2000-ből csupán 1 amerikai szíve egészséges

MTI
megjelent:

Csupán egyetlen személyt találtak a szíve szempontjából ideálisan egészségesnek, amikor az Amerikai Szív Szövetség által meghatározott hét feltétel alapján csaknem kétezer amerikai felnőttet megvizsgáltak - adja hírül a Circulation márciusi száma.

Claudia Bambs chilei orvosnő két éve dolgozik a Pittsburghi Egyetemen, és munkacsoportjával 1933 amerikait vizsgált meg szívük egészsége szempontjából. A világ egyik legtekintélyesebb szívgyógyász társasága, az American Heart Association hét pontban fogalmazta meg, hogy szívgyógyászatilag milyen szempontoknak kell megfelelni.

A kutatók által megvizsgált, átlagosan 59 éves amerikaiak közül csak egy volt, aki valamennyi szempontnak tökéletesen megfelelt. A munkacsoport által vizsgált csoport 44 százaléka afro-amerikai volt és 66 százalék volt nő.

A vizsgálatba bevontak kiválasztási szempontjai

Az első négy szempont között volt, hogy az illető ne dohányozzon, ne legyen túlsúlyos vagy kövér, vagyis testtömeg indexe 25 BMI alatt legyen, sokat mozogjon és naponta három- vagy még több alkalommal egyen gyümölcsöt, zöldséget.

Ezekhez a feltételekhez három mérési adat csatlakozott: kezelés nélkül tökéletesen normál legyen a vérkoleszterin és vércukor értéke, és ugyancsak gyógyszerszedés nélkül a vérnyomása ne legyen több 120/80 Hgmm értéknél.

Öt feltételnek a teljes közösségből 10 százaléknál kevesebb amerikai tett eleget. A szív egészsége szempontjából fontos, első négy szempontnak pedig csak 2 százalék. Legrosszabbul az afro-amerikai résztvevők szerepeltek.

Steven Reis, a munkacsoport tagja hangsúlyozta, hogy igen sokan voltak elhízottak vagy kövérek és ez jelentősen befolyásolta a többi tényező adatait is.

A munkacsoport vezetője is meglepetésének adott hangot, hogy ilyen siralmas eredményhez jutottak, mert az önkéntes résztvevőkről föltételezte, hogy éppen azért jelentkeztek a vizsgálatba, mert eleve egészségesen igyekeznek élni és ehhez még további, kedvező szempontokat szerettek volna tanulni.

A szövetség korában azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra az amerikaiak szívének egészségét megfelelő szintre javítsa, de most ennek esélyét erősen kétségbe vonják.

Veleszületett szívhibák

Számos szívfejlődési rendellenesség fordul elő gyermekkorban, amelyek kialakulása különböző okokra vezethetőek vissza: hátterében a magzati életkor 18-60. napjában ható ártalmak, vírusfertőzések, anyai betegségek (cukorbetegség, epilepszia), anyai dohányzás, alkohol-, gyógyszerfogyasztás, illetve genetikai tényezők állhatnak. Veleszületett szívhibák>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.