• Védőoltás alkoholizmus ellen

    Szerző: Medipress

    Az alkohol anyagcseréjében szerepet játszó egyik enzim semlegesítés által váltja ki a hatását az a vakcina, amelynek kifejlesztésén chilei kutatók dolgoznak. Az oltást jövőre embereken is lehet majd tesztelni.

    A génterápia az aldehid-dehidrogenáz enzimen alapul, amely az alkohol lebontásában vesz részt, következésképpen felelős az alkoholtoleranciáért – számolt be Juan Asenjo, a chilei Természettudományi és Matematikai Intézet és a Recalcine magánlaboratórium kutatóinak vezetője. A szakértő elmondta, hogy az ázsiai népesség körülbelül 20 százaléka nem rendelkezik ezzel az enzimmel, ezért olyan erős reakciót tapasztalnak az alkoholra, ami elriasztja őket a fogyasztástól.

    Hirdetés

    A vakcina hasonlóan fokozná a kellemetlen érzést, a hányingert és felgyorsult szívverést. E reakcióknak köszönhetően az oltóanyag hatására az alkoholfogyasztási vágy jelentősen visszaesne. A kutatók alkoholfüggő patkányokon sikerrel tesztelték az oltóanyagot, amely felére csökkentette alkoholfogyasztásukat. „A cél az, hogy az emberek esetében 90-95 százalékos visszaesést érjünk el a fogyasztásban” – mondta Asenjo. A vakcina úgy működne, mint a nikotintapaszok vagy tabletták, csak nagyobb hatékonysággal, mert közvetlenül a májsejteket veszi célba, elkerülve a többi sejtre gyakorolt párhuzamos hatásokat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók azt tervezik, hogy idén a vírussejtek tömeggyártására és az állatkísérletekre összpontosítanak majd, hogy meghatározzák a megfelelő adagolást, mielőtt 2012-ben megkezdik a humán kísérleteket. Októberben amerikai kutatók bejelentették, hogy felfedezték a CYP2EI génvariánst, amely védelmet nyújthat az alkoholizmus ellen, és egy megelőző kezelés kidolgozásához vezethet. A CYP2EI génvariáns az alkoholra adott válasszal áll összefüggésben az emberekben. A North Carolina Egyetem kutatói szerint a variánssal rendelkezők, vagyis a népesség 10-20 százaléka már egy-két pohár italtól sokkal jobban lerészegedik, mint mások.

    Erről a CYP2EI génről, amely nem a májban, hanem az agyban található, régóta tudják, hogy egy az alkohol anyagcseréjében részt vevő enzimet hordoz, és szabadgyököket állít elő. A gén egyik variánsa azonban érzékenyebbé teszi az embereket az alkohollal szemben. A CYP2E1 gént serkentő gyógyszerek kifejlesztésével végül el lehetne érni, hogy az emberek érzékenyebbé váljanak az alkoholra, illetve hamarabb kijózanodjanak, amikor túl sokat ittak.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.01.09 09:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

    Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.