Szenvedélybetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Szenvedélybetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2018-09-14 09:41

Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

Az e-cigarettázó fiatal egy éven belül dohányos lesz

Tüdőközpont
2017-09-01 02:51

Az elektromos cigarettára sokan úgy tekintenek, mint káros következmények nélküli, modern dohányzási formára. A Tobacco Control folyóiratban közölt kutatás szerint azonban az ártalmatlannak vélt szokás egyenes utat nyit a hagyományos dohányzás felé: az e-cigiző fiatalok körében háromszor nagyobb a rászokás esélye.

A mefedron

WEBBeteg - N. A., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos
2017-08-20 12:51

A mefedron (mefedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai teljesítőképességet.

Drogok és veszélyeik: a kokain

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán
2017-05-28 05:21

A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő hatása miatt. Elsősorban szertartások, ceremóniák, vallási ünnepek során használták, egyébként tiltották fogyasztását.

Hogyan öregíti a szervezetet a dohányfüst?

Országos Egészségfejlesztési Intézet
2017-03-25 02:51

Manapság mindenki mindent elkövet, hogy szebbnek, vonzóbbnak, fiatalabbnak látsszon. A dohányosok viszont eközben az ellenkezőjéért is sokat tesznek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakemberei összegyűjtötték, hogy a dohányfüst hogyan öregíti a szervezetet, hogy mindenki szabadon dönthessen, megéri-e tovább szívni.

A dohányzó szülők gyerekei nikotinfüggők lesznek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos
2017-03-19 02:51

Egy kanadai kutatás eredménye szerint a dohányzó szülők, akik a passzív dohányzás ártalmainak teszik ki gyermekeiket, ezzel akaratukon kívül hozzájárulnak a gyermek esetleges nikotinfüggőségéhez.

Az idegesítő cigi - Tévhitek a dohányzásról

Országos Egészségfejlesztési Intézet
2017-01-30 16:04

Minden dohányos hiszi, hogy rajta kívül mindenki másnak árt a dohányzás. Erre és dohányzásuk igazolására számos elméletet gyártottak, amelyeket előszeretettel népszerűsítenek is. Tévhitek és cáfolatok következnek.

Drogok és veszélyeik: az LSD

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán
2017-01-14 22:11

Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon súlyos szívritmuszavart, szorongást és depressziót válthat ki használójánál.

Alkoholizmus - Nem az akarat hiánya okozza

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
2017-01-09 00:11

Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve alkalmazzák az úgynevezett Minnesota-modellt, amely szerint az alkoholizmus és a drogfüggőség egyaránt betegségnek számít.