Tippek a nyári hajápoláshoz

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A napsugarak jótékony hatásától és a nyári vakáció alatt a tavaszi fáradtság tovaszáll, mindenki regenerálódik. Ez azonban nem érvényes a hajunkra, amit az UV-sugárzás, a hőség és a klóros víz könnyedén tönkretehet.

Ezért, hogy a nyaralásból visszatérve se szembesüljünk ezekkel a problémákkal, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

1. Az intenzív napsugárzás kiszárítja és fakóvá teszi a hajat.

Ezért ahogy bőrünket, úgy hajunkat is óvnunk kell az intenzív napsütéstől, egy kalap vagy kendő magakadályozhatja a haj kifakulását.

Ez nem csupán hajunk védelmét szolgálja, hanem a fajbőrét is, hiszen a legdúsabb hajkorona sem véd meg a tűző napsütés káros hatásaitól.

2. A haj az óvintézkedések ellenére is kiszáradhat, ezért a hajvégekbe masszírozzon egy kis hajolajat. A hajolajat a következő hajmosás alkalmával gond nélkül eltávolíthatja. Hajmosás után érdemes hajpakolást vagy hajbalzsamot használni.

3. A klóros és a sós víz hatására hajunk elveszítheti fényét, töredezett lesz és kifakul. A korábban felvitt hajolaj ezektől a káros hatásoktól is megóvja a hajat, amit fürdés után ajánlott alaposan kiöblíteni.

4. A haját nyáron hagyja szabadon megszáradni, lehetőleg ne használjon hajszárítót és kerülje a közvetlen napsugárzást is.

5. Ne hordjon fém hajcsatot. Ezek a napon felmelegedhetnek és így károsíthatják a hajat. A legjobb, ha kiengedve, szabadon hordja a haját, különösen a haj töredezését és kihullását okozó hajgumik használata kerülendő.

6. A festett hajat érdemes színvédő samponnal mosni, ez meggátolja a kifakulást. Napozás, illetve nyaralás előtt nem ajánlott sem festetni, sem daueroltatni, mivel így a napsugarak még több kárt tehetnek benne. A szőke haj különösen érzékeny lehet.

7. A hosszú haj végét érdemes időnként picit visszavágni, hajmosás után pedig langyos vízzel leöblíteni. A hullámos és göndör hajnak jót tesz a jojobaolaj.

8. Használhat napraforgómag- vagy zöldteakivonatot tartalmazó, UV-sugárzástól védő hajápoló spray-ket.

Tovább A hajápolás alapjai

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
B. M. szakfordító - NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.