Az alkohol az első számú halálok Oroszországban

Szerző: MTI

Oroszországban az első számú halálok az alkohol, illetve az alkoholizmus, de a hivatalos statisztikák a tekintetben nem érnek sokat, az alkoholfogyasztással közvetve összefüggő haláleseteket ugyanis nem veszik figyelembe - mondták el szakértők Moszkvában.

Alekszandr Nyemcov, egy pszichiátriai kutatóintézet vezetője minap sajtóértekezleten kifejtette: megállapították, hogy az italozás okozta halálesetek és pszichózisok száma évszakok szerint változik: a csúcs januárra, vagyis az év végi ünnepek utáni időszakra esik, és az elhunytak között a legtöbben 2009 januárjában is 30-54 éves férfiak lesznek.

A következő csúcs márciusra esik, májusban még emelkedik a görbe, a nyár ebből a szempontból viszonylag csendes, majd októbertől újra nő az esetek száma: ettől az időponttól csak alkoholmérgezésben havonta háromezren halnak meg.

A nagy mennyiségek fogyasztása mellett súlyos veszélyek forrásai a kotyvalékok, márpedig Nymcov szerint a mai önköltségi árak, adók és járulékok mellett minden kotyvalék, amit fél literenként 584 forintnak megfelelő árnál olcsóbban kínálnak a boltokban.

A forgalom nagy része illegális

Ön tudta?
Májzsugor kialakulása esetén férfiakban nőies jegyek jelennek meg és potenciazavar alakul ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.
Az egy felnőttre jutó átlagos fogyasztás évi 14,5 liter tiszta szesz, bár ez a szám a hivatalos statisztikákban jóval alacsonyabb, mert azokban nem szerepel a piacon nagy arányban szereplő illegális termelés. Emellett a baj nemcsak a vodkával van, mert máig sokan próbálnak berúgni kölniktől, tisztítószerektől, denaturált szesztől, valamint a magas alkoholtartalmú, gyógyhatású szerektől.

Egy nemzetközi orvoscsoport által 2003-05-ben végzett kutatás kimutatta: az időszakban a tipikusnak tekinthető Izsevszk városban a 25-54 éves férfiak körében bekövetkezett halálesetek 42 százalékát az alkoholfogyasztás okozta, főleg a pancsolt italok, illetve a nagy adagok fogyasztása.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>
Átfogó hivatalos adatok azonban nem állnak rendelkezésre, mert Nyemcov professzor becslése szerint csupán az alkohollal összefüggő halálesetek 6-12 százalékát írják az ivás számlájára, és ezek túlnyomó részében alkoholmérgezést állapítanak meg.

Általában nem számítják ide azokat a jóval gyakoribb eseteket, amikor az alkohol nem a közvetlen, de a fő kiváltó ok, mint például a májcirrózis, a hasnyálmirigy-gyulladás, a közlekedési balesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok.

A sör és a bor a legdrágább

A professzor elmondta: 100 gramm tiszta szesznek megfelelő ital illegális kotyvalékból mintegy 120, vodkából 160, sörből 600, borból 720 forintnak megfelelő összegből fedezhető, míg Észak-Európában, ahol hasonlóak a klímaviszonyok és az alkoholfogyasztási szokások, a helyzet éppen fordított: sör a legolcsóbb és a vodka a legdrágább.

A gazdasági válság egyik következménye pedig az, hogy az oroszok, akik közül sokan már megtanultak európai módra inni, például bort, újra a lehető legerősebb és legolcsóbb italokat keresik, s a vodkafogyasztás nő.

Nyemcov kijelentette: az alkoholfogyasztás Mihail Gorbacsov szovjet elnök által a nyolcvanas években kezdeményezett visszaszorítása legalább egymillió ember életét mentette meg, s úgy vélte, az egyetlen lehetőség most is a felülről jövő kezdeményezés.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Az alkoholfüggőség - A leszokás...

Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni...

Az alkoholizmusnak ezer arca van, de...

Becslések szerint a felnőtt alkoholisták száma Magyarországon nyolcszázezer és egymillió között lehet. Nagyon sokan látens módon, zugivóként...

Alkoholizmus - Nem az akarat hiánya...

Az alkoholizmus (és a többi függőség) kezelésében az elmúlt években, évtizedekben szemléletváltás történt. Debrecenben közel három éve...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.