Egészséges bőr télen is

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A tél jár némi kellemetlenséggel: hideg, fagy és jeges szél. Ha hazaérkezünk a hidegből, bekapcsoljuk a fűtést. Mindez a bőrnek nagy stresszt jelent: a fűtés száraz levegője és a csípős hideg állandó váltakozásának van kitéve.

Télen különösen vigyázni kell a bőrünkre. Télen a bőr ellenálló képessége jelentősen csökken. A fűtött szobák száraz levegője kiszárítja a bőrt. A hideg téli levegőnek csekély a nedvességtartalma, ezért nedvességet von el a környezetéből.

Miért árthat a téli levegő?

A hideg hatására a bőrerek összehúzódnak, hogy megőrizzék a hőt. A bőr vérellátása csökken, így kevesebb oxigénhez, valamint tápanyaghoz jut. A bőrt télen megviseli a hideg, a levegőben lévő káros anyagok, az UV-sugárzás, a szél és a száraz levegő. Ennek következménye a bőr feszülése, hámlása, viszketése lehet. A bőr érzékennyé, durva tapintásúvá válhat. A meleg ruha, a kesztyű és a sál viselése természetes, de arcbőrünket nem tudjuk eltakarni a hideg elől.

Mit tehetünk bőrünk egészségének megőrzése érdekében?

Noha bőrünk természetes védőrétege vékonyabb, ha odafigyel bőre egészségére, védi és ápolja, télen is lehet sugárzóan szép, bársonyos és hamvas. Ennek eléréséhez nem csupán a külsőleg alkalmazandó ápolószerekre kell gondolnia. Ne feledjük, hogy bőrünket belülről is ápolnunk kell, ebben segít az egészséges, vitamindús táplálkozás, a sok mozgás és pihenés.

A nyomelemek szerepe a szépségápolásban

Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként épp bőrünk, hajunk és körmeink jelzik számunkra. A nyomelemek szerepe a szépségápolásban

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.