A fiatalok már mindent tudnak a szexről… Vagy mégsem?

Red Lemon Media
megjelent:

Amit sosem mertél megkérdezni a szexről… A kérdésekre most ismert szakember ad választ: Hevesi Kriszta szexuálpszichológus több mint 10 éve látja el szexuális tanácsokkal a hozzá fordulókat.

„A serdülőkor a párkapcsolatokra való nyitás ideje, nagyon fontos, hogy segítséget és információkat nyújtsunk a fiatalok számára ebben a kihívásokkal teli időszakban. Az iskola és a szülők között mégis sokszor ping-pongozás zajlik a szexuális felvilágosítással kapcsolatban: a szülők úgy gondolják, a tanárok feladata bevezetni gyermekeiket a felnőtt világba, az iskola szerint azonban családon belül kell az ilyen jellegű beszélgetéseknek lezajlódnia. Ám a szülő jellemzően kisgyerekként és nem fiatal felnőttként tekint a serdülőre, és a gyerek is zavarba jön, ha a szüleivel kell ezeket a kérdéseket megbeszélnie. Végül a kortársaitól és az internetről szerez félinformációkat."- mondta el a szexuálpszichológus.

„A fiatalok sokszor úgy tesznek, mintha már mindent tudnának a szexről, valójában azonban tele vannak kérdésekkel. Jellemző rájuk a bizonytalanság, ráadásul van bennük egy nagy adag lázadás a felnőttekkel szemben: sokszor dacból is megteszik azt, amit a szülők a legjobban tiltanak. A szexualitást a felnőttség kifejezési módjaként élik meg, ezért sürgetik az első szexuális élményeket, a felnőttek pedig épp emiatt szeretnék visszatartani őket. Ma egyébként sokkal több a szűz 20 éves, mint például a hatvanas években.”- mutatott rá Hevesi Kriszta.

A felnőtt filmek rossz üzenetei

A fiatalok szexuális életére a felnőtt filmek is hatást gyakorolnak, előfordul, hogy ezekből vonnak le téves következtetéseket. „Ezek a műsorok az örömélmény megjátszására tanítják a lányokat, a fiúkat pedig abba a tévhitbe ringatják, hogy a lányok élvezik az erőszakos és szélsőséges szexet. A fiatalok ugyanúgy szeretnének örömet okozni a másik számára, a felnőtt filmekből azonban maximum érzelem nélküli és rendszerint csak a férfiak számára kielégítő technikákat leshetnek el." - magyarázta Hevesi.

A szakértő fontosnak tartja, hogy pozitív üzenetet közvetítsünk a fiatalok számára. „A felvilágosításnak arról kell szólnia, hogyan éljünk teljesebb és boldogabb szexuális életet. Mostanában azonban a negatív szemlélet az uralkodó, orvosi szempontból közelítik meg a kérdést és egyfolytában azt hangoztatják, hogy milyen betegségeket kaphatnak el a fiatalok, és hogy vigyázzanak magukra a nem kívánt terhesség elkerülése miatt.

Ne beszéljünk mellé!

A legfontosabb, hogy a kényes szexuális témáknál is megmaradjon köztünk és gyermekünk között az őszinteség. Ne csak mi legyünk őszinték, hanem azt is hagyjuk, hogy a gyerek is őszinte lehessen velünk. Szex: ne beszéljünk mellé!

Épp csak az nem hangzik el, hogy a szexualitás az egyik legfontosabb gyönyörforrás, amely segít boldogabbá tenni az életet." - mondta el a szexuálpszichológus, aki azt is hozzátette, az első szexuális élmény rendkívül meghatározó a fiatalok életében, maradandó hatással bír és rányomja bélyegét a későbbi szexuális életre.

„A fiatalok lelkileg megváltoznak a szüzességük elvesztését követően: ha a szerelmükkel történik, akkor boldogok és a föld fölött járnak, az elsietett aktus azonban krónikus szexuális zavarokhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy az első alkalom mögött legyen érzelem, mert ha a kezdeti próbálkozások rosszul sülnek el, előítélet, félelem és szégyenérzet keletkezhet." - árulta el a szakember.

El lehet-e rontani az első csókot? Tényleg megjátszák a lányok az orgazmust? Hogy lehet felkészülni az első szexuális élményre? Van igénye a lányoknak az egyéjszakás kapcsolatokra? Számít a mellméret? Kiderül a VIVA műsorvezetőjével Miskovits Marcival és Hevesi Krisztával a vivatv.hu Meztelen igazság című műsorának epizódjaiban, amelyekben minden kérdésre választ kaphatunk.

(Red Lemon Media)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.