• Az amerikai cigaretták veszélyesebbek

    Szerző: Medipress

    Az amerikai cigaretták füstjében jóval több az egyik rákkeltő összetevő mennyisége, mint a külföldön gyártott márkákban. A kutatók a dohányspecifikus nitrozaminok koncentrációját találták magasabbnak az amerikai termékekben.

    Az Egyesült Államok Betegségellenőrző és -megelőző Központjában dolgozó kutatók amerikai, ausztrál, brit és kanadai cigarettákat hasonlítottak össze, és azt találták, hogy a hazai termékekben sokkal magasabb, mintegy háromszoros a dohányspecifikus nitrozaminok szintje, mint a vizsgált külföldi füstölnivalókban.

    Hirdetés

    A kutatók kimutatták azt is, hogy a nitrozaminok szintje – bár általánosan magasabb volt, mint a vizsgált egyéb mintákban -, erős kilengéseket mutatott attól függően, hogy milyen márkáról volt szó. A vizsgálatot végző központ közleményben tudatta a sajtóval az eredményeket, és egyben kérte a dohánytermékek gyártóit, hogy a súlyosan rákkeltő nitrozaminok szintjét csökkentsék.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Két dolog aggaszt engem ezzel kapcsolatosan – nyilatkozta Dr. Norman Edelman, az Amerikai Tüdő Szövetség orvos-igazgatója – az egyik természetesen az, hogy az amerikai dohányzó lakosság sokkal magasabb nitrozamin koncentrációnak van kitéve, mint külföldi társaik.

    A másik az, hogy a kutatást végző szakemberek azt hiszik, hogy ennek az egy rákkeltő anyagnak a redukálása hatékony lépés lehet, pedig épp ellenkezőleg, ez által az emberek azt hiszik majd, hogy a cigik biztonságosabbak lettek, pedig a füstben még több száz más veszélyes rákkeltő anyag van.”

    (medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.07.09 00:17
    Címkék: Dohányzás,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.