Kábítószer-túladagolással került kórházba

MTI
megjelent:

A szerek sokszor "sufnilaborokban" készülnek és könnyű azokat túladagolni, ami légzésleállást, szívmegállást okozhat - figyelmeztetett a szakember.

Kábítószer-túladagolás miatt került a kaposvári kórházba egy helyi fiatal, a 18 éves lányt eszméletlen állapotban szállították az egészségügyi intézménybe a napokban a város egyik szórakozóhelyéről - közölték csütörtökön a városi rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón.

Drogok és veszélyeik

A kaposvári kórház osztályvezető főorvosa a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az eset csak a "jéghegy csúcsa". Varga Csaba közlése szerint a kórházba került lány ellátása nem okozott különösebb szakmai gondot, ám ez az eset is azt mutatja: a partidrogokról, köztük a legálisan is beszerezhető szerekről nem lehet tudni, mennyire tiszták. Ezek a szerek sokszor "sufnilaborokban" készülnek és könnyű azokat túladagolni, ami légzésleállást, szívmegállást okozhat - figyelmeztetett a szakember.

Mint arról beszámolt, a kaposvári kórházban tavaly 700 toxikus esetben végeztek kezelést, ezek közül mintegy száz esetben volt kimutatható valamilyen kábítószer fogyasztása. Ez utóbbiak érintettjei között a legfiatalabb 12 éves volt.

Mikor hívják a rendőrséget a kórházak?

Varga Csaba hangsúlyozta: ha valaki kábítószer fogyasztása miatt került kórházba, nem értesítik a rendőrséget. Most azért tették, mert a lány eszméletlen volt, és fennállt egy ellene esetlegesen elkövetett bűncselekmény lehetősége.

Az eset részleteiről Kis-Bank Mónika, az ügyben nyomozó törzszászlós elmondta: a kábítószert fogyasztó lány és a drogot áruló 20 éves fiatalember korábbról ismerték egymást. Mindketten fogyasztották már kábítószert.

A lány, akinek a telefonjában Ginaként - ez annak a drognak a neve, amit vásárolt - szerepelt a terjesztő száma, feltehetően túladagolta a kábítószert, ez okozta az eszméletvesztést. Kemény Gábor, kaposvári rendőrkapitány szerint szerencsére nem általános jelenségről van szó, de a konkrét eset kapcsán ismételten fontosnak tartják felhívni a szülők és a fiatalok figyelmét a kábítószerek veszélyeire.

A rendőrség a terjesztő és a fogyasztó ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indított eljárást.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.