Kísérleti védőoltás alkoholizmus ellen

Medipress
megjelent:

Az alkohol anyagcseréjében szerepet játszó egyik enzim semlegesítés által váltja ki a hatását az a vakcina, amelynek kifejlesztésén chilei kutatók dolgoznak. Az oltást jövőre embereken is lehet majd tesztelni.

A génterápia az aldehid-dehidrogenáz enzimen alapul, amely az alkohol lebontásában vesz részt, következésképpen felelős az alkoholtoleranciáért – számolt be Juan Asenjo, a chilei Természettudományi és Matematikai Intézet és a Recalcine magánlaboratórium kutatóinak vezetője.

A szakértő elmondta, hogy az ázsiai népesség körülbelül 20 százaléka nem rendelkezik ezzel az enzimmel, ezért olyan erős reakciót tapasztalnak az alkoholra, ami elriasztja őket a fogyasztástól.

A vakcina hasonlóan fokozná a kellemetlen érzést, a hányingert és felgyorsult szívverést. E reakcióknak köszönhetően az oltóanyag hatására az alkoholfogyasztási vágy jelentősen visszaesne. A kutatók alkoholfüggő patkányokon sikerrel tesztelték az oltóanyagot, amely felére csökkentette alkoholfogyasztásukat. „A cél az, hogy az emberek esetében 90-95 százalékos visszaesést érjünk el a fogyasztásban” – mondta Asenjo. A vakcina úgy működne, mint a nikotintapaszok vagy tabletták, csak nagyobb hatékonysággal, mert közvetlenül a májsejteket veszi célba, elkerülve a többi sejtre gyakorolt párhuzamos hatásokat.

A kutatók azt tervezik, hogy idén a vírussejtek tömeggyártására és az állatkísérletekre összpontosítanak majd, hogy meghatározzák a megfelelő adagolást, mielőtt 2012-ben megkezdik a humán kísérleteket. Októberben amerikai kutatók bejelentették, hogy felfedezték a CYP2EI génvariánst, amely védelmet nyújthat az alkoholizmus ellen, és egy megelőző kezelés kidolgozásához vezethet. A CYP2EI génvariáns az alkoholra adott válasszal áll összefüggésben az emberekben. A North Carolina Egyetem kutatói szerint a variánssal rendelkezők, vagyis a népesség 10-20 százaléka már egy-két pohár italtól sokkal jobban lerészegedik, mint mások.

Erről a CYP2EI génről, amely nem a májban, hanem az agyban található, régóta tudják, hogy egy az alkohol anyagcseréjében részt vevő enzimet hordoz, és szabadgyököket állít elő. A gén egyik variánsa azonban érzékenyebbé teszi az embereket az alkohollal szemben. A CYP2E1 gént serkentő gyógyszerek kifejlesztésével végül el lehetne érni, hogy az emberek érzékenyebbé váljanak az alkoholra, illetve hamarabb kijózanodjanak, amikor túl sokat ittak.

(Medipress)

Frissítve: 2011.01.09. 09:08, Megjelent: 2011.01.09. 09:08
Címkék: Alkoholizmus téma

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.