amerikai tett eleget. A szív egészsége szempontjából fontos, első négy szempontnak pedig csak 2 százalék. Legrosszabbul az afro-amerikai résztvevők szerepeltek.

Steven Reis, a munkacsoport tagja hangsúlyozta, hogy igen sokan voltak elhízottak vagy kövérek és ez jelentősen befolyásolta a többi tényező adatait is.

A munkacsoport vezetője is meglepetésének adott hangot, hogy ilyen siralmas eredményhez jutottak, mert az önkéntes résztvevőkről föltételezte, hogy éppen azért jelentkeztek a vizsgálatba, mert eleve egészségesen igyekeznek élni és ehhez még további, kedvező szempontokat szerettek volna tanulni.

A szövetség korában azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra az amerikaiak szívének egészségét megfelelő szintre javítsa, de most ennek esélyét erősen kétségbe vonják.

Veleszületett szívhibák

Számos szívfejlődési rendellenesség fordul elő gyermekkorban, amelyek kialakulása különböző okokra vezethetőek vissza: hátterében a magzati életkor 18-60. napjában ható ártalmak, vírusfertőzések, anyai betegségek (cukorbetegség, epilepszia), anyai dohányzás, alkohol-, gyógyszerfogyasztás, illetve genetikai tényezők állhatnak. Veleszületett szívhibák>>

(MTI)

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

Mit mutat a szívultrahang?

A szívultrahang vagy orvosi szaknyelv szerint echocardiographia egy olyan vizsgálat, mely során a vizsgáló szakember ultrahanghullámok segítségével képet alkot...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a testalkata:...

12 szívtünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A szívünket érintő panaszokkal érdemes időben cselekednünk. Lássuk, mely esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni.

A BMI számítása

A BMI (testtömegindex, Body Mass Index) nem más, mint egy mérőszám, amely megmutatja, hogy az egyén túlsúlyos, normál súlyú vagy elhízott-e.

Aki nem koplal, tovább él

Csak az lehet egészséges, aki karcsú vagy akár sovány? Az elhízás megrövidíti az életet? Egyre több tanulmány cáfolja meg ezeket a nézeteket, és mutatnak rá...

Defibrillátor - Mikor és hogyan kell használni?

A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni?

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.