Hogyan hatott a munkahelyi dohányzási tilalom Írországban?

MTI
megjelent:

Az Írországban 2004-ben életbe léptetett munkahelyi dohányzási tilalom után csökkent a terhesség alatt cigarettázó nők száma, ezzel együtt pedig a koraszülések kockázata is - derült ki egy frissen közölt tanulmányból.

A 2003-as adatokhoz képest a 2005-ös felmérések azt mutatták, hogy 12 százalékkal kevesebb nő gyújtott rá a terhesség alatt - olvasható a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az dublini Tobacco Free Research Institute szakemberei a munkahelyi dohányzási tilalom életbe lépése utáni évben arra is figyelmesek lettek, hogy a rendelkezés előtti évhez képest jelentősen, 25 százalékkal csökkent a koraszülések kockázata.

A dohányzás ismert kockázata a terhesség során a koraszülés veszélye és az alacsony születési súly. A kutatók összesen 7593 esetet kísértek figyelemmel 2003-ban, és 7648-at pedig 2005-ben.

A felmérés során más tényezőket, így a korábbi szüléseket, az alkoholfogyasztást, a vérnyomást és a terhesség alatti komplikációkat is figyelembe vették.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.