Hogyan kezelhetők a szőrtüszőgyulladás utáni foltok?

szerző: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A folliculitis vagy más néven szőrtüszőgyulladás akkor alakul ki, amikor a gyulladás a szőrszál bőr alatti részeit, illetve a szőrszál közvetlen bőrfelszínét érinti. A gyulladás lehet felületes vagy mély, az utóbbi érinti a teljes szőrszálat, a hozzá kapcsolódó faggyúmirigyet és a környező bőrt. Minél mélyebbre hat egy gyulladás, annál nagyobb a valószínűsége, hogy maradandó nyomot hagy.

A szőrszál a bőr függelékének tekinthető a körömmel együtt

A folliculitis csak szőrrel borított bőrterületeken fordul elő, így a tenyerek és a talpak megkíméltek. A szőrtüszőgyulladás okai lehetnek egyes fertőzések (baktériumok, vírusok, gombák, bizonyos bőrünkön élő atkák), gyógyszerek (szteroidok, androgén hormonok, EGF receptor gátlók), de a napfény hatása és mechanikus okok is kiválthatják a problémát.

Bővebben A szőrtüszőgyulladás okairól részletesen

Hogyan kerülhető el a szőrtüszőgyulladás?

A már előbb felsorolt okokon kívül vannak bizonyos hajlamosító tényezők, melyek szerepet játszhatnak a gyulladás kialakulásában, illetve visszatérő panaszokhoz vezethetnek. Ilyen például a:

  • fokozott izzadás,
  • bőr felázása,
  • bőrt dörzsölő ruhadarabok,
  • borotválkozás,
  • zsíros kozmetikumok,
  • elhízás,
  • cukorbetegség,
  • nem megfelelő higiénia.

A szőrtüszőgyulladás és a következtében gyakran kialakuló, maradandó nyomok elkerülése érdekében lehetőleg próbáljuk meg a fent leírt tényezőket elkerülni. Fontos, hogy cukorbetegség esetén törekedjünk a közel optimális vércukor értékekre, hiszen az ingadozó vércukorszint számos káros hatást gyakorol a szervezetünkre, melyek között szerepel a bőr regenerálódó képességének csökkenése is (ezért gyógyulnak a kisebb és nagyobb sebek is sokkal lasabban a diabéteszes betegeknél).

A kezelés a folyamat súlyosságától függ

A felületes folliculitis gyakran önlimitált folyamat, spontán múlik néhány napon belül. A gyulladás észlelésekor javasolt antiszeptikus oldatok helyi használata. Lehetőleg kerüljük a lokális antibiotikum készítményeket, mivel ezek tovább növelik az antibiotikum rezisztenciát. A mélyebb gyulladásoknál ajánlott szakorvos felkeresése, mert a bőr mélyebb rétegeibe hatoló gyulladás rendszerint maradandó heggel, bőrszínváltozással vagy bőr egyenetlenséggel jár. Nemcsak azért fontos felkeresni az orvost mert heget hagy hátra, hanem mert a mély gyulladásból lehet tályog is. A tályog sebészi feltárást igényel. Ezeket az elváltozásokat sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni, ezért nem érdemes elhanyagolni a problémát.

A gyulladás lezajlása után a bőr sötétebb (hiperpigmentáció) vagy világosabb (depigmentáció) elszíneződéssel gyógyulhat. A sötétebb elszíneződés mértékét bizonyos receptre kapható akne ellenes készítményekkel (pl. azaleinsav, retinol) lehet csökkenteni.

A hegek korrekciójában segítség lehet a kémiai hámlasztás és lézeres beavatkozás, azonban a beavatkozás előtt fontos tudni, hogy igazán jól csak az 1 mm-es vagy ennél kisebb, lapos hegek reagálnak a kezelésre. A mély, molyrágás szerű heg nehezen kezelhető. Minél sötétebb a bőrünk alapszíne, annál kevesebb az esély, hogy a számunkra tetsző eredményt kapjunk, mert további hiperpigmentáció és depigmentáció várható.

Kialakulhat valamilyen szövődménye a szőrtüszőgyulladásnak?

Bár a folliculitis egy jóindulatú kórkép, mégis megkeserítheti életünket akkor, ha visszatérően jelentkezik vagy egyre kiterjedtebbé válik. Nagy tömött csomók alakulnak ki, melyek heggel és sötét elszíneződéssel gyógyulnak. Illetve gyakori panasz, hogy tartós szőr- vagy hajvesztés alakul ki az érintett területeken (például a szakáll vagy a hajzat környékén).

Dr. Virágh Zsófia - New Beauty Orvosi-Esztétikai KözpontForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
New Beauty Orvosi-Esztétikai Központ

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg, Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.