Tízéves a Viagra

Szerző: FH

Tíz évvel ezelőtt, 1998 március 27-én dobták piacra a Viagrát, az első impotencia elleni tablettát. A sok millió ember nemi életét egy csapásra megváltoztató kék tabletta a véletlennek köszönhető.

Hatóanyagát, a sildenafilt ugyanis eredetileg szív- és érrendszeri rendellenességek kezelésére fejlesztették ki. A teszteléskor azonban a betegek nem szívesen adták vissza a maradék tablettát a kellemes mellékhatás miatt. Kiderült, hogy a gyógyszertől hosszabb és erőteljesebb volt a férfiak erekciója.

Potencia teszt
Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. Töltse ki a tesztet, és megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e! A potencia teszt kitöltése>>

Azóta 35 millió férfi használta a Viagrát az egész világon. Ennek a tablettának köszönhető, hogy az impotencia megszűnt tabutéma lenni. Az urológiai rendelők várószobái megteltek reménykedő férfiakkal. A tabletta feltalálásáig ugyanis az erekciós zavarokra legfeljebb protézis beültetése vagy aktus előtti injekció volt a megoldás. De előtte hosszadalmas vizsgálatnak vetették alá a pácienst, még az alvás közbeni erekciói számát is mérték. Ha nem volt egy éjszaka alatt 5-6 erekció, akkor a bajt szervinek minősítették, ha volt, akkor lélektaninak, és küldték a férfit pszichológushoz.

Brian Klee, a gyártó Pfizer Laboratories egyik vezetője szerint a kék tabletta minősítette át az impotenciát pszichológiaiból szervi betegséggé. "Az elmúlt 10 évben megértettük, hogy az erekciós zavar érrendszeri betegség" - jelentette ki Klee.

Kapcsolódó cikkek - A merevedési zavar
- A férfi meddőség okai

Abraham Morgentaler, az amerikai Harvard Orvosegyetem urológus professzora azonban felhívja a figyelmet, hogy sok férfi visszaél a tablettával, és egy kapcsolat személyes problémáit próbálja megoldani vele. Morgentaler aggodalommal szólt arról, hogy sok fiatal és egészséges férfi használ Viagrát szükségtelenül. Ők a professzor szerint - pszichológiailag kerülhetnek függővé a tablettától.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Női orgazmus: létezik, csak egyfajta...

Az orgazmus mint élettani folyamat köznapinak tűnik, ám az orvosok, sejtbiológusok még jelenleg is kutatják a létrejöttéhez szükséges feltételeket...

Az ejakuláció intenzitásának...

Ejakulálás közben a spermám kilövellése már nem olyan erős, mint korábban. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.